Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to zalezy jak kto buduje :)

w moim przypadku - nie masz racji :)

3 tygodnie temu - w naszym kryzysie - zarobilbym 40% tego co wydalem na budowie ( mialem taka propozycje), ale wiem ze jak dokoncze zarobilbym 100% , i nie sprzedalem :)

p.s. nie mam planow na sprzedaz :) bo dom byl budowany lepiej niz szeroko rozumiana "sztuka budowlana" i spelnia moje wszystkie oczekiwania :) - tylko jakas dziwna sytuacja zyciowa moglaby to zmienic ... ale odpukac w niemalowane ;)

W sumie można patrzeć na to w taki sposób, budując się w dobrej dzielnicy znając plany zagospodarowania.

można było się pobudować za 600k i teraz dom jest warty 1,400k jak ktoś potrafi myśleć.

Natomiast ja nie mogę wyjść z podziwu, ludzie się po takich zadupiach budują że głowa mała.

Pracuje Ci taki w dużym mieście, dajmy na to Bydgoszcz a mieszka 50 km dalej nad jeziorem w jakiejś zabitej dechami wiosce.

Kredyt pół bańki na chatę dali, a koszta codziennych dojazdów na dwa auta są niebotyczne. Nawet za 200k nie można sprzedać - jeździ się po kraju to to widać.

Pozostaje chlać jabole i płakać...

Ja swój domek ( 93m2 ) na gotowo zbuduję za 320000 i mi się to nie będzie musiało zwracać - po prostu zamienię M5 na własny domek z ogrodem :)

spoko,

ale jak ktos pisze ze nie ma takiej mozliwosci zeby w razie W sie nie zwrocilo to jest w bledzie - w moim przekonaniu budujac z glowa zawsze sie zwroci ;)

p.s. udalo Ci sie sprzedac M5 w obecnych czasach za rozsadna cene? jaki masz patent? mam 120m2 i walcze juz 2 lata zeby to rozsadnie sprzedac - bez efektow niestety :( podpowiedz jak mozesz jak to zrobic

W sumie można patrzeć na to w taki sposób, budując się w dobrej dzielnicy znając plany zagospodarowania.

można było się pobudować za 600k i teraz dom jest warty 1,400k jak ktoś potrafi myśleć.

Natomiast ja nie mogę wyjść z podziwu, ludzie się po takich zadupiach budują że głowa mała.

Pracuje Ci taki w dużym mieście, dajmy na to Bydgoszcz a mieszka 50 km dalej nad jeziorem w jakiejś zabitej dechami wiosce.

Kredyt pół bańki na chatę dali, a koszta codziennych dojazdów na dwa auta są niebotyczne. Nawet za 200k nie można sprzedać - jeździ się po kraju to to widać.

Pozostaje chlać jabole i płakać...

no bo to polski dobrze zarabiajacy lub polski nowobogacki - za 3.5 paki postawil dom i wykonczyl, za 1,2 kupil 2 auta (1 w leasing) i zostawil 0,8 na ewentualnewydatki niespodziewane wydatki ( z czego wiekszosc zuzyla zona na waciki lub dojazdy:) )

p.s. niech sie nie obrazaja normalni :) - to nie bylo o nich :)

spoko,

ale jak ktos pisze ze nie ma takiej mozliwosci zeby w razie W sie nie zwrocilo to jest w bledzie - w moim przekonaniu budujac z glowa zawsze sie zwroci ;)

p.s. udalo Ci sie sprzedac M5 w obecnych czasach za rozsadna cene? jaki masz patent? mam 120m2 i walcze juz 2 lata zeby to rozsadnie sprzedac - bez efektow niestety :( podpowiedz jak mozesz jak to zrobic

Masz za duże mieszkanie i tu jest problem :(

Ja mam trochę ponad 80m2 plus 2 garaże i pomieszczenie gospodarcze o powierzchni 21m2.

Podpisałem umowę i mam czas do września następnego roku aby sie wyprowadzić :) wtedy wraca do polski nowy właściciel.

Oczywiście bez małej kreski w banku sie nie obejdzie :(

Bo poza domem mam tez zamiar wybudować budynek gospodarczy - 110m2 ;) - biuro z magazynem itp.

Właśnie dałem ogłoszenie ze szukam do pracy murarza i pomocnika, jakieś autko np. Poloneza trucka narzędzia i do przodu :)

• 2 months później...

Planuję zakup PPC Hewalex 3,8 kW do CWU i grzanie nią także CO w okresach przejściowych [wystarczy odkręcić zawory] – a może polecicie lepszy wyrób w podobnej cenie ?

Jako, że znacie się na PC mam pytanie czy dobrze to wymyśliłem:

- wlot powietrza do PPC kanałem wentylacyjnym komina,

- wylot do instalacji WM [trójnik za rekuperatorem i zaślepka kanału wyjściowego z reku (lub przepustnica w droższej opcji) lub na zewnątrz kanałem dolotowym powietrza do kotła (fi 160) - przełączane ręcznie w zależności od tego czy chcę chłodzić dom czy nie,

- wlot zimnej wody z powrotu instalacji - wpięcie przy kotle na ekogroszek,

- wylot wody ciepłej - pomiędzy kotłem na ekogroszek a pompami CWU, CO

Będę mógł sterownikiem kotła na ekogroszek sterować pompami CWU, CO tak, żeby po nagrzaniu CWU włączała się pompa CO i dogrzewała dom [a termostat w salonie będzie wyłączał pompę CO gdy temperatura będzie odpowiednia].

Grzejniki mam zwykłe, ale przewymiarowane, więc powinny dawać radę przy dodatnich temperaturach - zwłaszcza, że nawet przy -25 na zewnątrz wystarcza, że mam w instalacji 52 st na zasilaniu.

Czy wg Was to powinno działać czy będę żałował ?

Czy warto przy okazji uruchomić 2 taryfę [grzanie zapewne będzie najbardziej potrzebne w nocy i nad ranem gdy jest najzimniej] ?

Dodam, że do samego CWU latem potrzeba mi zaledwie 2 kg węgla/dobę [kupiony po 830 zł/tonę], zasobnik CWU ma 120 litrów, ale mogę PPC grzać także kocioł na ekogroszek w którym jest 80 litrów wody.

• 5 months później...
Jak sobie radzicie z zalodzeniem powietrznej pompy ciepla? U mnie najgorzej jest kiedy temperatura oscyluje kolo zera - zaladza sie caly wymiennik. Zaczynam probowac z polewaniem letnia woda i psikaniem plynem niezamarzajacym. Jakies inne pomysly?

To twoja pompa nie ma odszraniania? Magnolia chętnie odda połowę swoich defrostów ;) ;)

Wihajster.... błagam.... nie wywołuj jblocha.

:)

Cóż, taka jest prawda, co ja za to mogę.

A że jego gruntówka działa, to tylko dlatego że to gruntówka :D

Niech Radek przede wszystkim powie co ma za maszynę bo jeśli faktycznie no-name rodem z tzw. PRC to nie wróżę sprawnego działania w naszym klimacie.

a na powaznie - myslicie, ze starczy zwiekszyc czas odmrazania?

To jest właśnie sedno sprawy: temat odszraniania powinien być załatwiony przez algorytm sterownika. Klient ma kombinować z parametrami odszraniania "ręcznie" i sam sobie programować czasy (?!)

Klient powinien najwyżej zająć się ustawieniami po "ciepłej" stronie ustrojstwa...

To jest właśnie sedno sprawy: temat odszraniania powinien być załatwiony przez algorytm sterownika. Klient ma kombinować z parametrami odszraniania "ręcznie" i sam sobie programować czasy (?!)

Klient powinien najwyżej zająć się ustawieniami po "ciepłej" stronie ustrojstwa...

Pompa to Meeting MD18. Pomijam na razie kwestie kosztow ogrzewania (bo nie mieszkamy, bo dom nieocieplony itd), ale do -16 st cieplo na podloge szlo, wiec funkcje swoja spelnia. I jedyny problem (tfu!) to to obladzane w okolicach 0st.

I prawde mowiac, placac za nia 1500e, czyli mniej niz za kociol weglowy w podajnikiem, jestem w stanie bawic sie z ustawieniami wlasnorecznie. Narzekac bede jesli ewentualnie padnie wczesniej niz po 5 zimie ;)