Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdaje się kolego, że czas kupić płatny profil. Twoja działalność przyjęła charakter mocno komercyjny a skoro szukasz tu klientów to nie rób tego z partyzanta...

zgadzam sie, a szczegolnie w tym watku ludzie sa uczuleni na podszytych sprzedawcow :) wiesz pozostal pewien smrod po koledze z branzy....

Dzialke mam ok. 1000m2, dom o zabudowie 170 m2 + garaz ok. 30m2. Gruntowa jest droga wiec na nią nie liczę.

Powietrznej nie chce jakiejs strasznie drogiej "wypasionej". Myślicie że w 20 tys zł sie zmieszcze ? bez zasobnika, sama pompa. W zimne dni bedze grzac kominkiem głównie. Ta pompa to tak na szybkie podgrzanie. Teraz grzeje kominkiem w godzinach 16-22 i jest cieplo.

Wybralismy Ytonga energo 36,5 cm + styropian 10 cm ze wzgledu na to ze najpierw chcemy postawic mury a w pozniejszym czasie docieplic (ze wzgledu na finanse). Wspolczynnik ciepla przy 36,5+10 to 0,15 wiec niezle, a w przypadku samego 36,5 to 0,25. Nie wiem jaki jest przy 24+20 ale wyslalam zapytanie, zobaczymy.

A czy jest sens dodawać do tego solary ?

Na pompe ciepla nie jestem tak w 100% nastawiona, po prostu szukam jakiejs alternatywy do gazu. Boje sie ze prad wyjdzie drogo, a energia raczej taniec nie bedzie.

Dzialke mam ok. 1000m2, dom o zabudowie 170 m2 + garaz ok. 30m2. Gruntowa jest droga wiec na nią nie liczę.

Myślicie że w 20 tys zł sie zmieszcze ? bez zasobnika, sama pompa.

Jak zrobicie samemu dolne źródło dla gruntowej (miejsce macie a to jest bardzo proste do wykonania), to i z gruntową możecie się zamknąć w 20tyś.

no dobrze, ale jak to zrobic ;-) ? dla lików wcale nie jest to takie proste ;-(

w prawdzie mam brata hydraulika, ale czy on bedzie wiedzial jak to zrobic ?

Zakopać trochę rury na głębokości 1,5m chyba będzie umiał ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172149-Kolektor-poziomy

Gdyby zobaczył resztę kotłowni do PC też spokojnie by sobie poradził. Z jakiego rejonu jesteście?

jestem z Warszawy, a budowa w Sulejówku. Kurcze no nie wiem czy te gruntowe to byłoby dobre rozwiązanie. Teren jest podmokły wiec będziemy musieli prowadzić rury drenarskie i robic zbiornik podziemny na wode, wiec te rury do PC nie kolidowałyby z tym drenażem ? a jak jest z tą studzienka ?

Kotłownie mam od frontu a miedzy elewacja frontowa a droga bede miec ok. 5 m. Od strony tarasu bede miec ogród o powierzchni ok. 18x24,5m. Tak moze dla wizualizacji, wybrany projekt:

http://www.e-domy.pl/o,35,E_112_Prosty_dom_parterowy_bez_garazu.html

wersja lustrzana.

Czyli wkopuje te rury pod tym ogródkiem i prowadze do pom. gospodarczego, tak? a jak z tą studzienka, może być to w kotłowni ? Fundament robimy płytowy wiec pewnie juz na tym etapie powinnismy przewidziec kanały.

To chyba za czarna magia jak dla mnie ;-)

Ten powietrzny jest prostszy ;-)

A co można powiedziec odnosnie takiego urzadzenia: http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzne-serii-wbc/pompa-ciepla-powietrzna-wbc-95h-b2s.html

albo cos takiego: http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzne-serii-wbc/pompa-ciepla-powietrzna-wbc-95h-b2s.html

Czy ktos moze polecić jakieś rozwiązanie grzewcze do ogrzania takiego domku do 130m2 pow. uzytkowej, dobrze docieplonego, z kominkiem z płaszczem wodnym, tak zeby nie było to jakies strasznie drogie ?

Zdaje się kolego, że czas kupić płatny profil. Twoja działalność przyjęła charakter mocno komercyjny a skoro szukasz tu klientów to nie rób tego z partyzanta...

Skoro ORMO już działa to odpowiedz mi proszę.

1. Co ma oznaczać reklama konkretnego producenta dołączona w każdym Twoim wpisie?

2. Czy te forum jest tylko dla fachowców eksploatujących jedną instalacje?

3. Czy zwykły zaściankowy instalator ma tutaj prawo coś pisać bez wymieniania nazw producentów itp.?

4. Czy tylko można podawać ceny za jakie instalacje już zostały wykonane? czy można podawać ceny średnie za jakie są wykonywane instalacje np. w danym regionie Pomrocznej RP?

5. Jak nazwać sytuację kiedy udziałowiec firmy "x" montującej pompy "z" które Ty reklamujesz kupuje pompę "y" następnie tak fachowo montuje ja do instalacji że nie działa (specjalnie?) a następnie rozpętuje temat że pompa jest do bani - dlaczego w tym wypadku ORMO nie działa?

Edytowane przez mkm silesia

a sluchajcie, czy jakies oszczednosci daloby takie rozwiazanie:

- podgrzewacz cwu z pompa ciepla np:

http://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-z-pompa-ciepla/podgrzewacz-z-pompa-ciepla-pwpc38-3w300.html

lub

http://www.elektrongostynin.pl/index.php?page=news&kid=5&nid=48

i do tego grzanie kominkiem z plaszczem wodnym w zime ?

albo dolozenie do tego jeszcze pompy powietrznej ?

I juz bez inwestowania w solary i rekuperator?

Co do gazu to bym sobie instalacje przygotowala i kiedys w razie jak wiecej osob zamieszka w okolicy i zechca nam ten gaz podlaczyc to wtedy podlacze.

a sluchajcie, czy jakies oszczednosci daloby takie rozwiazanie:

- podgrzewacz cwu z pompa ciepla np:

http://www.hewalex.pl/oferta/podgrzewacze-z-pompa-ciepla/podgrzewacz-z-pompa-ciepla-pwpc38-3w300.html

lub

http://www.elektrongostynin.pl/index.php?page=news&kid=5&nid=48

i do tego grzanie kominkiem z plaszczem wodnym w zime ?

albo dolozenie do tego jeszcze pompy powietrznej ?

I juz bez inwestowania w solary i rekuperator?

Co do gazu to bym sobie instalacje przygotowala i kiedys w razie jak wiecej osob zamieszka w okolicy i zechca nam ten gaz podlaczyc to wtedy podlacze.

Za duży galimatias robisz. Jeżeli chcesz codziennie palić w kominku, to już lepszym rozwiązaniem będzie kocioł w kotłowni. Brrrr...

Pompa ciepła czy to powietrzna czy gruntowa, jeżeli będzie poprawnie dobrana, zapewni ci wszystko czego potrzebujesz. Jeżeli masz miejsce na działce powinnaś wybrać gruntową, jej zalety są dla mnie bezdyskusyjne. Nawet z odwiertami często wychodzi dużo taniej niż powietrzna.

A skoro będzie pompa ciepła to po co mysleć o gazie?

Nawet z odwiertami często wychodzi dużo taniej niż powietrzna.

A skoro będzie pompa ciepła to po co mysleć o gazie?

Liwko jak ty to liczysz ze gruntowa z odwiertami wychodzi taniej niz powietrzna, prosze oswiec mnie bo nie ogarniam. troche ofert zebralem i nijak ma sie to do tego co piszesz. odwiertow chyba nie zrobisz sobie sam ? chyba ze masz dlugi szpadel :p jeszcze z kolektorem poziomym to jakos wlasna praca daloby sie zniwelowac roznice w inwestycji ale z kolektorem pionowym jak ? nie pytam sie ze zlosliwosci tylko z ciekawosci jako przyszly inwestor. pozdrawiam :)

Aha, jeszcze jedno. Rekuperator to przede wszystkim komfort, i takimi kategoriami o nim powinno się myśleć. Owszem, wyposażając dom w wentylację mechaniczną z rekuperatorem, możemy zejść nieco z mocą źródła ciepła, jednak przy PC nie jest to jakaś znaczna wartość.

Co się tyczy solarów, to moim zdaniem, przy nie za dużej rodzinie, w naszym klimacie to bez sensu. A przy PC zupełnie bez sensu.