Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

A ja skorzytałem z arkusza kbab-a. Dzięki. Teraz jestem ciut mądrzejszy.

Zuzycie: 25000 kWh na rok do CO i CWU

koszt instalacji PC - 30 k PLN

koszt instalacji gazu - 5 k PLN

koszt instalacji prądu - 0 PLN (już mam)

porównanie zwrou nakładów inwestycji dla:

pc (zasilana również w 1 taryfie) vs. energia elektryczna (1 taryfa) zwrot nakładów 6,2 roku

gaz vs. energia elektryczna (1 taryfa) - 3,2 roku

pc (zasilana również w 1 taryfie) -vs. gaz - 7,3 roku

niech każdy sam nad tym posiedzi. mozna dojść do ciekawych wniosków.

Mi np. wychodzi, że jeśli kozyształ bym na potrzeby CO i CWU z 2-giej taryfy i "grzałbym" energią elektryczną to zwrot z inwestycji w gaz miałbym po ponad 16-nastu latach...

PZDR

Qter

25000 to powiedzmy 12500 zł za prąd

z pompą cop 3 oszczędność 8200 zł około .

to daje niecałe 4 lata zwrot inwestycji .Jeśli przyjmiemy np 10 lat czas eksploatacji .To zarabiamy na mały samochód.

Inna rzecz ,że pompa nie działa sama .Trzeba jeszcze podłogówkę .

Wniosek ->trzeba liczyć ,:sick:

Chodzi, chodzi. Niestety.

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do otrzymanej korespondencji uprzejmie informuję, że w celu dokonania analizy konta oraz udzielenia wyjaśnień w przedmiotowej sprawie niezbędne jest podanie następujących informacji:

- imię i nazwisko

- adres

- numer ewidencyjny

- numeru PESEL osoby, z którą zawarta jest umowa kompleksowa dostarczania energii elektrycznej i świadczenia usług przesyłowych.

W razie wątpliwości prosimy o ponowny kontakt na adres e-mail: [email protected] lub pod numer telefonu 32 303 0 303 dla klientów z Górnego Śląska i strefy numeru kierunkowego 32.

W razie ponownego kontaktu uprzejmie prosimy o podawanie w e-mailu następujących danych:

Imię i nazwisko

Adres

Numer ewidencyjny

Numer PESEL.

Życzymy miłego dnia

Błaszczyk Marzena

Taką to dostałem odpowiedź na swoje zapytanie odnośnie tej promocji. Czyste robienie ludzi w konia.

Ale czy to jest zgodne z prawem aby energetyka sprzedawała prąd taniej tylko dla właścicieli jednego producenta pomp??

To tak jakby tylko właściciele VW mogli tankować na orlenie diesla za 3,5zł a inni za 5,8zł.

Pompa to pompa a nie jakieś dziwne filmy :(

Nawet chinska pompa to pompa i jezeli energetyka by poszla po rozum do glowy to wiecej ludzi by kupowalo pompy ciepla a nie smieciuchy

Ale czy to jest zgodne z prawem aby energetyka sprzedawała prąd taniej tylko dla właścicieli jednego producenta pomp??

To tak jakby tylko właściciele VW mogli tankować na orlenie diesla za 3,5zł a inni za 5,8zł.

Niestety business i business. Ich prawo wybierać z kim robią promocję i dla kogo :(

• 1 month później...
No to ja mam lepsze chody bo dostałem taką:

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do otrzymanej korespondencji uprzejmie informuję, że Pana zpaytanie zotało przekierowane do Biura Obsługi Klienta. Odpowiedź zostanie udzielona w drodze odrębnej korespondencji.

W razie wątpliwości prosimy o ponowny kontakt na adres e-mail: [email protected] lub pod numer telefonu 32 303 0 303 dla klientów z Górnego Śląska i strefy numeru kierunkowego 32.

W razie ponownego kontaktu uprzejmie prosimy o podawanie w e-mailu następujących danych:

Imię i nazwisko

Adres

Numer ewidencyjny

Numer PESEL.

Życzymy miłego dnia

Pakosz Gabriela

Konsultant Telefonicznej Obsługi Klientów

To teraz czekam na odpowiedź z BOK-u :)

Arturo już trochę czasu minęło czy dostałeś odpowiedź? Podziel się z nami.

Dzień dobry,

Temat pomp ciepła jest dla mnie nowy i mam wiele pytań, możliwe, że naiwnych.

Mam dom 200m, ściana porotherm i 12cm styropianu. Ogrzewanie to w 80% grzejniki, kuchnia, korytarz i dwie łazienki to podłogówka. Piec na węgiel, temperatura w domu 24 stopnie. Żeby w zimę uzyskać tę temperaturę, przy -5 do -10 stopni na zewnątrz, muszę mieć na piecu około 55 stopni. Czy to jest możliwe do uzyskania w przypadku powietrznej pompy ciepła? Jak wtedy ma się sprawa z opłacalnością całego przedsięwzięcia, czyli poborem energii elektrycznej?

Zaznaczam, że chciałbym połączyć instalację CO z pompą ciepła równolegle i palić w piecu tylko w przypadku mrozów przekraczających -10 stopni (jeśli nie musiał bym palić w piecu w ogóle, bo pompa ciepła by dawała radę, to jeszcze lepiej). Najbardziej mi zależy na ogrzewaniu domu z pompy ciepła w okresach przejściowych (marzec, kwiecień, październik, listopad) i taniej, bezproblemowej cwu.

Żeby w zimę uzyskać tę temperaturę, przy -5 do -10 stopni na zewnątrz, muszę mieć na piecu około 55 stopni. Czy to jest możliwe do uzyskania w przypadku powietrznej pompy ciepła?

Tak.

Jak wtedy ma się sprawa z opłacalnością całego przedsięwzięcia, czyli poborem energii elektrycznej?

Taniej niż węglem to raczej nie będzie jeżeli jako koszt uznać wyłącznie cenę węgla...

Zaznaczam, że chciałbym połączyć instalację CO z pompą ciepła równolegle i palić w piecu tylko w przypadku mrozów przekraczających -10 stopni (jeśli nie musiał bym palić w piecu w ogóle, bo pompa ciepła by dawała radę, to jeszcze lepiej). Najbardziej mi zależy na ogrzewaniu domu z pompy ciepła w okresach przejściowych (marzec, kwiecień, październik, listopad) i taniej, bezproblemowej cwu.

Ja nie mam kotła węglowego ale za to mam gazowy spięty od kilku dni z PC. Można to zobaczyć na stronie miki121 (http://www.rekuperatory.co):

http://rekuperatory.co/portal/c112b59d5173.jpeg

Z tego co wiem to współpraca z kotłem na paliwo stałe jest trochę bardziej kłopotliwa z uwagi na jego wysoką temperaturę pracy. Można o tym poczytać tutaj:

http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-i-kominek-z-plaszczem-wodnym-uwagi-odnosnie-montazu-i-eksploatacji/

Tak.

Taniej niż węglem to raczej nie będzie jeżeli jako koszt uznać wyłącznie cenę węgla...

Ja nie mam kotła węglowego ale za to mam gazowy spięty od kilku dni z PC. Można to zobaczyć na stronie miki121 (http://www.rekuperatory.co):

http://rekuperatory.co/portal/c112b59d5173.jpeg

Z tego co wiem to współpraca z kotłem na paliwo stałe jest trochę bardziej kłopotliwa z uwagi na jego wysoką temperaturę pracy. Można o tym poczytać tutaj:

http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/pompa-ciepla-i-kominek-z-plaszczem-wodnym-uwagi-odnosnie-montazu-i-eksploatacji/

Ja teraz pompę Atlantica S spinam z kotłem na paliwa stałe NIBE:)

Ale pompka Atlantica z serii S jest tańszą alternatywą i służy do domów opartych w 100% na podłogówce :)

W wypadku TRI 11 nie ma żadnego sensu łączyć z kotłami...

Chyba że kocioł już jest ;)

http://www.blog.karbon.com.pl/pc-pow...-eksploatacji/

Ciekawy post. Ja mam problem z przegrzewaniem paląc w samym piecu, więc zdaję sobie sprawę jakie to może być uciążliwe w wypadku dodania jeszcze pompy ciepła. Jednak w przeciwieństwie do kominkowiczów nie czerpię z mojego SASa odczuć estetyczno-sentymentalnych i chętnie bym się go pozbył, jeśli bym był pewien, że po pierwsze nie będę marzł, po drugie, nie będę przepłacał.

Dlatego chciałbym jeszcze trochę podrążyć temat. Zainteresowałem się pompami powietrznymi, bo w przeciwieństwie do gruntowych są tańsze i nie wymagają zamienienia działki w poligon. Ale jeśli dobrze rozumiem, to powietrzne PC wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz mają COP coraz mniejszy, czyli w momencie kiedy ich najbardziej potrzebuję są najdroższe? Czy podobna zależność istnieje w pompach gruntowych? Temperatura gruntu na głębokości 2 metrów powinna być chyba w miarę stała?

No i jeszcze jedna sprawa. Gdy mam na dworze powiedzmy -25 stopni i chcę mieć na zasilaniu temperaturę 55-60 stopni, lub więcej, jakiego COPu mogę się spodziewać z pompy gruntowej? Czy wtedy już cała magia uzyskiwania ciepła z "niczego" bierze w łeb i grzeją same grzałki (co oznacza horrendalne rachunki), czy jednak to działa?

Ale jeśli dobrze rozumiem, to powietrzne PC wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz mają COP coraz mniejszy, czyli w momencie kiedy ich najbardziej potrzebuję są najdroższe?

Jest to prawda. Ale za to wysoki COP w średnich temperaturach "nadrabia".

Czy podobna zależność istnieje w pompach gruntowych? Temperatura gruntu na głębokości 2 metrów powinna być chyba w miarę stała?

Oczywiście, że jest taka zależność! Teoretycznie dolne źródło ma stałą temperaturę (4-6 stopni) więc masz jakiś tam stały COP. Gorzej, jak dolne źródło się przechłodzi i nie zdąży zregenerować (co się zdarza często - wystarczy poczytać forum). Wtedy COP w gruntóce leci na łeb na szyję w dół i pozostają grzałki...

OK, mam już mniej więcej jasność w temacie.

Jeśli chodzi o konkretne marki pomp, to z tego co się do tej pory zorientowałem najlepsza jest Mitsubishi Zubadan? Jeśli jest coś jeszcze godnego uwagi to napiszcie proszę. Podajcie od razu cenę urządzenia i namiary na sklep.

Jeszcze jedno: ile to Mitsubishi kosztuje i gdzie to można kupić? Ja znalazłem tylko za 11 tysięcy Euro na necie i jest to co najmniej o połowę za dużo.

No i czy każdy w miarę rozgarnięty hydraulik mi to założy?

OK, mam już mniej więcej jasność w temacie.

Jeśli chodzi o konkretne marki pomp, to z tego co się do tej pory zorientowałem najlepsza jest Mitsubishi Zubadan? Jeśli jest coś jeszcze godnego uwagi to napiszcie proszę. Podajcie od razu cenę urządzenia i namiary na sklep.

Jeszcze jedno: ile to Mitsubishi kosztuje i gdzie to można kupić? Ja znalazłem tylko za 11 tysięcy Euro na necie i jest to co najmniej o połowę za dużo.

No i czy każdy w miarę rozgarnięty hydraulik mi to założy?

Tak najlepszy jest Zubadan - bo ?

Bo osiąga max 48 już przy -17 C?

Czy daje zarobić ?

czy może ładny?

Jak ci wyszło to naj ????

Sam też złożysz -hydraulik też człowiek

Dobre są Atlantiki i daikiny .Zubadan ma tylko podane parametry dla -25 C

Pompę trzba dobrać do obiektu .Hydraulik może mieć problem.

Edytowane przez hydraulik_

Spokojnie, to tylko pompy ciepła, nie religia. Napisałem, że Zubadan najlepszy, w formie pytania. Jeśli tak nie jest, to proszę napisać dlaczego. Sugerowałem się opiniami z tego forum. Z przyjemnością dowiem się czegoś więcej o Atlanticach i Daikinach. Nie zaszkodziło by rzetelnie porównać parę marek. No i poprosiłbym ceny tych urządzeń.

Spokojnie, to tylko pompy ciepła, nie religia. Napisałem, że Zubadan najlepszy, w formie pytania. Jeśli tak nie jest, to proszę napisać dlaczego. Sugerowałem się opiniami z tego forum. Z przyjemnością dowiem się czegoś więcej o Atlanticach i Daikinach. Nie zaszkodziło by rzetelnie porównać parę marek. No i poprosiłbym ceny tych urządzeń.

Jeżeli chcesz otrzymać taką ofertę wystarczy przesłać mi na meila rzuty i przekrój budynku plus trochę informacji na temat kotłowni i instalacji.

Przygotuję Tobie ofertę na pompę ciepła w 3 wersjach - ZUBADAN, DAIKIN i Atlantic...