Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie. Dziś byłam w Ikei i oglądałam fronty szafek. Interesował mnie STAT. No i trochę się rozczarowałam, bo te fronty wyglądają (i w dotyku to samo) jakby były plastikowe. No i teraz nie wiem czy się na nie zdecydować. No i szybka w szafce górnej taka przejrzysta zupełnie. Myślałam, że te szybki są mleczne. :/
  • Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

elmagra a za tę cenę to czego spodziewałaś się ? Litego drewna????? To jest zwykła płyta pilśniowa polakierowana parę razy. Aha i ostrzegam, że front jest kremowy nie biały....

Hmmm myślałaś, że mleczne ??? Przecież katalog online jest na stronie Ikea. Te fronty to już są sprzedawane w Polsce z 15 lat...

elmagra a za tę cenę to czego spodziewałaś się ? Litego drewna????? To jest zwykła płyta pilśniowa polakierowana parę razy. Aha i ostrzegam, że front jest kremowy nie biały....

Hmmm myślałaś, że mleczne ??? Przecież katalog online jest na stronie Ikea. Te fronty to już są sprzedawane w Polsce z 15 lat...

No niby wiem, że nie lite drewno przecież. Ale teraz mam w mieszkaniu kuchnię z studia meblowego zrobiona 8 lat temu i fronty też nie są z litego drewna, tylko pokryte jakąś okleiną i ona jest w dotyku taka jakby "chropowata". Naiwnie myślałam, że STAT też jest coś w ten deseń, nie gładziutki. No i wiem, że nie biały, tylko kremowy, bo mi na kremowym właśnie zależy. Może teraz zdecyduję się na FAGERLANDa, ale nie bardzo wiem jaki blat do tych szafek pasuje. :)

ja niestety z północy więc nie pomogę :(

a oto nasza kuchnia, jeszcze ciepła , wprawne oko dojrzy kilka brakujących elementów ale zasadniczo już jest :)

emi - Twoja kuchnia jest CUDNA :)

czuć klimat !!

szacun :)

Ładna kuchnia. A lodówka jest zabudowana obok piekarnika? W dolnych szafkach są tylko dwa uchwyty, tak? czy to 1 szuflada i szafka?

edit.

właśnie zauważyłam najwyższy uchwyt pod samym blatem. hehe. czyli 3 szuflady, tak?

kama33 - cieszę się, że kuchnia Ci się podoba. Moja kuchnia ma wymiary 2.73m na 5.35m. Zabudowa ma wymiary (mierząc po ścianach) - 2.73 pod oknem oknem, 2.73 strona z lodówką i piekarnikiem plus stół z krzesłami i 2.90 strona z płytą gazową. Mam jedną szafkę narożną 90x90 a drugi róg pusty, przykryty tylko blatem - z jednej strony mam zmywarkę a z drugiej szafkę z 3 szufladami a pomiędzy nimi narożną maskownicę.

mam pytanie odnośnie szafek wiszących

na czym je wieszacie?

na dyblach do ściany? I to wytrzymuje?

Mam obawy jak widzę moje wiszące 92 cm szafki na tych ikeowych uchwytach przykręconych małymi dwoma śrubkami

emi - Twoja kuchnia jest CUDNA :)

czuć klimat !!

szacun :)

dziękuje Kala za komplement

do twojego "domu" też zaglądam i jest jednym z kilku na forum,który mi dobrze zapadł w pamięć - zawsze bardzo mi się podobał. tym bardziej komplement miły ;)

• 4 weeks później...

My mamy system Faktum i na nasze szczęście. gdyż po nóżkami trochę nam się poupychało :) . Nasza kuchnia nie duża w bloku 270x240. Sami ją składaliśmy więc trochę to trwało no i nie obeszło się bez problemów, gdyż ściany ni do końca super proste były więc było trzeba dużo pokombinować no i samo docinane blatów - istna masakra jeśli chodzi o blat pod oknem.

Brakuje jeszcze panelu szklanego podświetlanego w profilach pomiędzy szafkami dolnymi a górnymi ,hokerów no i kilka innych dodatków jak w całym mieszkaniu.

Jak macie jakiś pytani odnośni Faktum/ Abstrakt to śmiało pisać

pozdrawiam

http://img163.imageshack.us/img163/7443/p8ui.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/3329/b3oc.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/1289/91di.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/5990/tj2.jpg

http://img24.imageshack.us/img24/9775/55yz.jpg

Edytowane przez troopers

troopers śliczna kuchnia wam wyszła. Zmieniłabym może jedynie podłogę, ale to jest wszystko kwestia gustu przecież. Poza tym wszystko mi się podoba, włącznie z dodatkami - Ikea rządzi :)

Mam praktycznie taki sam układ kuchni, ale nieco inną zabudowę i niestety do dzisiaj pewnych rzeczy żałuję. Gdyby tak można remontować co rok :)

Troopers jaka piękna kuchnia Ci wyszła :jawdrop: Jest bardzo w moim stylu.

Zastanawiam się jak się użytkują te szuflady w środku?

Wizualnie na pewno lepiej ale jak z praktycznością takich szuflad?

Czy blat i zlew też jest z Ikei?

Acha i jeszcze jaka jest odległości pomiędzy szafkami górnymi a blatem?

Cześć,

co do szuflad.. nie mamy ich dużo, są w lewym cargo 30 cm. tam mamy 3 szuflady i na samym końcu cargo 40 ale tam 2 szuflady gdyż bez sensu były by 3 bo te cargo jest pod blatem i nie byłoby dostępu dlatego jest tylko jedna szuflada. Natomiast same szuflady są mega wygodną sprawą - więc gdyby kuchnia była większa byłoby ich na pewno więcej ale czego oczekiwać od kuchni bloku o wymiarze 2,7x2,4m :)

Także śmiało możesz je uwzględniać w projekcie. U nas patrząc od lewej jest cargo 30 (3 szuflady), piekarnik 60tka, zmywarka 60tka, szafka pod zlew z sortowaniem odpadów 80tka, i cargo 40stka z 2 szufladami.

Blat zakupiony w Ikea NUMERÄR szary z imitacją aluminium na krawędziach, bardzo fajnie wyglądał na ekspozycji więc od razu nam wpadł oko. co do samego blatu - jest ok jedynie za delikatne są te właśnie imitacje alu. na krawędziach - po potu trzeba uważać.

Zlew nie z Ikea - Zlew to Franke SIRIUS SID 610 BIAŁY POLARNY. Zdjęcie poniżej (przepraszam, że nie posprzątany zlew ;) )

http://img585.imageshack.us/img585/5745/7inp.jpg

Wysokość pomiędzy blatem a szafkami musiałbym zmierzyć dokładnie ale coś 60cm 60 parę...jutro zmierzę dokładni podeślę info.

Co do samych mebli jesteśmy bardzo zadowoleni, zwłaszcza że sami montowaliśmy - fakt trwało to trochę ok 5 dni ale były też inne obowiązki, a po drugie cena mebli.

Miałem porównanie z lokalnymi stolarzami, i wszystkie wyceny były dużo wyższe, do tego dochodzi czas oczekiwania. Więc wypożyczyłem busa z wypożyczalni i sami pojechaliśmy do Ikea a mamy ok 200km i po południu już mieliśmy wszystkie kartony mieliśmy wniesione do mieszkania a potem to już zabawa w ich składaniu.