Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja "cwiczę" abstrakt , z tym że szary, od 2 mcy. I powiem krótko - jestem bardzo zadowolona. Najbardziej z tego, ze do utrzymania czystości wystarcza mi woda z najzwyklejszym mydłem i dwie mikrofibry - po przetarciu wodą z mydłęm wycieram do sucha i efekt czystości bije po oczach. Raz w tygodniu takie"umycie 12 szafek w tym wysokiej zabudowy zajmuje mi 20 minut. myslę,m że w przypadku białego będzie podobnie. generalnie uwielbiam swoją kuchnię i drugi raz też wybrałabym i ikeę i abstrakt :)

poniżej fotka, przepraszam za bałagan, zdjęcia robione "na cito" i dla zupełnie innego odbiorcy ;)

[ATTACH=CONFIG]195504[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]195505[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]195506[/ATTACH]

a co to wisi pod górnymi szafkami? takie coś z jasnym świecącym frontem? to jakaś lampa/szafka o mniejszym rozmiarze? Widać to najdokładniej na drugim zdjęciu

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a co to wisi pod górnymi szafkami? takie coś z jasnym świecącym frontem? to jakaś lampa/szafka o mniejszym rozmiarze? Widać to najdokładniej na drugim zdjęciu

oczywiście made in IKEA

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90216883/?preferedui=desktop&cid=pl%3Emw%3Efooter

idealna na wszelkie kubki i szklaneczki. wisza 3 sztuki pod wszystkimi gónymi szafkami

pozdrawiam

Edytowane przez fafulja

Cześć.

Amelioza ja jestem dokładnie w tej samej sytuacji.

Właśnie odebrałem projekt od lokalnego stolarza, który ma bardzo dobre opinie i jest jednym z tańszych (o ile nie najtańszy), i nie zmieścił się z ceną.

Mieszkam w mniejszym mieście (to ważne bo im większe to stawki robocizny w górę) i po jego propozycji już wiemy, że będzie IKEA.

Dlaczego? ano dlatego:

1. Wychodzi najtaniej.

2. Masz gwarancję 25 i 10 lat na mebelki, żaden stolarz nie położy głowy przy czymś takim.

3. Projekt stolarza był z narożnikiem na półki, jakby miał doliczyć wysuwaną nerkę lub inny system to popłynął by z kosztami.

4. Zawsze za parę lat jak CI się znudzi to zmienisz na inne fronty itd. od ręki.

5. Patrz na promocje, szczególnie zwróć uwagę na IKEA Katowice, ma większe możliwości i do któregoś Sierpnia masz rozszerzoną promocję na kuchnię ( na cały kraj tylko montaż 50%, w Katowicach więcej= taniej).

6. Patrz na wyprzedaże można trafić na okazje na systemy szafek, wyposażenie, AGD itd. po bardzo dużych rabatach.

7. IKEA Janki robi na wymiar (jako pierwsza w Polsce), na ich stronie jest bardzo ładna prezentacja, a to zmienia obraz, że IKEA ma ograniczone możliwości.

I wiele innych, ale jestem po kilku piwach, bo ucztowałem najdłuższy dzień w roku oraz pierwszy dzień LATA....i nie mam już siły myśleć.

Pa.....

4. Zawsze za parę lat jak CI się znudzi to zmienisz na inne fronty itd. od ręki.

Nie wiadomo jak długo taka zmiana frontów będzie możliwa.

Ikea stopniowo wycofuje się z systemu FAKTUM i wprowadza nowy system mebli kuchennych METOD. Niektóre polskie strony już o tym piszą: http://kokopelia.pl/nowe-kuchnie-ikea/ Faktum i Metod nie są ze sobą kompatybilne.

Też planuję remont kuchni w tym roku. W poprzednim mieszkaniu miałam kuchnię z Ikea i byłam bardzo zadowolona. Tym razem też chcemy podobną kuchnię, ale informacja o wprowadzeniu nowego systemu trochę dała mi do myślenia.

W Szwecji nowy system mebli kuchennych wszedł do sprzedaży 3.06.2013, w PL ma pojawić się w sklepach w kwietniu 2014 (info z polskiej IKEA). Obydwa systemy maja być równolegle w sprzedaży przez 2 lata, potem Faktum nie będą już produkowane.

Pytałam w ikea jak będzie realizowana 25-letnia gwarancja, skoro faktum nie będzie produkowane za parę lat. Polska Ikea nie była w stanie odpowiedzieć nic konkretnego poza tym, że gwarancja na pewno obowiązuje, ale nie wiedzą jeszcze jak praktycznie będzie to rozwiązane. Szwedzka Ikea odpowiedziała, że Faktum będzie stopniowo wycofywane z różnych krajów, więc jest szansa, że jeszcze przez kilka lat gdzieś w Europie będą dostępne elementy pasujące do tego systemu. Jeśli załóżmy za 10 lat będzie potrzeba wymiany gwarancyjnej i Faktum nie będzie już dostępne, Ikea obiecuje wymianę całej kuchni na nowy system METOD. To rozwiązuje częściowo proble gwarancji, ale wygląda na to, że nie będzie już możliwa zmiana wyłącznie frontów np. za 10 lat jak aktualne fronty się znudzą lub zniszczą.

oczywiście made in IKEA

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90216883/?preferedui=desktop&cid=pl%3Emw%3Efooter

idealna na wszelkie kubki i szklaneczki. wisza 3 sztuki pod wszystkimi gónymi szafkami

pozdrawiam

dzięki, całkiem fajne rozwiązanie, muszę się tej szafeczce przyjrzeć, jak będę znów w ikei

• 2 weeks później...
.

7. IKEA Janki robi na wymiar (jako pierwsza w Polsce), na ich stronie jest bardzo ładna prezentacja, a to zmienia obraz, że IKEA ma ograniczone możliwości.

Witam, czy to faktycznie prawda ? szukam info na stronie i niestety nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia, pozdrawiam

cześć.

Bodajże trzeci slajd licząc od góry na stronie IKEA JANKI

http://www.ikea.com/pl/pl/store/warszawa_janki/offers

a jak klikniesz na to. to wyskakuje nowa strona:

http://www.youtube.com/watch?v=pop-THYQFCw

Nie wiem w jakim zakresie robią na wymiar, ale jak się reklamują to chyba coś robią, co wychodzi poza standard programu kuchennego IKEI.

MonkaD,

ja mam halogeny (listwy), w których są trzy punkty świetlne pod szafką 60 cm i jest to oświetlenie komfortowe. Można wszystko robić przy blacie niezależnie od tego, czy górne światło jest zapalone, czy nie. Przymierzam się do nowej kuchni i sprawdzałam jak będzie przy zmniejszeniu liczby halogenów - jak dla mnie trochę za ciemno, ale to jest indywidualna sprawa. Widziałam kuchnie, gdzie było mniej. Co do ledów nie mam porównania.

wejdzcie na szwedzkie, fińskie lub norweskie strony IKEA - tam jest pełen system Metod.

Wiele frontów takich samych, jesli chodzi o kolorystykę (a szkoda, miałam nadzieję na coś oryginalniejszego od szary-biały).

Różnica to:

- brak nóżek, teraz jest stała ramka o wysokości 8 cm (korpus ma 80 wysokości, co daje 88 cm bez blatu, we Faktum korpus miał 70 cm wysokości)

- system oparty na czterech równych szufladach (dzielą się też na 2 głębokie i 2xśrednia + 1 głęboka), zamiast trzech i pięciu w Faktum. Ale na zamówienie mozna miec więcej szuflad, przynajmniej tak wynika z wizualizacji.

- domyślne szerokości szafek Metod jakie znalazłam to 60 i 80 cm. Ale ponieważ na ikeowych wizualizacjach są szafki w innych rozmiarach, zakładam, że sa robione na zamówienie

- system Metod jest głębszy - 60 cm a z drzwiczkami 61,6 cm i szerszy - równe 60 cm (Faktum miało 59,8 cm). Być może dlatego, by nie było problemów z dopasowaniem AGD?

Edytowane przez Elfir

Elfir dziękuję za wyjaśnienia. Wychodzi na to, że ja już nie będę miała szafek z Ikea:(

Chciałam na nogach, bo można tam posprzątać i łatwiej puścić jakieś rury. A najważniejsze, to nie ma problemu, że jak się podleje szafkę wodą to się zniszczy. No coż albo faktum w ostatniej chwili albo? No właśnie co znów BRW na zamówienie?

Ja obecnie mam BRW robione na zamówienie. Choć niektórzy narzekają na BRW, ja jestem z kuchennych zadowolona. Wszędzie PCV, stoją na nóżkach, pod cokołem listwa ochronna przezroczysta, blaty nie do zdarcia, szuflady w porządku. Jedyne co mnie denerwuje to głębokość . W porónaniu z IKEA są 8 cm płytsze. I cenowo nasz nowy zestaw wyszedł jeszcze raz tyle co IKEA.

Już z mężem zastanawiamy się czy na wiosnę jak będzie ewentualna wyprzedaż Faktum nie kupic mebli i zostawić w paczkach.

sama sie przymierzam do mebli kuchennych :) mam juz z I.

od kilku lat i jestem bardzo zadowolona

poluje na szary abstrakt ;) ludzilam sie, ze beda jakies promocje ......... ale niestety sa tylko na montaz :(

czy cos Wam wiadomo, by w najblizszym czasie byly jakies ciekawe oferty ?

kiedys byly rabaty za kazdy tysiac .......... a teraz nie widze tego :(

troche szkoda ...........

na nowe meble sie nie zalapie, bo kuchnie musze miec w ciagu 2 m-cy .......... szkoda, ze tak pozno dotra do PL z tymi nowosciami ..........

Ja tam na Ikeę nie narzekałem, choć obecnie uważam, że nie mają oni jakiegoś dużego wyboru i to mnie zniechęca. Obecnie staram się przeglądać oferty różnych firm na necie i porównywać też ceny oraz materiały, z jakich są wykonywane meble. Czasem też udaje mi się trafić na takie strony jak http://rabatybudowlane.pl/ i mieć dodatkową zniżkę przy zakupie mebli.