DorianGray 09.01.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Dziewczyny czy wiadomo kiedy system Metod będzie dostępny w Polsce? W Irlandii od lutego http://www.ikea.com/ie/en/campaigns/kitchen_questions_answers.html więc myślę, że w PL też podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili An 09.01.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 W Irlandii od lutego http://www.ikea.com/ie/en/campaigns/kitchen_questions_answers.html więc myślę, że w PL też podobnie odpowiedź z IKEA: Witam w IKEA Dziękuję za przysłany list. Zlew DOMSJO nakladany na szafkę będzie niedostępny do 18 stycznia tego roku. Aktualnie nie mamy podanego terminu dostawy. W tym roku na wiosne pojawi się nowy system mebli kuchennych. IKEA stale rozwija swój asortyment, poszukując nowych, lepszych rozwiązań. W ten sposób chcemy sprostać oczekiwaniom i potrzebom klientów, oferując najlepsze kuchnie na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 09.01.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 ale na irlandzkiej stronie piszą ,że tez będzie można kupić stary system faktum (mam ndzieję że w pl też tak będzie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Seria Stockholm była wprowadzana 14 marca. Metod pewnie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mała_Wiedźma 09.01.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku będą dostępne szafki faktum, bo na te szafki mam przygotowany projekt. A tu na razie tylko stan surowy zamknięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 09.01.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Ja to jeszcze nawet dachu nie mam , wczoraj dopiero więźbę przywieźli. Ale np u mnie corka i mąż są przeciwni kupowaniu starej kuchni ikea , mówią że potem będą problemy żeby coś zmodernizować itd . Tylko nie wiem jak rozwiązać ten problem bo górna krawędź okna w kuchni jest na wys 233 cm, czyli tak jak wysokie szafki ikea , a te nowe mają 220 :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mała_Wiedźma 09.01.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 na kuchnie IKEA jest długa gwarancja, więc chyba muszą mieć jakieś szafki w zapasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drewa 09.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 W Irlandii od lutego http://www.ikea.com/ie/en/campaigns/kitchen_questions_answers.html więc myślę, że w PL też podobnie Dziękuję Ci za informację Ktoś pytał czy Metod nie będzie droższy, sama też się nad tym zastanawiam. Odpowiedź jest na podanej przez Ciebie stronie "The price level is the same as FAKTUM and as always, our aim is to be the most affordable retailer on the market for comparable kitchens". Czyli meble mają kosztować tyle samo co Faktum. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drewa 09.01.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 na kuchnie IKEA jest długa gwarancja, więc chyba muszą mieć jakieś szafki w zapasie "We provide a 2-year after-sales service for a majority of the products of the FAKTUM kitchen. This means that it is possible to complement the kitchen, during two years after these products have been discontinued from the range. Our customers can rest assured that we will always do our utmost to make sure they are satisfied with their kitchen from IKEA." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drewa 09.01.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 "Once we start to sell the new METOD kitchen system FAKTUM will no longer be available for purchase. For customers who have started the planning process in the IKEA Home Planner tool, it will be possible to order FAKTUM for four months after the sales start of METOD. For customers that have bought a FAKTUM kitchen, our after-sales service remains available for 2 years but the FAKTUM guarantee does of course remain valid for its duration" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 moim zdaniem będzie droższy, bo jest większy, ma więcej szuflad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 10.01.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Ja myślę że jednak lepiej kupić już nowy system. Gwarancja gwarancją ale jak mi się zechce fronty wymienić za parę lat bo mi się znudzą albo coś Nowy system daje też dużo nowych możliwości. Szkoda że nie ma jeszcze planera z systemem metod można by sprawdzić które rozwiązania nam bardziej pasują. Też się zastanawiam czy nie wyjdzie drożej i moja ściana została wzmocniona pod szafki wiszące 92cm (ściany z płyt karton gips). Muszę podpytać majstra jakie mam pole manewru żeby się nie okazało że montowanie wyjdzie pod wzmocnieniem. syberia Co do okien na wysokości 233cm, skoro nie masz jeszcze dachu to budowa w stanie surowym więc może da się jeszcze coś zmienić. Jeśli kuchenne okno ma inną wielkość niż pozostałe albo jest jedynym na danej stronie elewacji to nie były by to wielkie zmiany. Edit Jak znajdę trochę czasu to spróbuję się zarejestrować na stronie angielskiej i tam skorzystam z planera i zobaczę co mi lepiej pasuje. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Doriko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
architekt_dls 10.01.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Myślę, że dla przeciętnego zjadacza chleba - osoby, która nie ma potrzeby "indywidualnego" meblowania domu u stolarza - ikea jest jak najbardziej odpowiednia. Produkty z tej sieci są dobre jakościowo i wytrzymałe, oferowany design z reguły przemawia do większości, co za tym idzie - po kuchnie można się śmiało wybrać do ikei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 10.01.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Doriko, Myślę, ze wymiana frontów na nowe to akurat najmniejszy problem.Cześc frontów mojej ikeowej kuchni mam robionych przes stolarza i wyszły mnie drożej raptem o 15% niż gdybym kupiła w ikea, już z montażem. Problemem mogłoby być dokpienie uszkodzonego frontu ikeowego, ktory został wycofany.Z drugiej strony nie ma pewności, że te konkretne fronty, które wybierzesz za 2 latanie zostana wycofane przez ikeę.Zdarzało się już tak. Ja myslę, że jesli ktoś ma zrobioną kuchnię pod obecne szafki, to nie ma się co zastnawiać i trzeba brac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 13.01.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Ciągle się zastanawiam czy nie zakupić wysokiej zabudowy (będzie stała na innej ścianie niż niska) oraz wiszących szafek z nowego systemu.Tylko problemem jest wysokośc cokołu. Na niskiej zabudowie mam 16cm a teraz w wysokiej zabudowie będzie max 8cm. Zastanawiam się czy to nie będzie głupio wyglądało? Ewentualnie myślę o zejściu z cokołem na minimum w wysokiej... Zastanawiam się też jak zawiesić wiszące szafki.Mam do wyboru zlicować z linią okna w kuchni ale wówczas wysoka zabudowa będzie niżej w zależności od wybranej wysokości i systemu nawet do 40 cm różnicy. Czy to będzie rażące? Wysoka zabudowa jest na innej ścianie niż niska i wiszące szafki. Może jeśli różnica będzie aż tak duża 40 cm to nie będzie wyglądało rażąco? Wydaje mi się, że gorzej gdyby ta różnica wyniosła kilka cm i wyglądałoby to jak błąd w przemyśleniu tematu... Przyznam, że jakoś nie pomyśleliśmy o górnej krawędzi okna pod kątem projektowania kuchni. Miałam zamiar wiszące szafki dać na równi z wysokimi i tyle. Ale teraz mam mieszane uczucia... Z salonu widać u mnie niską zabudowę na środku okno no i wiszące szafki po obu stronach okna. Wysoka jest schowana za ścianką działową.Co byście doradzili? Czy ktoś ma kontakt z kimś kto widział już fronty Metod? Zastanawiam się, czy Stat będzie identyczny jak ten nowy odpowiednik (kolorystycznie)? Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Princesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 13.01.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Ja bym wzięła z Metod ale nóżki i cokół z Faktum żeby były takie same co masz w niskiej skoro i tak będą niższe niż chcesz zawiesić wiszące to wysokość jaka wyjdzie w ten sposób nie ma aż takiego znaczenia. Co do tych brakujących 40cm to wydaje mi się że skoro na innych ścianach to nie będzie to aż tak widoczne ale można by też dodać jeszcze te nad lodówkę ale nie wiem jakiej wysokości będą one w Metod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 13.01.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 No właśnie dokładnie nie wiem ile wyjdzie cm różnicy bo w Metod są zupełnie inne wysokości szafek, ale pewnie wyjdzie jakaś tam różnica między wysokimi a wiszącymi. Mnie to osobiście nie razi... A nóżki z Faktum będą pasowały do Metod? Mocowanie wydaje się podobne tylko czy to nie spowoduje np. utraty gwarancji takie kombinowanie? Bo ktoś pisał, że nawet montaż wiszącej szafki na szynie poziomującej zamiast na wkręcie powoduje utratę gwarancji... Trafiliśmy na najgorszy moment z tą kuchnią... niby już coś wiadomo, ale nie do końca. W sklepie nikt nic jeszcze nie wie, nie powie na 100%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 13.01.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Na moje pytanie kiedy będzie Metod? Odpowiedzieli mi: "W chwili obecnej nie posiadamy takich informacji. 6 tygodni przed wprowadzeniem systemu METOD będzie informacja dla klientów." Co do nóżek to myślę ze nie będzie problemu z gwarancją bo tam nic nie wycinasz. Mam nadzieje że Metod będzie miał mocowanie na szynie poziomującej bo to chyba lepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 czyli nie w lutym a najwczeniej w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 13.01.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Właśnie przeglądam instrukcję montażu szafek systemu Metod i z tego co widzę na obrazkach (szwedzkiego nie znam na szczęście instrukcja obrazkowa) szafki wiszące są montowane na szynie. Edit:link jakby ktoś miał ochotę zajrzećhttp://www.ikea.com/se/sv/assembly_instructions/metod-vaggskapsstomme__AA-670530-1_pub.pdf Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Doriko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts