agatah 05.09.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Jak najbardziej 4 nóżki sa konieczne.A do szafek narożnych 120x60 cm nawet 6 nóżek. Nie sądzę żeby chcieli robić oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianad 05.09.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Nie mogę się nigdzie doszukać jakiś wytycznych odnośnie wysokości zawieszenia szafek górnych w zależności od głębokości blatu... Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 05.09.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Nie ma takich, bo niby jak?wieszasz tak jak ci wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianad 05.09.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Są różne wytyczne dotyczące ergonomii w kuchni. Chodzi mi o to, że przy standardowym blacie zaleca się szafki wieszać około 60cm nad blatem. No i pytanie ile niżej je powiesić przy blacie 10 cm głębszym. Nie jestem w stanie teraz stwierdzić jak mi będzie wygodniej a muszę to wiedzieć szybciej żeby np. płytki położyć na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 05.09.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Są różne wytyczne dotyczące ergonomii w kuchni. Chodzi mi o to, że przy standardowym blacie zaleca się szafki wieszać około 60cm nad blatem. No i pytanie ile niżej je powiesić przy blacie 10 cm głębszym. Nie jestem w stanie teraz stwierdzić jak mi będzie wygodniej a muszę to wiedzieć szybciej żeby np. płytki położyć na ścianę. jak chcesz zeby było zgodnie z sztuką to zobacz na stronie ikea jaki podają wymiar, u nich blaty maja 67,5 cm wiec prawie tyle ile tych chcesz dac tak chyba będzie najlepiej. Chociąz głębokość blatu nie ma tu znaczenia...moja Mama jest bardzo niska i jak bym jej zawiesiła szafki na "zalecanej" wysokości to miała by wielki problem z korzystaniem, zatem ma wysokość dopasowaną do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 05.09.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Mam blaty 65 m głębokie i szafki 70 cm nad nimi.Mnie jest wygodnie, ale czy tobie będzie. Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena0 07.09.2014 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 WitamMam pytanie poniekąd dotyczące kuchni..Chodzi mi o pralkę do zabudowy..Czy ktoś posiada pralkę z IKEA ?Jeśli tak to co o niej sądzi?A po drugie czy cena na stronie IKEA jest za samą pralkę czy za pralkę i szafkę na nią?Jeśli za pralkę to ile kosztuje szafka i jakie ma dokładnie wymiary? Mam w korytarzu miejsce gdzie chciałabym dać pralkę i zastanawiam się czy taka na zabudowę mi się tam zmieści jeśli chodzi o głębokość.Mam tam 55 cm głębokości.Jeśli taka pralka by mi się nie zmieściła to po prostu wybiorę pralkę nie do zabudowy , płytszą.Może macie jakieś porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viann 07.09.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Ja mam pralkę z IKEA i nie mam jej nic do zarzucenia. W zasadzie pralka jak pralka, ma wszystko co powinna mieć, 1200 obrotów mi wystarcza. Jak nie wymagasz jakichś super bajerów to to dobre urządzenie. Ja ją kupiłam głównie ze względu na to, że kupowałam całą kuchnię w IKEA i nie chciało mi się bawić w dopasowywanie sprzętów spoza sklepu, szczególnie że cena była akceptowalna. Cena dotyczy tylko pralki, co do szafki się nie wypowiem, bo mam Faktum. Ale moja to była zwykła szafka z frontem z doczepionym magnesem. Najtańsza opcja 60 cm. Informacje o wymiarach pralki ze strony:Głębokość: 54.0 cmWysokość: 82.0 cmSzerokość: 59.6 cmTu reszta informacji: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50151459/ Patrząc na te wymiary powiedziałabym, że pralka się nie zmieści w 55 cm, bo musi mieć jeszcze z tyłu parę centymetrów luzu na rurę odpływową. Te parę centymetrów jest w szafce, która ma głębokość 60 cm, a pralka jest maksymalnie dosunięta do przodu. Nie ma możliwości "zdobyć" tam jeszcze 5 cm? Szkoda by było szpecić korytarz pralką :/ Mogłabyś wrzucić zdjęcie tego korytarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tao__ 07.09.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Dwa pytania: 1. Zmywarka do zabudowy - w jaki sposób zabudowuje się zmywarkę - jest do tego specjalna szafka czy tylko wstawia się zmywarkę miedzy szafki i domontowuje front do drzwiczek zmywarki? 2. Czas oczekiwania na METOD - Na kuchnie ikea Metod czeka w zależności od zamawianego materiału, tak? Jeżeli wszystkie obudowy, które wybrałam sa dostępne, w teorii mogę je odebrac tego samego dnia? Podobnie jest z frontami? No ja akurat chcę dowóz, więc tydzien wczesniej będę musiala się wcześniej do nich wybrac... no ale wiecie, chcę to sobie jakoś logistycznie zaplanować... Cały czas też nie wiem, czy juz kupować sprzęty AGD.... dopiero płytki kładzione są na sciane, więc chyba poczekam z zakupami, jak płytki na podłodze będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 07.09.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Zmywarkę wstawiasz zwykle między dwie szafki, bez własnej obudowy. U mnie akurat inaczej, bo mam zmywarkę na skraju. Zmywarka z Ikei, czy inna?Wszystkie meble do kuchni kupiliśmy od ręki, beż czekania na nic, ale podobno na koniec niedawnej promocji nie wyrabiali się ze wszystkim i trzeba było czekać na niektóre elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 08.09.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 meble sa od ręki do odbioru. Czasem sie moze zdarzyć ze jakiegos pojedynczego elementu nie ma. transport jest dosc szybko do umówienia czasem tego samego czy kolejnego dnia. Kwestia jaie godziny Ci pasują ja kupilam w piątek o 21 a w niedzielę rano byly u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżeSS 08.09.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Ja mam z Ikea kuchnię, wczoraj kupowaliśmy, ale braliśmy jakąś na F, nie z Metod. Ale ile to było łażenia, szukania, kombinowania...Wszytsko na aranżacjach pięknie wygląda, ale trudniej to rozplanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krytyczny 08.09.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 no tak to wszystko zależy od planowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubu228 09.09.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Witam Mam pytanie poniekąd dotyczące kuchni.. Chodzi mi o pralkę do zabudowy.. Czy ktoś posiada pralkę z IKEA ? Jeśli tak to co o niej sądzi? A po drugie czy cena na stronie IKEA jest za samą pralkę czy za pralkę i szafkę na nią? Jeśli za pralkę to ile kosztuje szafka i jakie ma dokładnie wymiary? Mam w korytarzu miejsce gdzie chciałabym dać pralkę i zastanawiam się czy taka na zabudowę mi się tam zmieści jeśli chodzi o głębokość. Mam tam 55 cm głębokości. Jeśli taka pralka by mi się nie zmieściła to po prostu wybiorę pralkę nie do zabudowy , płytszą. Może macie jakieś porady? Pralkę wstawia się między szafki. Nie potrzeba kupować żadnej szafki. Szerokość pomiędzy sąsiednimi szafkami powinna wynosić 600mm. Do pralki należy dokupić front szer 60 wys 80. w tym froncie należy zrobić otwory na puszki zawiasowe. Otwornica jest w zestawie w pralce. Front przykręcany jest do pralki. Głębokość pralki musisz sobie zmierzyć bo może wejść na styk...lub nie. Jeśli nie wejdzie to do innej pralki można zamontować front otwierany niezależnie, tak aby nie było widać pralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubu228 09.09.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Dzięki. To muszę w ikei popytać. Bo chyba jeśli jest taka możliwość to lepiej dać blat 70 niz 60? Tylko czy wtedy nie pogorszy się dostęp do górnych szafek? blaty standardowe w ikei mają 63,5cm szerokości, jeśli chcesz 70 to można zamówić tzw. perso na wymiar w ikei - ale są droższe trzykrotnie. Można również poszerzyć istniejący blat doklejając taki sam i skręcając - jeśli to blaty drewniane lub fornirowane (karlaby) to nie widać wcale łączenia. To ja mam pytanie, czy wystarczy meble postawić na 4 nóżkach, czy lepiej z przodu 2 nóżki, a z tyłu listwa do ściany? Do każdej szafki 4 nóżki, do narożnej 6 lub 8 (6 do 120stki, 8 do 90tki), szafki skręca się wkrętami do siebie, później poziomuje i przykręca do ściany szczególnie tam gdzie są szuflady, aby podczas pełnego wysuwu kuchnia się nie przesuwała (nie trzeba każdej szafki przykręcać). Górne szafki najlepiej na listwie wieszać. A czy ekipa zrobi mi takie oświetlenie podszafkowe, jak w Twoich meblach? (oczywiście jeśli dostarcze elementy)? Jak najbardziej zrobią podpowiem, że można kupić listwy świetlne LEDBERG http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50192068/ cena super i świecą w sam raz, u znajomych jest połączone w sumie 180cm i działa na jednym transformatorku. Jesli chcesz dokladnie tak jak u agatah dokup jeszcze panele maskujące. Co do wysokości wieszania górnych szafek to ikeowski standard przy kuchniach faktum był 51cm przy metod jest 56cm - wynika to z wysokości wysokich szafek np. na lodówkę aby inne szafki się górną częścią licowały. Od siebie dodam, że to raczej wymiar minimalny nie robiłbym niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tao__ 10.09.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Super, dzięki za odpowiedzi! Zmywarka nie-Ikeowa, czyli Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcioszka 10.09.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 W listopadzie planuję zakupić kuchnię w Ikei i jak pisałam wcześniej najprawdopodobniej będzie to bodbyn szary. Zrobiłam wstępny projekt kuchni z małą wysepką. Wszystkie złącza są już gotowe więc raczej nie ma możliwości przeniesienia zlewu, zmywarki i płyty z okapem. Okap chciałabym koniecznie chowany w szafkę ( na projekcie go nie umieściłam bo nie wiedziałam za bardzo jak, potem będę kombinować). Czy moglibyście rzucić okiem na ten projekt i powiedzieć co byście zmienili, poprawili? Chętnie wysłucham wszystkich sugestii. A oto projekty: Długość ściany z zabudową to ok 286 cm, a wysokość mieszkania 275 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yecath 12.09.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 A gdzie bedzie plyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tao__ 13.09.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 A gdzie bedzie plyta? zakładam ze nad piekarnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubu228 13.09.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 (edytowane) W listopadzie planuję zakupić kuchnię w Ikei i jak pisałam wcześniej najprawdopodobniej będzie to bodbyn szary. Zrobiłam wstępny projekt kuchni z małą wysepką. Wszystkie złącza są już gotowe więc raczej nie ma możliwości przeniesienia zlewu, zmywarki i płyty z okapem. Okap chciałabym koniecznie chowany w szafkę ( na projekcie go nie umieściłam bo nie wiedziałam za bardzo jak, potem będę kombinować). Czy moglibyście rzucić okiem na ten projekt i powiedzieć co byście zmienili, poprawili? Chętnie wysłucham wszystkich sugestii. A oto projekty: [ATTACH=CONFIG]279115[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]279117[/ATTACH] Długość ściany z zabudową to ok 286 cm, a wysokość mieszkania 275 cm. Nie taka powinna być kolejność prac...najpierw projekt później przyłącza i instalacje a na końcu meble. Jesli chodzi o górne szafki to możesz kupić 3 szafki o wysokości 80 zamiast sześciu o wysokości 40 - zaoszczędzisz na korpusach. A wygląd i funkcjonalność taka sama. kolejność ustawienia powinna byc mniej więcej taka: przechowywanie (lodówka) - mycie(zlew) - przygotowywanie (wolny kawałek blatu) - gotowanie pieczenie(płyta piekarnik) proponowałbym od lodówki: szafka 20, zlew,zmywarka,płyta i piekarnik, szafka 20. Te szafki 20 są tragiczne w użytkowaniu i niefunkcjonalne; lepiej kupić jedną 40 i dać ją zaraz za lodówką fotki w celu zobrazowania układu. Edytowane 13 Września 2014 przez fubu228 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts