Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

AAntenka dziekuje bardzo śliczna ta kuchnia taka cieplutka..

Byłam wczoraj na budowie i blat 60-ka odpada..nie będzie to już miało wyglądu musi być 62cm szerokość.

Blat z kolei okazuje sie jest dużo jaśniejszy niż na zdjęciach. Zrobie jeszcze zdjęcia jak będę tam za dnia i wtedy zadecyduje co robić.Dzięki dziewczyny i czekam na dalsze propozycji. Bo juz temat blatów wychodzi mi bokiem:-(

najprościej byłoby dopasować coś z Ikei..w tej samej cenie moge wymienić na taki jak na fotce efekt jasnego dębu, ale boje sie że będzie juz za jasny..zleją sie wszystkie kolory kuchni

Z tego co pamięam na innych forach ludzie problem z nietypowymi wymiarami blatów z Ikea rozwiązywali w ten sposób, że kupowali szerszy tzn. 70 cm i docinali. Niestety to oznacza oczywiście dodatkową pracę, nakład czasu i konieczność przekalkulowania kosztów.

Natomiast co do blatów Ikea, to Twoje obawy odnosnie jasnego debu mogą okazać się słuszne, tzn. kolory się zleją. Ale niestety najlepszym wyjściem jest przyłożenie kawałka i sprawdzenie jak wyglądać będzie ten odcień w świetle dziennym w Twojej kuchni, bo może do białego ten dąb będzie się ładnie komponował. Zobaczysz też, w jakim wnętrzu będziesz się lepiej czuła - bardziej jednolitym (pamietaj że dojdzie jeszcze sporo rzeczy na blacie i zrobi ci się mozaika sprzętowo-drobiazgowa) czy bardziej kontrastowym z ciemnym blatem.

Do rozważenia jeszcze dorzucam dwie propozycje:

- pójscie w zupełnie innym kierunku i np. blat biały albo imitację kamienia - opcja bardziej nowoczesna, ale można nadrobić uroczymi drobiazgami

- przekalkulowanie jeszcze raz blatu Numerar w opcji Buk, która jest odrobinę tańsza niż dąb i sprawdzenie, czy może jednak gdzieś w budżecie nie da się wygospodarować tej brakującej kwoty... Wiem trudno, ale czasami kreatywna ksiegowość się udaje :)

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aantenka dzięki że jesteś :-) nad bukiem myśle..może przekonam męża jak mu jeszcze pare dni nie dam żyć z tym blatem..

ale powiedz mi jak z jego użytkowaniem?bo jak ja czytam że użytkowniczki go non stop smaruja olejuja to ja go nie chce:-)

blat biały i kamień odpada definitywnie..

mysle ze mam wyjscia 3:

- wybrać cos z Ikei

- kupić 70cm i ciać

- zostawić ten co mam i zakupić dużo drewninych dodatków na meble

Ale patrząc na układ mojej kuchni tj. 2 okna w niej mam i jest wąska -a kiedyś jak sie wprowadze to chce mieć w niej miejsce na wypicie kawy-czyli pod drugim oknem jakiś blat lub stolik musi byc.wtedy wiem ze kolor okien bedzie sie gryzl z blatem orzechowym .

Zostawiłam nawet miejsce na blat pod oknem..nie dałam tam póki co żadnego parapetu..z mysla o takim na kawke..w kolorze blatu co meble..wiec jaki morał??

Edytowane przez MMartka

parapety w całym domu to konglomerat botticino jeden w kuchni już jest wiec drugi jak bedzie to taki sam napewno (póki co go nie ma bo mam zamiar dać na równo z oknem blat na nogach ala stolik żeby można było usiąść z kawą w kuchni)

a blat ten jaśniejszy musze koniecznie przyłożyć w sklepie do kuchni i może akurat bedzie ok.ehh opadam z sił...

Aantenka dzięki że jesteś :-) nad bukiem myśle..może przekonam męża jak mu jeszcze pare dni nie dam żyć z tym blatem..

ale powiedz mi jak z jego użytkowaniem?bo jak ja czytam że użytkowniczki go non stop smaruja olejuja to ja go nie chce:-)

blat biały i kamień odpada definitywnie..

mysle ze mam wyjscia 3:

- wybrać cos z Ikei

- kupić 70cm i ciać

- zostawić ten co mam i zakupić dużo drewninych dodatków na meble

Ale patrząc na układ mojej kuchni tj. 2 okna w niej mam i jest wąska -a kiedyś jak sie wprowadze to chce mieć w niej miejsce na wypicie kawy-czyli pod drugim oknem jakiś blat lub stolik musi byc.wtedy wiem ze kolor okien bedzie sie gryzl z blatem orzechowym .

Zostawiłam nawet miejsce na blat pod oknem..nie dałam tam póki co żadnego parapetu..z mysla o takim na kawke..w kolorze blatu co meble..wiec jaki morał??

Hej, ja korzystałam z doświadczeń ludzi na tym forum, więc staram się teraz odwdzieczyć, skoro mam możliwość, a może ktoś faktycznie skorzysta.

Natomiast wracając do blatów - mam kuchnie ikea dopiero od niedawna, blat numerar brzoza, wiec co do buku, to wiele Ci nie powiem. Generalnie drewno to drewno i trzbea je pielęgnować, zwłaszcza impregnować przed wnikaniem wody i plam. Laminat jest dużo łatwiejszy w obsłudze (miałam w poprzednim miekszaniu). Swojego numerara użytkuję za krótko, żeby się wypowiadać, jak blaty te reagują na kulinarne ekscesy. Może inne forumowiczki lub forumowicze podzielą się doświadczeniami, zwłaszcza, jak często faktycznie olejują/impregnują te blaty - dla jednego "non stop" to raz miesiącu dla innego co tydzień a dla innego co kwartał.... U mnie zresztą wszelkie olejowania robił będzie małżonek, który uparł się na drewniany blat, bo dla mnie walor estetyczny drewna przegrałby z wygodą laminatu, więc nawet nie interesowałam się szczególnie tematem konserwacji : )

Natomiast jeśli pragel to jeszcze raz gorąco polecam Ci zabranie jasnego dębu do domu, a nie tylko oglądanie go w sklepie, bo ważne jest sąsiedztwo płytek na ścianie i oświetlenie, jakie masz w domu.

Ja jestem za jednolitymi parapetami w pomieszczeniach które są ze sobą połączone, albo mają być stylistycznie harmonijne. Tak więc w kuchni dałabym parapety jednakowe. A stolik na kawkę może mógłby być ostatecznie nie w kolorze blatu tylko samych mebli?

Hej

Ja też planuje zakup kuchni w Ikea :) Wczoraj byłam z gotowym projektem, żeby wszystko zapiąć na ostatni guzik przy pomocy projektanta ze sklepu. Niestety dowiedziałam się, że w związku z tym, ze mamy w kuchni ogrzewanie podłogowe będzie problem z montażem wyspy. Jak u Was było? podejrzewam że wiele osób z forum ma właśnie takie ogrzewanie. Nie mamy jeszcze płytek na podłodze, w związku z tym zastanawiam się nad jakimś rozwiązaniem przed ich położeniem. Może te mocowania można jakoś zatopić w kleju do płytek. Tak, żeby nie kuć podłogi i nie uszkodzić podłogówki. Moze ktoś już jakoś rozwiązał ten problem?

Hej

Ja też planuje zakup kuchni w Ikea :) Wczoraj byłam z gotowym projektem, żeby wszystko zapiąć na ostatni guzik przy pomocy projektanta ze sklepu. Niestety dowiedziałam się, że w związku z tym, ze mamy w kuchni ogrzewanie podłogowe będzie problem z montażem wyspy. Jak u Was było? podejrzewam że wiele osób z forum ma właśnie takie ogrzewanie. Nie mamy jeszcze płytek na podłodze, w związku z tym zastanawiam się nad jakimś rozwiązaniem przed ich położeniem. Może te mocowania można jakoś zatopić w kleju do płytek. Tak, żeby nie kuć podłogi i nie uszkodzić podłogówki. Moze ktoś już jakoś rozwiązał ten problem?

Ja mam ogrzewanie podłogowe ale nie mam wyspy.Ale wydaje mi się ,że tak jak pod szafki po prostu omija się to miejsce i nie daje się podłogówki.

Edytowane przez Renatamama3

Jutro zmierzę i dam znać jak nikt ci nie da odpowiedzi .

ja ostatnio mierzyłam czy blat szerokości 60cm mógłby być do mebli Ikea no i byłby na równi z meblami czyli na upartego jak spodoba mi sie blat gdzieś 60-ka to wymienie. blat na równi z meblami myśle że nie wygląda źle.może ktoś z was ma tak??chętnie zobaczyłabym zdjęcie

jestem po wizycie w Juanie- kolor blatu jest identyczny jak moje okna ale..

blat 60ka cena 360zł

blat 70ka przerobiony na 62cm 800zł!!!

a za 800zł mam blat drewniany z Ikei

teraz pozostało mi pojechać na budowe przemyśleć czy nie da sie cos przykombinować żeby jednak 60ka choć na 1 cm wystawała od mebli.Jeśli nie wybieram blat z Ikei.nic więcej nie zrobie..

Może ktoś ma lub widział blat 60ke w kuchni z Ikei???prosze o opinie jak to wygląda i ma sie w praktyce

dołóż listwę przyścienną w kształcie ćwierćwałka albo trójkąta. Albo dojedź płytkami nad blat.

dzięki za pomysł napewno podsune go mężowi:-)

u na płytki położone są już i kończą sie tam gdzie zaczyna blat..ale jeśli nie, to może z tą listwą sie uda.tylko że ona bedzie widoczna z boku wtedy tak?