Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowac walkiem czy agregatem ?

Recommended Posts

Witam

Czym u siebie malujecie sciany wewnatrz domu ? Walkiem czy agregatem ? Ten drugi kladzie rowniejsza powierzchnie, ale wg mnie ma wady. Po pierwsze czasami fajnie miec taki wzorek od walka na scianie. A po drugie, po malowaniu agregatem, jak patrze na sciane to mnie oczy bola. Nie ma zadnego punktu zaczepienia dla oka i mozg szwankuje. Pomieszczenia robia sie wieksze, ale jak chche sie dotknac sciany to sie w nia wali reka bo jest blizej niz sie mysli, ze jest :)

Fantom

Tak umiejętnie maluje wałkiem, że został mi cały płat szpachli + farba na wałku, który odpadł z płyty k-g, trochę za mocno cisnęłam i za dużo razy w jednym miejscu ;)

Po tym traumatycznym przeżyciu mąż kupił "psikacz" do malowania, maluje się tym świetnie, ale jak masz nierówne ściany to zapomnij o gładkiej powierzchni, bo to nie ukrywa dużych defektów i nierówności.

Należy dokładnie obkleić wszystkie zakamarki na których nie ma być farby (podłogi, okna, parapety).

Podam ci przykład z życia wzięty:

malowanie pokoju:

obklejanie 1h, malowanie 2h.

malowanie łazienki:

obklejanie 2h, malowanie 1h

Mam taką wprawę w obklejaniu okien, że granica ściana okno jest jak żyleta.

Jest też cudowny plus, który jest dla mnie chyba najważniejszy - idealne naroża (kąty) ścian, nie trzeba dociągać pędzlem, czy też specjalnym wałkiem, są piękne i równe.

Edytowane przez mynia_pynia