Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 580
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ano właśnie. Na pytanie, jak daleko sadzić tuje i inne od płotu odpowiadam pytaniem- a jaki duży piesek. Jeśli "olbrzymie bydlę" to trzeba i drogę dla psa odpowiednio szeroką zostawić.

A póki co obciąć to czarne, żeby nie straszyło i jeśli sucho to porządnie podlać, coby rozcieńczyć , bo to na iglaki gorsze od Roundupu.

mamy dwa psy jeden owczarek drugi berneńczyk

był problem wlasnie o tuje i inne roślinki

rozłożylismy pasterz elektryczny , o małym napieciu

wystarczyło raz ze pies sie dotknął i teraz juz od trzech lat obchodza ogrodzenie z daleka (pasterz juz nie jest podłaczony) , sam widok ogrodzenia z przewodami koloru zółto-czerwonego działa na psy odstraszajaco.

teraz tylko tam gdzie nie chcemy żeby kopały dziur czy inne....

dajemy ogrodzenie (słupki wbijane w ziemie i przewód) bez podłączania do pasterza.

pozdrawiam

koszt słupki po ok,9,00 zł

przewod dl.500 mb koszt 30,00

pasterz od 100,00-300,00zł

Witam,

Z obsikiwaniem przez psa miałem identyczny problem przez 8 lat-zrobiłem drugie ogrodzenie (podwórko w podwórku). Dwa mieciące temu, pies niestety zachorował na bałaczkę ostrą i już go nie ma... ;-( a ja zaadoptowałem suczkę też owczarka, a płotek ogradzający cześć ogrodu z iglakami poszedł w odstawkę. Może za dużo nie pomogłem, ale na przyszłośc warto o tym pamiętać.

pozdrawiam

• 2 months później...
  • 1 month później...

Witam

obsadziłem sobie tuje wzdłuż ogrodzenia jakieś 100mb co metr. Po trzech miesiącach pojawiły się nornice .Ryją wzdłuż ogrodzenia i koło tuj.Wokół tuji jest agrowłóknina a na wierzchu kora. W informacjach na temat nornic znajduję ,że ogryzają korzenie drzew owocowych ,nie znalazłem informacji na temat tuji. Czy też się do nich dobierają? Na razie rozsypałe trutkę w kanałach i zastanawiam się nad zakupem odstraszaczy solarnych.

Ale najbardziej martwię się o tuje.

Ryją tylko pod agrowłokniną obok na trawniku nie ma śladów

Hej! Czego się spodziewać? Nie wiem :roll: Piszę z własnego doświadczenia. Mam tuje i mam nornice :-? Posadziłam tuje na ich terytorium, więc także miałam obawy czy się polubią. Jak na razie od maja żadna tuja nie uschła, rosną sobie ładnie, mimo dziur wokół :wink: Więc chyba nie są dla nich jadalne. Liczę na to, że tuja im śmierdzi. Czego się obawiam tylko? Że uszkodzą korzenie ryjąc wokół i będzie po drzewku. Dlatego ugniatam nogą ziemię wokół tuj (czasem wsadzam pod nie coś śmierdzącego np. czosnek, karbid) i pozwalam by kopały dalej od nich. Mam pola zbożowe za siatką więc jak na razie nornice nie chcą się wynieść. Na razie mamy zawieszenie broni 8)

• 3 weeks później...

Witam,

Mam zmartwienie - od pewnego czasu moje tuje zaczynaja wygladac niezaciekawie, z dlaeko dobrze, ale im blizej tym gorzej, coraz bardziej widac ze usychaja od srodka:

http://77.79.220.50/rodzinka/aa/photos/thuje-1.JPG

w srodku

http://77.79.220.50/rodzinka/aa/photos/thuje-2.JPG

widac ze galazka jest np zielona tylko na koncu a do srodka juz calkiem brazowa, albo cala galazka juz jest brazowa i po ruszeniu odpada calosc sama od reszty - przy czym tak przelecialem reka jedno drzewko i teraz wyglada jakby stracilo z 90% swojej objetosci :(

http://77.79.220.50/rodzinka/aa/photos/thuje-4.JPG

Poradzcie cos.

i po odsunieciu jednej z odnog wyraznie widac

http://77.79.220.50/rodzinka/aa/photos/thuje-5.JPG

Moze ktos cos poradzi? czy to choroba, czy pryskac, podlewac czyms, leczyc? bo tych drzewk mam 210 szt!!! i tak na okolo 95% tak samo wyglada (mniej lub bardziej) a wysokosci to juz maja ok 2 m, jakbym musial wyciac wszystkie i od nowa malutkie to zalamka :(

Na starych gałęziach w środku krzewu nie będzie zielono- nawet 'Smaragd' kiedyś musi się wyczyścić. Przy gęstych odmianach stare gałązki nie wysypią się same. Trzeba pomóc i wytrzepać, bo inaczej to szara pleśń i inne grzybki.

Wytrzep co się da, co się nie da, to się da za dwa tygodnie i pryśnij bodaj Topsinem, bo rok jest dość "grzybowy", żeby co się nie rozlazło. Ale tak, żeby preparat dotarł do środka krzewu.

Brzydkie lato? To jakaś inna Polska. U mnie trzy miesiące bez kropli deszczu, klęska suszy u rolników i hektolitry wylanej wody.

Witam

Również mam ten problem, moje tuje smaragd wyglądają tak samo, a tuje europe gold są już prawie łyse. I to wszystko dzieje sie po jednej stronie ogrodzenia tej w której kierunku jest wyraźny spad terenu. Myślałam że mają za mokro bo jak podniosłam w sobotę agrowłókninę to ziemia była w konsystencji błota, więć wziełam sie i częściowo wyjełam włókninę nie wiem czy to coś da. A nadmienie jeszcze że nowy sąsiad codziennie wypuszcza wodę ze studzienki a ze mamy spad terenu wszystko płynie do mnie wiec z braku podlewania myślę że to sie nie dzieje.

W srodku krzewu to ja sie domyslam ze czesc moze zbrazowiec, ale to postepuje od srodka do zewnatrz, tak ze czesc galezi juz jest calkiem sucha.

Jak wyczepie sam, albo wrecz powyrywam te wyschniete to z drzewka zostaje jakies 20% :( i wyglada tragicznie.

Brzydkie lato jak diabli - goraco i bez deszczu to bylo moze ze 3 tyg ciagiem, a tak ciagle albo zimno albo lalo - a Polska to centralna - bylo tak mokro ze podlewanie sie nie wlaczalo prawie w ogole - widze po podliczniku do studni ile poszlo energii.

Za mokro tez raczej nie maja bo teren plaski jak stol i woda znika szybko - chyba ze sasiad mi je czyms opryskal albo przeszlo ziemia ... bo jak sie dokladniej przyjzalem to od strony sasiada sa w gorszym stanie niz z drugiej strony, od drogi :(

Gdybym chcial lisciasty zywopłot to bym taki od razu sadzil a nie dlatego zakupione 210 thui zeby teraz wymieniac je na brzydkie lisciaste :(