EZS 08.11.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 A swoją drogą co roku o tej porze pojawia się ten sam temat :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 09.11.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Mam ten sam problem. We wrześniu posadziłam tuje atrovirens 100 szt. i wszystkie zbrązowiały. Tak się starałam i umęczyłam zarazem, że chyba zapłacze się jak padną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 10.11.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Chodziłem dziś po ogrodniczych sklepach. Wszędzie tuje brabant były zielone. Jednak w końcu jedną przebarwioną znalazłem. Myślę, że zmiana koloru jest związana z kiepskim ukorzenieniem rośliny, bo te które rosną w mojej dzielnicy są zielone. Dla pocieszenia. Tuje elegantissima były zrudziałe całkowicie.Pozdrowionka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 10.11.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Ja mam żywotniki Brabant od około 6-7 lat. W pierwszym roku po posadzeniu pamiętam, że też bardzo wcześnie zbrązowiały i wyglądały jakby wszystkie miały zdechnąć. Teraz już później brązowieją. Młoda, świeżo posadzona roślina jest po prostu bardziej wrażliwa. Więc bez histerii. Odczekać do wiosny i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 10.11.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Mi też brabant zbrązowiał (jedna sztuka w doniczce) juz miał iśc do kompostownika, ale zostawie brzydala skoro piszecie że to normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 10.11.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 W dzielnicy blecherta brabanty mają dobry system korzeniowy, i tego się należy trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiciu2 12.11.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Wrzuciłem zbliżenia: więc tymi brązowymi gałązkami nie przejmować się? http://img230.imageshack.us/img230/4513/pb120074.th.jpg góra jednak wręcz czernieje te pojedyncze gałązki na samej górze. To też normalne? Powiedzcie, że tak http://img577.imageshack.us/img577/5332/pb120085.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 12.11.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 dobrze toto nie wygląda. Teraz już nic nie zrobisz. Poczekaj na wiosnę to się wyjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 12.11.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Wiciu2- z końcówkami miałem taki sam problem, ale na jałowcu pospolitym "Suecica Aurea" (w logo ten słupek zielony na środku). Końcówki mi padały najpierw od słońca potem od mrozu. Teraz się ukorzenił i nie robi mi takich "jaj":)Jednyny problem to mozolne wycinanie uschniętych końcówek. Reszta spoko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiciu2 13.11.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 dzięki za rady i... oby do wiosny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 13.11.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 To jednak rożne rośliny sadzone w różnych porach. U mnie wrzesień i październik były dosyć suche, nie wiem jak było u Ciebie, ale może to jest przyczyną wcześniejszego ich brązowienia? Sadziłeś z doniczek, czy z bryłą? Jak wyglądały korzenie? Czy były podlewane po posadzeniu? Natomiast na wierzchołkach być może rozwija się fuzarioza (czy na chorych pędach widać może jasnopomarańczowe skupienia zarodników grzyba?).Teraz to już trochę późno, ale wiosną, po ustabilizowaniu się pogody, mocno je przytnij i opryskaj fungicydem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 13.11.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Mam 10 letnie szmaragdy i każdej jesieni brązowieją. Przestałem nawozić i też bez zmian. Nie ma chyba na to sposobu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 14.11.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Oprócz tych tuj szatę na jesienną zmieniły wszystkie rośliny z rodziny jałowców - nawet ładnie to wygląda na skalniaku. Też czekam do wiosny i pytanie czy tuje się kopczykuje ? bo widziałam że sąsiad tak zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 25.01.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Kto wie gdzie można kupić brabanty o wys co najmniej 1,70 w okolicach Poznania, i w jakich cenach są te większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 27.01.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Chcę posadzić brabanty blisko kostki brukowej. W jakiej odległości od kostki należy to zrobić coby korzenie nie podniosło kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elbo8 25.02.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Kto wie gdzie można kupić brabanty w okolicach Warszawy, i w jakich cenach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 26.02.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Kto wie gdzie można kupić brabanty o wys co najmniej 1,70 w okolicach Poznania, i w jakich cenach są te większe Swoje kupowałem w Kociałkowej Górce( między Kostrzynem a Pobiedziskami).Miały ok.1.5-1.6m wysokości i kosztowały przy zakupie większej ilości 13zł/szt.Ale słyszałem coś o planowanym zamknięciu szkółki,więc muszę sprawdzić czy jeszcze dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acerspacer 05.06.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Właśnie posadziłem brabanty w odległości 50 cm od siebie oraz 35 od siatki...i mam pytanko czy dałem ciała,że tak gęsto i blisko płotu czy może ktoś tak ma.Proszę o poradę tych którzy tak też zrobili lub znają się na temacie.Czy nie będą w tak bliskiej odległości marniały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 14.06.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 witam!Poradzcie mi co zrobić z moimi tujami, zauważyłam że gałązki zaczeły czernieć -dosłownie. To jakaś choroba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmon2go2.pl 28.06.2011 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 witam! Poradzcie mi co zrobić z moimi tujami, zauważyłam że gałązki zaczeły czernieć -dosłownie. To jakaś choroba? Witaj, Nic się nie bój...po zimie zawsze drzewka czernieją/brązowieją....to samooczyszczenie się tych drzewek. Głowa do góry, będzie dobrze!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts