mialek 14.09.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Oj. czyżby jakaś choroba. Praktycznie dotyczy wszystkich tujek. Końcówki zrobiły się brunatnoczerwone. Nie wyglądają na uschnięte... Niedobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 14.09.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Czy u Was także, Th. kórnik jesienią robi się czerwony ? Niektóre krzaczki to nawet w 30%. Czy to naturalne , czy może jakaś choroba ? Taka ich uroda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 16.09.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Z moimi tujami (kurniki) od kilku dni zaczeło coś sie dziać gałązki zaczeły zmieniać kolor na pomarańczowo-ceglasty i zaczeły się obsypywać wygląda to jakby sie popaliły, miesiąc temu posypałem w okolice korzeni nawóz do iglaków w postaći granulek (niebieskie) czy to może być przyczyną ? te granulki wszystkie się jeszcze nie rozpuściły troche je widać. Co mam robić Tuje były sadzone w tamtym roku na jeśień i część w tym roku na wiosne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.09.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Jakich gałązek to dotyczy, młodych zewnętrznych czy starszych (np. ubiegłorocznych wewnatrz krzewów)? Na podstawie Twojego opisu trudno stwierdzić czy przenawożenie jest przyczyną zamierania igieł. A swoją drogą to po kiego llicha nawozić żywotniki w połowie sierpnia (miesiąc temu jak piszesz a grudki nawozu leżą do dziś ) jakimiś niby „wynalazkami" do iglaków . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 16.09.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Raczej to wygląda że gałązki wewnątrz krzaków , i jeszcze musze sie przyznać że w czerwcu też nawoziłem tyko innym nawozem tez w granulkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 16.09.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Raczej to wygląda że gałązki wewnątrz krzaków , i jeszcze musze sie przyznać że w czerwcu też nawoziłem tyko innym nawozem tez w granulkach Jeżeli zasychają starsze igły wewnątrz krzewów to sie tym zbytnio nie przejmuj i nic nie rób. To jest normalne zjawisko u roślin iglastych tzw. samooczyszczania się. A z nawozami to ostrożnie - pozwól roślinom rosnąć skoro je posadziłeś. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 16.09.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Wczoraj po dwóch tygodniach nieobecności na działce zauważyłem to samo. W ub. roku miałem to samo od środka najpierw żółte, a później ciemnobrunatne i opadające igliwie. Pryskałem środkami grzybobójczymi i to się zatrzymało, ale dość długo były trochę "łyse" nim to zarosło. Wydaje mi się, że moje tuje w okresie silnego wzrostu we wrześniu po około 30 cm są osłabione i łapią przy mokrych dniach grzyba i to jest taki skutek. Dzisiaj pryskałem D I T H A N E - myślę, że pomoże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.09.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Co roku to samo..Te niebieskie granulki to może nie wynalazek, Hydrokompleks, nawóz dobry, ale w połowie sierpnia??? Bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 16.09.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Nawożenie nie ma tu nic wspólnego z brązowieniem i opadaniem igliwia. Jeśli tak to raczej na młode przyrosty, a nie ubiegłoroczne. Swoje nawoziłem tylko wiosną i co ... ? Ano nic to samo co w ubiegłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.09.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Coś ma jednak. Przenawożona roślina się broni. Jeśli nie doszło do suszy fizjologicznej i korzenie pobierają jeszcze wodę, magazynuje nadmiar składników pokarmowych w starych igłach (łuskach), a następnie je zrzuca. Widziałem w życiu dość przenawożonych iglaków, np. tuje i cyprysiki miały tylko tegoroczny przyrost, reszta zrudziała i spadła.Sosna w rejonach o silnym skażeniu potrai mieć tylko jednoroczne igły. Dlaczego? Bo magazynuje świnstwa w starych i je zrzuca.A jest jesień. Wszystko się czyści. Zjawisko normalne, o ile w rozsądnych granicach- czyli oblatuje roczny najstarszy przyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 17.09.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Ja mam pytanie troszkę innego rodzaju ale tez dotyczące thuj. Rośnie u mnie ok 30 trzydziesto cm thuj brabant, jednak niektóre z nich (ok 5) zamiast rosnąc prosto całkiem kładą się na ziemię. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eskulap 17.09.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Mnie się jedna kładła, więc kupiłem bukowy kijek o długości ponad 1m i przywiązałem ją z góry do niego. Teraz mija 1,5 roku i drzewko jest proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi0 29.11.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Na wiosnę i jesienią wkopałem ok 100 tuj brabant, ok 1m wys. Teraz wszystkie bez wyjątku są brązowe. Raczej nie uschły tylko zbrązowiały, obok rosnące świerki, sosny, jodełki są zielone... czy to normalne? Gdyby były zbyt późno posadzone to tylko te ostatnie by inaczej wyglądały...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 29.11.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Wyluzuj, co roku tak będziesz miał. Na wiosnę zrobią się zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.11.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 "WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi" Prawy górny róg , okienko SZUKAJ , wpisz "brabant" i dział PAMIĘTAJCIE O OGRODACH wyników - dziesiątki np. ten: http://forum.muratordom.pl/thuja-brabant-pomocy,t87715.htm?highlight=brabant%20br%B1zowiej%B1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.11.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Że też Ci się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 29.11.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Że też Ci się chce w ulubionych to ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.11.2007 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Że też Ci się chce jamles : Patrzę-ci ja- młody członek, więc się wysiliłam, hihihihihii, na grzeczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 30.11.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Patrzę-ci ja- młody członek, więc się wysiliłam, hihihihihii, na grzeczność HANKA Ty sie za młodymi cżłonkami nie oglądaj No bo co, reszta jak teraz ma sie podpisać???....... Stary ch... ??? Oldswan (lekko zaambarasowany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.11.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Cóż, prawda czasem przykra jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts