Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 580
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z moimi tujami (kurniki) od kilku dni zaczeło coś sie dziać gałązki zaczeły zmieniać kolor na pomarańczowo-ceglasty i zaczeły się obsypywać wygląda to

jakby sie popaliły, miesiąc temu posypałem w okolice korzeni nawóz do iglaków

w postaći granulek (niebieskie) czy to może być przyczyną ? te granulki wszystkie się jeszcze nie rozpuściły troche je widać.

Co mam robić :cry: Tuje były sadzone w tamtym roku na jeśień i część w tym roku na wiosne .

Jakich gałązek to dotyczy, młodych zewnętrznych czy starszych (np. ubiegłorocznych wewnatrz krzewów)?

Na podstawie Twojego opisu trudno stwierdzić czy przenawożenie jest przyczyną zamierania igieł.

A swoją drogą to po kiego llicha nawozić żywotniki w połowie sierpnia (miesiąc temu jak piszesz a grudki nawozu leżą do dziś :wink: ) jakimiś niby „wynalazkami" do iglaków :wink: .

..

Raczej to wygląda że gałązki wewnątrz krzaków , i jeszcze musze sie przyznać że w czerwcu też nawoziłem tyko innym nawozem tez w granulkach :oops:

Jeżeli zasychają starsze igły wewnątrz krzewów to sie tym zbytnio nie przejmuj i nic nie rób. To jest normalne zjawisko u roślin iglastych tzw. samooczyszczania się.

A z nawozami to ostrożnie - pozwól roślinom rosnąć skoro je posadziłeś.

..

Wczoraj po dwóch tygodniach nieobecności na działce zauważyłem to samo. W ub. roku miałem to samo od środka najpierw żółte, a później ciemnobrunatne i opadające igliwie. Pryskałem środkami grzybobójczymi i to się zatrzymało, ale dość długo były trochę "łyse" nim to zarosło. Wydaje mi się, że moje tuje w okresie silnego wzrostu we wrześniu po około 30 cm są osłabione i łapią przy mokrych dniach grzyba i to jest taki skutek. Dzisiaj pryskałem D I T H A N E - myślę, że pomoże.

Pozdrawiam

Coś ma jednak.

Przenawożona roślina się broni. Jeśli nie doszło do suszy fizjologicznej i korzenie pobierają jeszcze wodę, magazynuje nadmiar składników pokarmowych w starych igłach (łuskach), a następnie je zrzuca. Widziałem w życiu dość przenawożonych iglaków, np. tuje i cyprysiki miały tylko tegoroczny przyrost, reszta zrudziała i spadła.

Sosna w rejonach o silnym skażeniu potrai mieć tylko jednoroczne igły. Dlaczego? Bo magazynuje świnstwa w starych i je zrzuca.

A jest jesień. Wszystko się czyści. Zjawisko normalne, o ile w rozsądnych granicach- czyli oblatuje roczny najstarszy przyrost.

• 2 months później...

Na wiosnę i jesienią wkopałem ok 100 tuj brabant, ok 1m wys. Teraz wszystkie bez wyjątku są brązowe. Raczej nie uschły tylko zbrązowiały, obok rosnące świerki, sosny, jodełki są zielone... czy to normalne?

Gdyby były zbyt późno posadzone to tylko te ostatnie by inaczej wyglądały...... :roll: