voytas80 25.06.2010 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Ja właśnie darowałem sobie cyprysiki ze wzgledu na przemarzania na rzecz tuji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 25.06.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 (edytowane) Pinus, a konkretnie po czym poznajesz ,ze to cyprisiki ? Edytowane 25 Czerwca 2010 przez lus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 25.06.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 lus - weź wpisz do google słowo "Pinus" i będziesz wiedział, skąd Pinus wie, że to cyprysiki. ROTFL Podpowiedz - pierwszy link jaki wyskoczy Tak robisz ??? Naprawdę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 25.06.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Zastosowalbym szybko działający nawóz azotowy - saletrę amonową, dostępną w marketach. To jest bardzo zła rada! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 25.06.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 To jest bardzo zła rada! A dlaczego ?. Ja po zimie potraktowalem swoje 107 cyprysików lawsona tym nazwozem i pięknie odżyły Więc to jest chyba dobra rada ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mu77 24.07.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Przymierzam się do zakupu sporej ilości thuji brabant. Czy ktoś ma doświadczenie z brabantem jaki jest roczny przyrost? Zamierzam kupić rośliny w przedziale 100-110 cm. Sprzedawca twierdzi, ze thuje są 4-letnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 26.07.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 To trudno powiedzieć . Te same rośiny mogą różnie rosnąć w różnych miejscach. Np. u mnie najlepiej rosną tam, gdzie najniżej. Sadziłem w 2006 r. co 80 cm o podobnej wysokości. Obecnie w najniższym miejscu całkowicie się zeszły, wysokość ponad 2m. Oczywiście był kilka razy przycinane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eogrodyogrodidom.eu 28.08.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 rosliny systematycznie przycinaj by były geste. jeśli są dobrze nawożone i maja wilgotne podłoże rocznie urosną ok 30 cm.pozdrawiam przemysław jakubowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 30.10.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 U nas ten sam problem ...jak sie pozbyc tych nornic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ak610 02.11.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 mam 300 szmaragdów wkoło ogrodzenia i masę nornic, nic im nie jest, gorszy jest kret, kopce rozgarniam, korę udeptuję i tyle, na nich nie ma rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 02.11.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Kota Wam trzeba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ak610 02.11.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 mam kota, problem go chyba przerasta, przynosi myszki, nornice i co z tego, on jeden a ich setki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiciu2 07.11.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Sadziłem 2 rzędy tuji barbant, jedne na wiosnę:http://img585.imageshack.us/img585/9552/wiosna.th.jpg ...i drugie na jesień (początek września):http://img829.imageshack.us/img829/26/jesienb.th.jpg Jak widać, te drugie wyraźnie zaczęły brązowieć w ostatnich dniach, czy to normalne? Te pierwsze przyjęły się w 100%, ładnie rosną. Drugie prawie 2 mies. miały ładny zielony kolorek (jak pierwsze), ale ostatnio przybrały kolor brązowo-rudy. Coś z nimi nie tak, czy to na jesień normalne? Jeśli tak to dlaczego te wcześniejsze są na dzień dzisiejszy cały czas zielone, może to wynikać z tego, że są już lepiej zakorzenione? Jeśli coś złego się dzieje, to co mogę ew. zrobić aby uratować sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 brabanty zwykle się przebarwiają na jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiciu2 07.11.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 To pocieszające co mówisz, jednak zastanawia mnie różnica kolorów obu rzędów. Zdjęcia jednych i drugich są dzisiejsze. Jeden rząd zielony, drugi brązowawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 07.11.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 U mnie to samo tyle że tuje szmaragd posadzone wiosną 2 szt są w barwach jesieni a trzecia posadzona wczesnym latem jest zielona, może potraktować ich nawozem jesiennym, myślałam że nie trzeba bo były zielone a tu masz, raczej wykluczam chorobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 po prostu jedne wcześniej weszły w fazę zimową.Brabanty są IMHO jedną z najbrzydszych odmian żywotników - m.in. z powodu zmiany kolorów i szybkiego szyszkowania.Jedyna zaleta - są najtańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 08.11.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Ostatnio sąsiadka wyrzucała martwe iglaki, bo ich latem nie podlewała. Wyglądały podobnie. Bez osobistych oględzin trudno stwierdzić co im jest.Zadziwia mnie jak Efir może być tak pewna swego jeśli ona ogląda rośliny wyłącznie na ekranie laptopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) blechert -Żadna z moich rad dotyczących chorób, stanu roślin, czy zaprojektowania danego kawałka ogrodu nie jest w 100% pewna. Ale to taka oczywistość, ze wszyscy forumowicze (no, może poza tobą) sobie zdają z tego sprawę. Wielokrotnie podkreślałam, że projektant musi obejrzeć działkę na miejscu zanim podejdzie do projektowania. Podobnie jest z oceną zdrowotności - nikt nie jest wyrocznią i nie wróży z fusów. Odpowiedzi są zawsze prawdopodobieństwem. Ale to nie powód by odmawiać innym swojej wiedzy. Trudno bym przed umieszczeniem jakiejkolwiek odpowiedzi na forum, jeździła po forumowiczach i sprawdzała osobiście stan ich roślin. Skoro wiciu już raz sadził żywotniki i mu dobrze rosną, to jest niewielkie prawdopodobieństwo, że coś sknocił przy kolejnym sadzeniu. Owszem, zawsze jest szansa, że wiciu kupił przesuszone sadzonki od nierzetelnego szkółkarza, ale wówczas nie zawracałby nam tym głowy, albo wspominał, że krzewy były z "grupy ryzyka". Ale ponieważ się zaniepokoił, można wywnioskować, że sadzonki oraz dalsze z nimi postępowanie niczym nie różniło się od pierwszej partii.Dlatego nie widzę powodów do niepokojów, zwłaszcza, że o tej porze roku akurat ta odmiana żywotnika ma skłonności do zmiany koloru.c.b.d.u. Edytowane 8 Listopada 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 08.11.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Diagnozowanie czy doradzanie na forum zawsze będzie obarczone sporym ryzykiem błędu. Szczególnie w przypadku gdy brak jest zdjęcia, albo prezentuje ono roślinę w sposób niewystarczający. Całe szczęście, że te żywotniki nie wykazują objawów w postaci zasychających końcówek pędów bo wtedy możliwych diagnoz byłoby ze trzy razy więcej niż doradzających w tym temacie Myślę, że sytuację mogłoby rozjaśnić ostre zdjęcie przedstawiające w zbliżeniu fragment pędu, najlepiej z dwóch stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts