hania78 19.04.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Hania ... z tego co czytam to większość tnie brabanty z każdej strony, czyli można zapanować nad szerokością takiego żywopłotu Dziękuję bardzo za porady No właśnie ta informacja jest dla mnie ważna. Ale czy drzewko nie zgłupieje... ? Bo kiedy się tnie z długości to rośnie wszerz, a jeśli z szerokości to rośnie wzwyż. A jak przytnę z każdej strony to.... zagęści się? To bardziej żart Ale ciekawa jestem jak to działa na Tuję, cięcie z każdej niemal strony. No cóż Smaragd i Fastigiata są ładniejsze, ale za to wooolno rosną w porównaniu do Brabanta A i jeszcze pytanko. Czy po osiagnięciu odpowiedniej dla mnie wysokości mogę Tuję ciąć nie pozwalając rosnąć wyżej (np. tylko do 2,5m) + cięcie z szerokości? Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez hania78 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Z cisów - ładne są też, ale chyba wolniej rosną, no i są trujące(??)czy mylę z innym krzewem?. Mam małe dzieci, więc dotykają i zjadają wszystko co się napatoczy Żywotnik też jest trujący. Poza tym w głębi ogrodu chcę by żywopłot urósł szybko, ale żeby nie zajmował za dużo miejsca. Jak coś rośnie szybko to szybko staje się duże. Brabanty wymagają cięcia, bo są po prostu nieładne. A cięcie przynajmniej je zagęszcza i stają się znośne. Może lepiej posadzić pnącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 19.04.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Może lepiej posadzić pnącza? Hmmm mąż chce się skuteczniej odgrodzić, tak na około 2,5 - 3m wysokości. No właśnie zakładam, że będę te Brabanty cięła z góry i z boku Poza tym pnącza próbowałam jakieś posiać kiedyś i nie wyszło (nie wzeszły). Może sadzonki dałyby radę. Ale mąż mój marzy o zielonej przez cały rok ścianie... Chciał na początku choinki, ale wybiłam mu to z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Pnacza osiągają wysokość 20 m wzwyż, więc to nie jest problem. Nie lepiej posadzić żywotnika ładniejszego od Brabanta? np. Gelderland?Te żywotniki to ty chcesz z siewu uprawiać? Dlaczego nie kupiłaś sadzonek pnączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 19.04.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Nie lepiej posadzić żywotnika ładniejszego od Brabanta? np. Gelderland? Nie mogę znaleźć szczegółowych info w necie... jaki on duży rośnie i jak szybko i jaki ma kolor? Brabant - to fakt najładniejszy nie jest.Ale Gelderland wydaje mi się (patrząc na zdjecia w necie) bardzo podobny do Brabanta, tylko o nieco jaśniejszej barwie zielonej? Najbardziej podoba mi się Fastigiata (kolumnowy żywotnik, gęsty, ciemnozielony) ale .. wolno rośnie - to jest problem, no i nie do dostania generalnie - mało popularny widać. Ten Gelderland też chyba rzadko spotykany... nie widzę go nigdzie w sprzedaży. Te żywotniki to ty chcesz z siewu uprawiać? Dlaczego nie kupiłaś sadzonek pnączy? Żywotniki z sadzonek, i to jak największych oczywiście. A pnącza siałam bo sie nie znałam Pnącza raczej odpadają, bo nie będą zdobić w zimie... Ma być osłona przez cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Gelderland ma przyrosty po 50 cm rocznie. Jest to odmiana zywotnika olbrzymiego (a nie zachodniego), czyli nie brązowieje na zimę i późno szyszkuje.Szkółki, które go produkują:http://www.zszp.pl/?id=199&sco=&rco=Thuja%20plicata%20'Gelderland'&pco1=0&pco2=0&pco3=0&pco4=0&prez=0&wysw=1&lang=1 Dlaczego nie rozważasz wąskiego "Smaragda"? Zimozielone pnącze to bluszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 19.04.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Smaragd też jest piękny, ale z 10 lat bede czekać na żywopłot czyli rośnie za wolno (?) Podobnie wygląda wspomniana przeze mnie Fastigiata, którą bym bardzo chciała, bo szybciej rośnie... Ale oba to są żywotniki zachodnie, czyli będą brązowieć? Czy określenie żywotnik olbrzymi oznacza że będzie się silnie rozrastał wszerz? A dodatkowo... wstępnie obliczyłam że będę potrzebowała około 70szt. czyli raczej cena 10zł za szt. to max. Smaragdy do najtańszych nie należą niestety Teraz to już nic nie wiem i zgłupiałam doszczętnie Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez hania78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Brabant po 10 latach od sadzonki ma 3 m wysokości a Smaragd 2,5 m. Czy to taka duża różnica? Uważaj, bo ponizej 10 zł za szt możesz dostać nie odmianę tylko jakąś siewkę "no name" o nieustalonym pokroju. Odmiany rozmnaża się z sadzonek a nie z siewu. Dlatego sa droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.04.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 'Smaragd' rozpozna każdy, nawet lajkonik...Za 'Brabanta', osobliwie w takiej cenie każde g... Ci wcisną.Swoją drogą nie mogę pojąc, co widzisz w tym paskudztwie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Myslę, że głównie cenę. 70 szt co 0,8 m daje długość 58mb. Jesteś pewna, że chcesz sie osłaniać na całej długości? Nie starczy tylko w najbardziej newralgicznych miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 19.04.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Najbardziej newralgiczne miejsce to cały tył ogrodu (jakieś 400-500m2) To ile powinna sadzonka 70cm Smaragda kosztować? Brabant od samego początku średnio mi sie podoba. Mam ofertę w pobliżu. Co myślicie o tym Smaragdzie i cenach za niego? http://www.iglaki.elblag.pl/smaragd.php W przyszłym tyg. sie przeprowadzam więc w wolnej chwili dokładnie obliczę ile mi tam wejdzie sadzonek. Tylko wam nie odpiszę bo neta nie będę miała w maju Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez hania78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Po co ci w głębi ogrodu taka szczelna zasłona całosezonowa? Przecież zimą nie korzysta się w ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 19.04.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Po co ci w głębi ogrodu taka szczelna zasłona całosezonowa? Przecież zimą nie korzysta się w ogrodu. Dla estetyki. Z ulicy widać prawie cały tył ogrodu. Oto strona dotycząca mojej nieruchomości... http://mojdomek.pl.tl/OGR%D3D.htm Wrzuciłam i zdjęcie przedstawiające tył ogrodu i plan zagospodarowania tego ogrodu... Zdjęcia powinny wyjaśnić dlaczego chcę posadzić coś wokół płotu... Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez hania78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.04.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Nie wyjasniły. Raczej skłaniają do pytania, dlaczego nie zasłonisz sobie roślinnością wnętrza ogrodu od strony ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania78 20.04.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Nie wyjasniły. Raczej skłaniają do pytania, dlaczego nie zasłonisz sobie roślinnością wnętrza ogrodu od strony ulicy. Dlaczego z tyłu ogrodu chę się odgrodzić?: Bo chcę mieć zaciszny, spokojny kącik z dala od ulicy właśnie. Dlaczego nie odgradzam się od ulicy?: Bo nie znoszę jak wielka roślinność zasłania mi widok z okna. Lubię widzieć co się przy płocie dzieje, kto wchodzi na posesję itp. Poza tym to osiedle mało uczęszczane. Jeżdżą tylko mieszkańcy. I dodatkowo płot od ulicy ma maksymalnie 10 m, z czego 4m to brama 1,5 m bramka wejściowa... nie ma sensu w pozostałej części się odgradzać. Przy ulicy posadzę niewielkie krzewy ozdobne. Natomias tył ogrodu patrząc od ulicy wygląda okropnie: stary płot, widoczne rury i ciągły bałagan na posesjach sąsiednich. Ale wracając do tematu Thuji. Ile powinien kosztować 100% Smaragd? Czy cena za 70cm = 10zł to podejrzane? I co ile sadzić Smaragd? 70 czy 80cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.04.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Przykład tego, jak zagospodarowac teren pod żywotnikami:http://chsgardens.co.nz/wp-content/uploads/2010/07/hedging-2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArekAras 20.05.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witam mam problem z tujami podlewam je co 10 dni jest ich 6 jedna z nich jak widac na zdjęciach zyje natomiast chyba pozostałe uschły czy one mogą odrzyć czy juz nie da się nic zrobić proszę o pomoc:http://img844.imageshack.us/img844/6580/dsc07663h.jpghttp://img21.imageshack.us/img21/2430/dsc07662r.jpghttp://img51.imageshack.us/img51/9682/dsc07661i.jpghttp://img502.imageshack.us/img502/5291/dsc07660u.jpgZ góry dziękuje za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 20.05.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 czy one mogą odrzyć Nie, nie mogą odżyć. A na przyszłość: większe doniczki i zabezpieczone przed przemarzaniem zimą, zawierające dobrą ziemię (nie torf), podlewanie wtedy, kiedy roślina potrzebuje, więcej światła (być może, tu zgaduję na podstawie zdjęć - balkon jest zadaszony?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArekAras 20.05.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 balkon jest zadaszony natomiast balkon ustawiony jest na strone zachodnią i tak około godziny 14- 15 aż do całkowitego zachodu słońca pada na nie właśnie słońce. Dzięki za info no cóż zakupie jeszcze raz tuje jak również wieksze donice i postaram się już nie dopuścić do tej sytuacji. Jeszcze tylko takie pytanko jaką ziemie kupić do przesadzenia i kiedy przesadzić i wreszcie jak ochronić drzewka na zimę? pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 09.05.2018 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 witam, od zeszłego roku usychają nam thuje. Najpierw zaczęły żółknąć te położone od lasku, i od nich rozprzestrzenia się coraz bardziej. Co to może być i czy da się je uratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts