CityMatic 09.05.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 WitamWygląda to na zaawansowaną chorobę grzybową - możliwe , że zbyt duże nawożenie w ubiegłym sezonie doprowadziło do uszkodzenia systemu korzeniowego , dodatkowo folia na korzeniach i linia kroplująca mogły spowodować te objawy - choroba grzybowa w korzeniach i zamieranie pędów.Trzeba to usunąć(obumarłe pędy) i najlepiej spalić , rośliny opryskać Topsin -em lub Rovral Flo- rem nie nawozić i czekać....może w przyszłym sezonie się zregeneruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 09.05.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Folia na korzeniach, lepiej żeby jej nie było?A usunąć tzn. ogolić je na łyso z gałązek suchych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.05.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) raczej wygląda jakby sąsiad opryskał herbicydem albo przejechał palnikiem. Fytoftora objawia się od dołu i obejmuje stopniowo pojedyncze rośliny. A tu tak dziwnie - dołem i górą roślina żyje a pośrodku uschnięta. Fytoftoroza: Edytowane 9 Maja 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 10.05.2018 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Od tych małych rok temu zaczęło iść. tym herbicydem, podpsikiwałem pod thujami chwasty roundapem, ale delikatnie, tylko po samych chwastach (robię tak od lat, a ta "zaraza" dopiero od zeszłego roku się zaczęła i rozprzestrzenia się coraz bardziej Narazie była podwójna akcja Topsinem, plus podlanie korzeni Polyversum. Na gałązkach widać jakby młode pędy się przebijały. Jak z tym podcinaniem uschniętych, trzeba koniecznie usuwać? Mam tych thui dużo, nie wiem jak to ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 wszytskie uschnięte trzeba usunać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.05.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 No to wszystko jasne Herbicyd działa nie tylko na elementy zielone...niestety na wiele lat skaziłeś nie tylko rośliny ale i glebę. Podziwiam masz ładny trawnik i czasu na wyrwanie chwastów z tak małego obszaru przy tujach?. Usuń to co rude...bo grzyb zniszczy całą okolicę, za rok zobaczysz czy coś odrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 12.05.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Z tym usuwanie, zobaczcie z bliska, co mam tu usuwać, każde pojedyncze igły? Czy do gołego pnia? Na zdjęciach widać takie częściowe zazielenienie, wydaje mi się że to swieże, dodatkowo jakieś młode pędy się przebijają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 wykopac i spalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 12.05.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 200 Thui ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 13.05.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Ja jednak poczekałbym z tym wykopywaniem. Wiem wiem raczej nic z ich nie będzie, ale skoro jest ich 200 to warto się wstrzymać. Przy 10 to wyrywać i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 13.05.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 I tak zrobię. Narazie aplikacja Topsin + Polyversum po raz drugi. Jak się w 2 lata nie odbiją pójdą do spalenia.A jeszcze pytanie odnośnie wody, podlewam wodą ze studni, jest dość dużo żelaza (2mg), czy to jakoś osłabia thuje, trawnik i inne rośliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 13.05.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Witam, czy ktoś wie co dopadło te tuje? rosną z jednej strony domu, i zdrugiej, odległość jakieś 20 metrów od siebie, tylko jedne maja 7 lat i niektórze z 2metry już, a te drugie mają z 2-3 lata i 80cm. http://i64.tinypic.com/23ldpgo.jpghttp://i66.tinypic.com/eufyus.jpghttp://i63.tinypic.com/2inlzd.jpghttp://i65.tinypic.com/33mloht.jpghttp://i67.tinypic.com/311s9e8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2018 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Żelazo nie ma wpływu na tyle aby szkodzić roślinom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 (edytowane) Krzysiek88: Zamieranie pędów (wywołują ją grzyby z rodzajów: Phomopsis, Ascophyta, Pesalotiopspis, Sphaeropsis).Obciąć martwe gałązki i całość opryskać Rovralem Aquaflo 500 SC Edytowane 14 Maja 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 200 Thui ;( te uschnięte całe. Chyba, ze wszytskie tak wyglądaja. Nawet jak zostawisz to żadna dekoracja przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 14.05.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Ale myślisz że nie odrodzą się jak fenix z popiołów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 może tak a może nie. I zajmie im to kilka lat. o ile wyleczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuji123 15.05.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Czesc dzisiaj zauważyłem że tuje na pniu zaczęły brązowieć , została posadzona na początku kwietnia w ziemi uniwersalnej zmieszanej z torfem 3,5 pH(mała ilość) . Podlewam je 2-3 razy w tygodniu. Nie wiem czy to normalny objaw czy za mało /dużo podlewam? po 2 tygodniach sypnąłem nawozem do iglaków,( łyżka stołowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 pewnie ma za kwaśno. Niech mi ktoś wytłumaczy, po co pchacie po te biedne rośliny kwaśny torf? Przecież one w naturze rosną na gliniastych obojętnych glebach. A objawy są zamierania pędów - wyciąć i opryskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuji123 16.05.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 może być? https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/uprawa-roslin/ochrona-roslin/srodek-ochrony-roslin-target-topsin-500-sc-100-ml.html torf kupiłem po przeczytaniu jakichś poradników w internecie z racji piaszczystej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts