Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na zagospodarowanie niewielkiego terenu wokół domu!!!

Recommended Posts

No tak tylko jakbym teraz na tej patelni posadziła cienioznośne, to zanim by mi np. świerk serbski wyrósł, to nic bym nie miała. W tym roku posadzona na wsch-pd części tej skarpy irga major została po prostu wypalona. Musiałbym mieć zatem pieniądze i na projekt i na jego realizację, przy czym przy obsadzeniu skarpy cieniolubnymi również pieniądze na zakup dużych drzew przy płocie, bo jak zauważyłaś świerk serbski po 10 latach, to ma zaledwie 3m

Z tym, że mam teraz zagwozdkę - co robić. Skarpa ma jak i taras kształt półokręgu doświetlanego też ze wschodu i zachodu, gdzie drzew nie ma i nie będzie. Po za tym odległość od płotu do skarpy łącznie ze ścieżką, to ok. 2,9-3,9 m (w najwęższym 2,9m, a w najszerszym to właśnie ok. 4m). Cała skarpa więc raczej zacieniona nie będzie, przynajmniej wg mnie góra skarpy. Zresztą ja to brałam pod uwagę i obserwowałam jak zacienia orzech laskowy (rosnący trochę dalej widoczny na jednym zdjęciu) i wydawało mi się, że nie będzie dużego cienia, stąd to obsadzenie skarpy roślinami słonecznolubnymi.

Elfir a kosówka, jałowce blue chip, wiltonii, blue arrow, karagana, to wytrzymają takie zacienienie (wg mnie takie częściowe), bo lawendę, perovskie, to za te 5 lat mogę po prostu przesadzić i zastąpić np. żurawką.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku