Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Projekt "Dom w Tabasko" z Archonu - zastanawiam się nad jego zakupem.

Szukam budujących oraz zainteresowanych.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-tabasko/m4aae37476cf86#

W ramach adaptacji do wąskiej działki (20m) muszę zlikwidować okna w frontowej ścianie wykuszu. Pomyślałem, że zamiast okien zrobię przeszklenia z luksferów. Dzięki temu wykusz będzie mógł znajdować się w odlegości 3 m od granicy a w kuchni oraz łazience na górze zyskam ciekawą inspirację do aranżacji wnętrza.

Będzie to wyglądać tak:

http://www.odnowa.pl/bud/tabasko_front.jpg

Czekam na opinie.

P.S.

Niepokoją mnie koszty budowy. Wg kosztorysu Archon - stan pod klucz to 520tys brutto choć widziałem oferty deweloperów wycenione na 30% poniżej kosztorysu Archonu.

Edytowane przez TomekBudujeDomek

Wyliczanie kosztów budowy na tym etapie to jak przepowiadanie pogody z miesięcznym wyprzedzeniem. Można orientacyjnie podać cenę za stan deweloperski ale nie pod klucz. Przecież można kupić kafelki za 30 lub 300 zł, w salonie założyć panele za 1000 zł lub parkiet za 10.000 zł. Założyć ogrzewanie pompa ciepła i reku co powiela koszty. Nie ma co się sugerować tymi wyliczeniami tym bardziej, że nie ma rozbicia na poszczególne koszty i co te koszty zawierają. Cena wykończenia pod klucz to już kwestia zasobności portfela inwestora i fantazji. Ale do zamierzonych kosztów zawsze dolicz 20 %.

Wyliczanie kosztów budowy na tym etapie to jak przepowiadanie pogody z miesięcznym wyprzedzeniem. Można orientacyjnie podać cenę za stan deweloperski ale nie pod klucz. Przecież można kupić kafelki za 30 lub 300 zł, w salonie założyć panele za 1000 zł lub parkiet za 10.000 zł. Założyć ogrzewanie pompa ciepła i reku co powiela koszty. Nie ma co się sugerować tymi wyliczeniami tym bardziej, że nie ma rozbicia na poszczególne koszty i co te koszty zawierają. Cena wykończenia pod klucz to już kwestia zasobności portfela inwestora i fantazji. Ale do zamierzonych kosztów zawsze dolicz 20 %.

Tak, wiem jak trudno jest wyliczyć koszty. Z drugiej strony koszty są kluczowe do pomyślnego zakończenia inwestycji.

Ponieważ ten projekt to nowość, trudno znaleźć kogoś, kto to budował.

Zapytam na razie o dwa apekty.

1. Można szacunkowo założyć przelicznik za m2 i w dużym przybliżeniu wyliczyć np koszt SSO czy SSZ czy też pod klucz.

Zdaję sobie sprawę ze złożoności problemu, w zależności od zastosowanych materiałów, zakresu robót czy wreszcie położenia inwestycji.

Ja będę budował w woj. opolskim. Może ktoś wie, jak to wyliczyć?

2. Może ktoś budował wg projektu Archonu. Ciekawi mnie, czy zmieścił się w szacowanych przez Archon kosztach. Słyszałem gdzieś taką opinię, że kosztorysy Archonu są dożo na wyrost i można spokojnie liczyć mniej. Może ktoś coś na to odpowiedzieć?

Kwota podana jako koszt SSZ na stronie Archetonu wydaje mi się trafna. Nie sądzę, żeby było tu coś zawyżonego. U nas koszty budowy zgodziły się dość dokładnie z kosztorysem. Gdybyśmy własną robociznę policzyli tak, jak koszt wynajęcia ekipy, to wyszłoby dokładnie tak, jak policzyło biuro projektów.

Koszt budowy systemem gospodarczym uważam za zaniżony. Gdyby wziąć kredyt w takiej wysokości, oznaczałoby to kłopoty - niedokończony dom, comiesięczne raty i odsunięcie brakujących prac wykończeniowych w bliżej nieokreśloną przyszłość. Koszt budowy pod klucz z perspektywy własnej budowy uważam za zgodny z cenami w dolnośląskim. Dom jest duży metrażem, ma sporo ścian nośnych, rozbudowana bryłę i trochę droższych detali - okładziny z kamienia i drewna, szklane balustrady, stolarki okiennej sporo. Podejrzewam, że pewnie dałoby się coś urwać z tej kwoty. Ale pojawiają się tu dwa pytania - czy włożysz własną robociznę za kilkanaście a najlepiej kilkadziesiąt tysięcy, i drugie - czy masz czas i energię, żeby przez całą wykończeniówkę polować jednocześnie na okazje typu płytki do łazienki za 15zł/m2 na wyprzedaży? :)

Będzie trzeba najpierw zrobić dokładny kosztorys, zgodnie z lokalnymi cenami i określić jakie prace będę mógł wykonać sam a jakie będzie trzeba zlecić i za ile. Myślę, że wiele można zaoszczędzić na wykończeniu i samodzielnej pracy. Nie musze np od razu robic elewacji, myslałem tez nad ograniczeniem ilości i wielkości okien (zamiana na typówki). Oczywiście są granice oszczędzania, dlatego nie kupuję jeszcze tego projektu i staram się dokładnie wszystko rozważyć.

Myślę, że ten dom to wyzwanie i kusi mnie, żeby je podjąć.

bowess - dzięki za bardzo skonkretyzowane rady. Po przeczytaniu Twojego dziennika widzę, że chyba wiesz co mówisz. Pozdrawiam.

Czekam na dalsze komentarze.

• 1 month później...
  • 11 months później...

Witam.

Nareszcie jakieś zainteresowanie tematem. :cool:

ionski: Na tym forum nie znalazłem nikogo zainteresowanego projektem. Tu masz link do forum, na którym poznasz ludzi budujących Tabasko. http://archon.pl/projekty-domow-forum/projekt/m4aae37476cf86

Przy okazji, gdyby ktoś jednak zainteresował się projektem, zapraszam do dyskusji.

Aktualnie jestem na etapie projektu.

Pzdr.

Nie jestem zbyt biegly w tych sprawach, ale wydaje mi sie ze na tym slupie opiera sie balkon i chyba ciezko zeby bylo mostkiem termicznym. Chyba ze ktos tak adaptuje projekt ze likwiduje balkon.

Chyba ze mowilmy o czyms innym, wtedy bardzo prosze o jakies wyjasnienie bo kazda wiedza jest mi na tym etapie potrzebna.

Edit: jesli dobrze czytam definicje to mostkiem terminczym na pewno bedzie laczenie balkonu ze stropem, tak? Duze sa tutaj problemy?

Elfir: Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, to nie jest słup tylko ocieplony narożnik ściany prawego skrzydła domu. Pewnie się nie znam, ale nie widzę tu żadnego mostka termicznego. Inna sprawa, jeśli chodzi o balkon, zwłaszcza ten na elewacji ogrodowej, tam mamy spory mostek.

Pzdr.

chodzi mi o element zaznaczony na czerwono - słup, który teoretycznie ma przenosić obciążenie balkonu (ale przecież nośność balkonu można rozwiązać bez słupa) - element powiązany jest zarówno z balkonem jak i wieńcem. Trzeba go będzie ocieplać - a to podraża koszty budowy.

http://img824.imageshack.us/img824/7144/60250929.jpg

Elfir: Faktycznie słup, gdzie ja miałem oczy? :bash:Trzeba będzie więc trochę więcej styro zużyć... ale chyba nie aż taki znowu koszt. Bardziej się martwię tym jak będzie wyglądał ten słup po ociepleniu, bo nie wiem czy projekt to przewiduje a wizualizacja uwzględnia.