Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zeby bylo jasne :)

Producent styropianu nie zaleca kwestii kolkowania a juz tym bardziej nie ilosci kolkow

To czy kolkowac czy nie, oraz ilosc oraz rozmieszczenie kolkow na elewacji bardziej lezy w kwesti uwaga! PROJEKTANTA

to projektant powinien w DANYM PRZYPADKU, dla konkretnego usytuowania budynku, dla panujacych tam lokalnych i indywidualnych warunkow w szczegolnosci sily ssacej wiatru - PRZELICZYC ile kolkow i gdzie nalezy zastosowac.

Zatem ani producent styropianu, ani producent systemu docieplenia nie okresla koniecznej ilosci kolkow oraz ich rozmieszczenia

w aprobatach technicznych producentow chemii/systemow znajdziemy zawsze zapis mniej wiecej tej tresci "dodatkowe stosowanie lacznikow mechanicznych zgodnie z projektem elewacji uwzgledniajacym sile ssaca wiatru"

Mity o "niekolkowaniu" sa troche poboznym zyczeniem handlowcow producenta (as w rekawie) , panow wykonawcow (mniej ropboty), panow sprzedawcow (jakie mamy super kleje)

Niestety zdrzeajac sie z rzeczywistoscia - nikt z budujacych nie ma czegos takiego jak projekt elewacji... a juz jezeli namiastka takiego projektu jest w projekcie to na 100% nie ma tam info o kolkowaniu. Przy gotowcach zazwyczaj jest mega zabawny zapis "kolkowanie wg wytycznych producenta systemu"

I kolko sie zamyka.

Na rynku znajdziemy ulotki handlowe o niekolkowaniu... ale to ulotka warta tyle co papier na niej wydrukowany.

DOKUMENT o niekolkowaniu np wypuszcza firma DRYVIT i ich dzial techniczny ... w przypadku klejenia klejem za okolo 45zl za worek... jak sie robi klej w takich pieniadzach to juz jest za co na etapie produkcji dac tyle "dobrego" do kleju ze on faktycznie bez kolkowania sobie poradzi z sila ssaca wiatru.

a wracajac do oznaczen na styrtopianie etixx - po prostu wskazane sa miejsca najczestszego montazu kolka: 4/8/16 szt na m2 a kto ile da... to juz wg projektu :) ktorego nikt nie ma.

Podsumowujac - kolkujemy i troche "na czuja" sie to robi, w sensie ile. ale lepiej zakolkowac niz nie zakolkowac, bo w razie "w" jest szansa walczyc z producentem systemu docieplen

Edytowane przez fighter1983

• 3 months później...

Witam,

Dołączę pytanie do szerokiego wątku:

Jestem w trakcie remontu starego domu, rozebrałem go na części pierwsze i aktualnie jestem na wylewaniu betonu podkładowego i niebawem będę musiał dokonać wybory styropianu.

W sumie muszę dać 10 cm i 5 cm warstwami. Na początku myślałem o Yetico, ale po przeczytaniu opinii jestem daleki od tego wyboru.

Aktualnie wybór padł na Knauff lub Termooorganikę, czy te produkty dalej trzymają wysoką jakość ?

W sumie muszę dać 10 cm i 5 cm warstwami. Na początku myślałem o Yetico, ale po przeczytaniu opinii jestem daleki od tego wyboru.

Aktualnie wybór padł na Knauff lub Termooorganikę, czy te produkty dalej trzymają wysoką jakość ?

Ja na budowie przerobiłem styropiany różnych dostawców i termoorganikę eps100 0,036 na podłogę spokojnie mogę polecić. Na stropie nieużytkowego poddasza mam austrotherm 0,031 eps80 i jakościowo również bez zarzutu, jednak pod podłogę wybrałbym ponownie eps100 (nieistotne czy termoorganika, austrotherm czy inny dobry producent). Jest zdecydowanie twardszy od eps80. Wiem, że i 80-tka byłaby ok, ale eps100 lepiej mi działa na samopoczucie;)

Witam,

Dołączę pytanie do szerokiego wątku:

Jestem w trakcie remontu starego domu, rozebrałem go na części pierwsze i aktualnie jestem na wylewaniu betonu podkładowego i niebawem będę musiał dokonać wybory styropianu.

Nasze produkty od lat trzymają wysoką jakość, dowodem na to są rekomendacje ITB, coroczne nagrody m.in. od kliku już lat nasz styropian oraz system ociepleń otrzymuję laur "Konsumencki Lider Jakości". Jako jedna z niewielu firm zawsze pozytywnie przechodzimy kontrolę jakości ( deklarowanych parametrów) przeprowadzanych przez Główny Urząd Nadzoru Budowlanego. To tak w skrócie:)

Synthos ma grubosci powyzej 12 chyba max 15

Ursa ma tez 18cm a nawet 20cm , ale to fabrycznie sklejone 10+10 (przy 20, przy 18-ce chyba 10+10

Finnfoam ma max 12cm

Przy czym przy aktualnej cenie i zapotrzebowaniu na xps raczej bedzie to albo drogie, albo dlugo trezba poczekac na dostepnosc.

Dlaczego nie mozesz dac 10+8 lub jeszcze lepiej 6+6+6 ? czyli bardzo standardowych, tanszych, i co ciekawe o lepszej lambdzie

http://www.ursa.pl/pl-pl/produkty/ursa-xps/plyty-z-polistyrenu-ekstrudowanego-ursa-xps-n-iii-l/Strony/informacje.aspx

jezeli to na docieplenie pionowe scian fundamentowych - pianka do xps i juz... malo co jej pojdzie

jezeli to pod plyte - nie ma znaczenia czy bedzie w jednej warstwie czy w 2

Edytowane przez fighter1983

• 1 month później...

Panowie, prośba o poradę w takiej sprawie. Założenie: styropian biały, 15cm, pod nim ściana 38cm, pustak żużlobetonowy.

Jest duża różnica w jakości i spasowaniu pomiędzy styropianami Termoorganika a Arsanit?

I taka rzecz: będzie realnie odczuwalna różnica pomiędzy pomiędzy styropianem o lambdzie 38 a 44? Warto dopłacić za styropian o lepszej lambdzie?

Panowie, prośba o poradę w takiej sprawie. Założenie: styropian biały, 15cm, pod nim ściana 38cm, pustak żużlobetonowy.

Jest duża różnica w jakości i spasowaniu pomiędzy styropianami Termoorganika a Arsanit?

I taka rzecz: będzie realnie odczuwalna różnica pomiędzy pomiędzy styropianem o lambdzie 38 a 44? Warto dopłacić za styropian o lepszej lambdzie?

Akurat na ociepleniu nie warto oszczędzać.

Styropiany białe o lambdzie 0,038 mają zbliżoną(albo taką samą) cenę jak grafit 0,033 więc albo tanio i 0,044 albo już grafit.Ja sprzedaje Termoorganike i Polstyr i wśród klientów większość wybiera Termoorganike mimo ceny wyższej ok 10 zł,na m3.Wykonawcy wylewek też chcą Termoorganike bo klienci inaczej patrzą na firmę mimo iż postawowy styro podlogowy w Termoorganice to EPS 60 a w Polstyrze EPS 70.

Ja zamówiłem podłogę grafitową z Polstyru bo oprócz nizszej ceny standardowy jest EPS70 a Termoorganika to EPS 60 a to pod podłogówkę trochę za miękki styropian.

Nawet nie wiedziałem że można kupić tak słaby styropian 044 :cool:

Zastanów się ile zyskujesz wybierając 031 a ile tracisz wybierając gorszy. Parę stowek na materiale mogą ci się kiedyś zwrócić... Z nawiązką... Jaka? To wszystko można obliczyć.

Eps60 za miękki powiadasz.... Wiesz o ile kg zwiekszyles wytrzymałość wybierając ten wytrzymaly eps70? A ile "wytrzymuje" eps60?

Edytowane przez link2jack

KOCHANI FORUMOWICZE,

już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska.

Zapraszamy do licytowania.
Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. M
ieć pod choinkę prace dziecka - t
o podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto...

Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace.

http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz
http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy

Pozdrawiam
a014.gif

90%styropianow sprzedaje 0,044 czemu???.Bo ludzie patrzą na cenę a nie parametry.Jak im mówię że jest lepszy styropian to patrzą na mnie jak na wariata.Ja przyjdzie klient świadomy to kupuje grafit ale jak już to 0,033, bo różnica miedzie 0,031 jest 25 zl, i ja osobiscie uważam że jeśli ktoś nie walczy o każdy kW na domu nigdy się nie zwroci.

Podlogowka EPS60 ma obciążenie 1800 kg/m2 EPS80 2400kg/m2 ale to bardziej chodzi o fakt że na 60-tce spinki do podlogowki się nie trzymają.

Chodzi mi o coś takiego, przykładowo, w robocie mam często do czynienia z blachami trudnościeralnymi. I jeśli klient wymaga tylko jednego parametru, np. twardości, to określona blacha ją spełnia, ale jest różnica jest pomiędzy dostawcami (nimieckie i austriackie droższe, ale lepszejsze niż ukraińskie).

I teraz "per analogia" tak trza podejść do styropianu. Mi wydaje się najoptymalniejszy biały (tak też doradził kierownik budowy, biorąc pod uwagę konieczność zachowania reżimu wykonania, przy ocieplaniu szarym przez wykonawców). Ciekawym kryterium byłaby masa styropianu dla tej samej jednostki objętości... Jak na razie skłaniam się ku białemu, lambda 38 pewnie wystarczy (zwykły dom, okna dwuszybowe, bez rekuperacji, 140 m2, poddasze ocieplone pianką). Chodzi o to, żeby nie przepłacić, a było dobrze.

Ile kosztuje styropian o lambdzie 0,038 bialy a ile 0,033 grafit?

Dobra sam sobie odpowiem bo sprawdzilem cennik....Z Termoorganiki 0,038 zwany Gold jest droższy w zakupie od Galaxy 0,033.Rzy fasadzie wybrałbym bez wahania grafit a przy podłodze już różnica jest ogromna bo Gold to EPS100 a grafit EPS60 więc stosunkowo miękki.

Edytowane przez maciuspala

Gość Konto usunięte_1*
a kto ci każe kupować w hurtowni ? ja szukałem na olx i udało mi się kupić 17m3 styro grafitowego w cenie śmiesznej , są gostki co piszą teksty że wycofał się z jakiejś inwestycji i został z materiałem , ja myślę że to raczej z dociepleń bloków ale co mnie to obchodzi :D radzę dobrze szukać