Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam pytanie z troche innej beczki, ale ciągle w temacie.

Próbuje sobie stworzyć w excelu porównanie uwzględniające stosunek firma/labda/cena w przeliczeniu na m2 bo skoki pomiędzy niektórymi lbda styro są bardzo duże i pytanie moje jest czy ktoś może na forum robił coś podobnego ?

Szkoda roboty. Te lambdy są deklarowane, a nie obliczeniowe, więc guzik warte. To jest lambda, którą udało się producentowi uzyskać (o ile deklaracja jest prawdziwa) w jakiejś ściśle określonej temperaturze i wilgotności i we wzorcowych warunkach laboratoryjnych. W domu takiej lambdy nie będzie.

A ja mam pytanie z troche innej beczki, ale ciągle w temacie.

Próbuje sobie stworzyć w excelu porównanie uwzględniające stosunek firma/labda/cena w przeliczeniu na m2 bo skoki pomiędzy niektórymi lbda styro są bardzo duże i pytanie moje jest czy ktoś może na forum robił coś podobnego ?

Przeliczałam trzy wybrane firmy za m3, w wybranej potrzebnej grubości biorąc pod uwagę także GĘSTOŚĆ, parametry nacisku, wagę m3 styropianu.

Wybrałam knaufa podłogowego 0,037 (piękny, równiutki) oraz grafit elewacyjny 0,032( -tego grafitu będę załować całe życie).

Przeliczałam trzy wybrane firmy za m3, w wybranej potrzebnej grubości biorąc pod uwagę także GĘSTOŚĆ, parametry nacisku, wagę m3 styropianu.

Wybrałam knaufa podłogowego 0,037 (piękny, równiutki) oraz grafit elewacyjny 0,032( -tego grafitu będę załować całe życie).

Ja również niedawno przeliczalem sobie styropian w excelu. Dlaczego żałujesz tego grafitu?

Musze ocieplić podłogę na chudziaku na ktorym bedzie ogrzewanie podlogowe. Niestety mam zaplanowane tylko 10 cm styropianu. Nie pytajcie dlaczego tak sie stało ale tak to jest jak sie ufa majstrowi i nie wie o istnieniu forum muratora. Kucie posadzki nie wchodzi w grę bo stoją ściany, ktore sa juz otynkowane wiec za duze koszta. Myślałem aby położyć płyty PIR ale sa okrutnie drogie bo w moim przypadku wyniosą prawie 9 tys. Zacząłem wiec szukać dobrego styropianu i znalazlem Swisspor LAMBDA 100 dach podłoga, którego lambda wynosi 0,030, tylko 0,003 mniej w porownaniu do płyty PIR a cena o polowe niższa. Jak myślicie, dobry wybór? Czy moze macie jakies inne propozycje? A moze odpuścić sobie podlogowke i wstawiać kaloryfery? Nie chciałbym aby ciepło uciekało do gruntu. Edytowane przez manwithnoname

Szukaj PIR w 2 lub 3 gatunku, albo rozbiórkowy cena zbliżona do styro 0,030.

Różnica między zwyklym podłogowym 0,031 a tym 0,03 nigdy się nie zwróci.Jedynym plusem za jest że to EPS100 ale przy 10 cm raczej malo istotne.

Czyli moze po prostu postawić na styropian, pytanie tylko jaki konkretnie?

Teraz jakość styropianu się poprawiła były ogromne kontrole jakość i teraz styropian znanej dobrej firmy powinien spełniać założone parametry.Ja sprzedaje dużo podlogi Termoorganiki bo wykonawcy chcą gdyż klienci lepiej patrzą jak przyjedzie styropian znanej firmy, zresztą to dobry styropian, ja dla siebie kupiłem Polstyr podloga 0,031 EPS 70.Jak uda mi się kupić tanio PIR to częściowo zamienię go z tym styropianem.Z tym że ja mam 20 cm pod wylewkami.

Na lanych skosach mam znów Termoorganike Galaxy bo kupiłem wiosną jak zrobili promocję na grafit.

...A moze odpuścić sobie podlogowke i wstawiać kaloryfery? .....

Potraktuję to jako żart... :)

Jak już sam do tego doszedłeś to masz już pewne błędy za sobą... 10 styro to mało - u mnie zmieściło się 11cm 0,031 termoorganiki eps60.

Czym będziesz grzać? Bo od tego pytania powinieneś zacząć budowę!!

Teraz jakość styropianu się poprawiła były ogromne kontrole jakość i teraz styropian znanej dobrej firmy powinien spełniać założone parametry.Ja sprzedaje dużo podlogi Termoorganiki bo wykonawcy chcą gdyż klienci lepiej patrzą jak przyjedzie styropian znanej firmy, zresztą to dobry styropian, ja dla siebie kupiłem Polstyr podloga 0,031 EPS 70.Jak uda mi się kupić tanio PIR to częściowo zamienię go z tym styropianem.Z tym że ja mam 20 cm pod wylewkami.

Na lanych skosach mam znów Termoorganike Galaxy bo kupiłem wiosną jak zrobili promocję na grafit.

Ja wybrałem TO Gold Fasada różnica między TO galaxy była niecałe 10zł na m3 czyli na mojej elewacji 250zł. To było jeszcze przed kontrolami jakości

Wiesz gdzie kupiłem:)

Potraktuję to jako żart... :)

Jak już sam do tego doszedłeś to masz już pewne błędy za sobą... 10 styro to mało - u mnie zmieściło się 11cm 0,031 termoorganiki eps60.

Czym będziesz grzać? Bo od tego pytania powinieneś zacząć budowę!!

W moim przypadku to troche skomplikowane. Zanim trafiłem na to forum to miałem złych doradców i wszystko działo sie zbyt szybko. Na początku chciałem ogrzewać ekogroszkiem,a ze okazało sie ze podlogowka nie jest wcale droższa od kaloryferów to z ciekawości postanowiłem sprawdzic ile tez moze kosztować pompa ciepła. Aktualnie waham sie między kotłem na pellet i pompa ciepła lg therma V 9kW.

Ja wybrałem TO Gold Fasada różnica między TO galaxy była niecałe 10zł na m3 czyli na mojej elewacji 250zł. To było jeszcze przed kontrolami jakości

Wiesz gdzie kupiłem:)

Gold mimo gorszych parametrów cieplnych jest droższy od Galaxy.Skoro w Tarnowie kupowaleś to wiem kto ma najlepsze ceny:-)W sezonie wyjeżdżają 2auta dziennie...