Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian - jaką firme polecacie

Mikord

Jak? mark? styropianu polecacie?  

276 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? mark? styropianu polecacie?

• Austrotherm
      52
    • Termo Organika
      142
    • Swisspor
      39
    • Egomix (Legomix)
      0
    • Magbud
      1
    • Polmar
      0
    • Inna - napiszę poniżej
      42

Recommended Posts

Źle odczytałes mój wpis. Zdaje sobie sprawę że 10 cm to malo, u mnie mogłem ostatecznie ułożyć tylko 11. Teraz dopilnował bym projektowanej grubości.

To fakt z tym pilnowaniem u mnie mówiłem kilka razem architektowi który adaptował projekt aby zostawił mi miejsca 20cm na izolacje termiczna, zostało 16 na styro i ~ 7 na wylewkę więc muszę dac 2x8 najcieplejszego jaki jest na rynku.

W tej chili rozglądam się za zakupem na scianę i tu jest etiX za 235zł m3, co byście polecili zamiast knaufa ?

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gold mimo gorszych parametrów cieplnych jest droższy od Galaxy.Skoro w Tarnowie kupowaleś to wiem kto ma najlepsze ceny:-)W sezonie wyjeżdżają 2auta dziennie...
Może przedstawiciel TO się wypowie dlaczego lepszy jakościowo produkt jest tańszy od "gorszego" który jest teraz droższy.

Hehe

Musze ocieplić podłogę na chudziaku na ktorym bedzie ogrzewanie podlogowe. Niestety mam zaplanowane tylko 10 cm styropianu. Nie pytajcie dlaczego tak sie stało ale tak to jest jak sie ufa majstrowi i nie wie o istnieniu forum muratora. Kucie posadzki nie wchodzi w grę bo stoją ściany, ktore sa juz otynkowane wiec za duze koszta. Myślałem aby położyć płyty PIR ale sa okrutnie drogie bo w moim przypadku wyniosą prawie 9 tys. Zacząłem wiec szukać dobrego styropianu i znalazlem Swisspor LAMBDA 100 dach podłoga, którego lambda wynosi 0,030, tylko 0,003 mniej w porownaniu do płyty PIR a cena o polowe niższa. Jak myślicie, dobry wybór? Czy moze macie jakies inne propozycje? A moze odpuścić sobie podlogowke i wstawiać kaloryfery? Nie chciałbym aby ciepło uciekało do gruntu.

Pytaj na forum OGRZEWANIE,, tam jest mnóstwo osób i doświadczeń z podłogówką.

Ja również niedawno przeliczalem sobie styropian w excelu. Dlaczego żałujesz tego grafitu?

Grafitowy Knaufa miał krzywe frezy i nierówne, płyty delikatne; łatwo można było ukruszyć krawędzie, tragiczny do przecinania, śliski-jakby tłusty i ciągle się martwię, że się odklei od porothermu.

Może przedstawiciel TO się wypowie dlaczego lepszy jakościowo produkt jest tańszy od "gorszego" który jest teraz droższy.

Hehe

Nic w tym dziwnego.Na politykę cenową wpływa wiele czynników, stosuję ją każde przedsiębiorstwo. Modyfikowanie ceny może służyć różnym celom biznesowym, nie będę robić wykładów bo to chyba nie odpowiednie miejsce, proponuję wklepać w google "polityka cenowa

• 2 weeks później...

Eps60 za miękki powiadasz.... Wiesz o ile kg zwiekszyles wytrzymałość wybierając ten wytrzymaly eps70? A ile "wytrzymuje" eps60?

No właśnie EPS 60

Odkształcenie pełzania przy długotrwałym ściskaniu nie przekracza 2% przy obciążeniu 18 kPa (1800 kG/m2)

Czyli co że, za słaby? Tak na piechotę licząc, odjąć m2 posadzki tj. 200 kg, zostaje 1600 kG/m2. Tak? Co Wy tam stawiacie w tych chałupach że, to mało i trzeba EPS 100 minimum.

Tak dociekam bo remontuje starą "lepiankę" i muszę znaleźć złoty środek przed podwyżkami.

Edytowane przez RadMac

• 1 month później...
  • 8 months później...
Czy yetico grafit 0.33 20cm to dobry wybór?

to zalezy ile nalezy za niego zaplacic, bo to jeden raczej z tanszych grafitow i super jakosci sie po nim nie spodziewaj, nie mniej jednak nie jest jakos bardzo zly.

kwestia tylko ile za niego chca

wez je w reke :) roznice da sie wyczuc natychmiast

w styropianach niestety jest tak, ze parametry parametrami, ceny cenami,ale wystarczy wziac do reki pare roznych i szybko okazuje sie, ze najtansze na rynku 0,033 wypadaloby z samochodu wymiatac miotla a nie wyciagac paczki.

Edytowane przez fighter1983