Pegas 28.08.2010 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Murłaty, jakie do tej pory widziałem na zdjęciach były kładzione - w zdecydowanej większości przypadków - na wieńcu ściany kolankowej. Wydaje się to logiczne - mocno, równo. Tymczasem mój projekt nie przewiduje wieńca pod murłaty i wykonawcy go nie zrobili. Mam słupki zbrojone i połączone ze stropem, w słupkach szpilki 1.6. Ściana kolankowa ma 80 cm wysokości. Ścianka została przemurowana cegłą pełną. Mam wątpliwości czy tak zostawić, co byście Wy zrobili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.08.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Skoro projektant nie przewidział wieńca to widać nie jest on potrzebny. Na miejscu kierownika budowy i wykonawcy bym go wykonał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 28.08.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 ja powiem tak ja bym go zrobil chocby po to zeby potem murlaty na klinach nie podbijac , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 29.08.2010 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 u nas też w projekcie nie było wieńca, nie było rdzeni... ale dla spokojności zostały wylane.... kotwienie szpilek w stropie, a następnie murowanie ścian kolankowych też wzbudzało wątpliwości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 29.08.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Zrobiłem kilka dachów na projektach bez pełnego wieńca i wszystko gra. Jeśli chodzi o klinowanie murłat to akurat na tych budynkach nie było takiej potrzeby bo poziom murarze uzyskali w odchyłkach kilku milimetrów na całości budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 30.08.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 byćmoże dach jest wiszący - czyli krokwie opierają się na innych elementach drewnianych. Wtedy nie ma żadnego kłopotu. Może co innego spina konstrukcję. No i generalnie jak jest na słupkach żelbetowych pokotwione to też powinno być ok. Ale to zależy jak wygląda cała konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 30.08.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 A nie masz czasem wieńca stropowego? Wylewanego razem ze stropem? Raczej chyba tak. Musi być coś co zepnie budynek dookoła. Ja projektując własny dom od poczatku założyłem, że wyleję za jednym razem całość tj. strop, wieniec, nadproża. Trochę się chłopaki oszalowali ale warto było. Z wieńca stropowego wystawione zostały pręty pod zbrojenie słupków podporowych pod murłatę. Słupki i ścianka kolankowa 40cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 30.08.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 wieniec na ściance kolankowej jest tylko po to, żeby było jak zakotwić murłatę. Jeśli masz wypuszczone słupki (rdzenie) i w nich kotwisz murłatę, można tego wieńca nie robić. Choć w przypadku ostrzału artyleryjskiego , trzesienia ziemi czy wybuchu gazu może być użyteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pegas 02.09.2010 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Choć w przypadku ostrzału artyleryjskiego , trzesienia ziemi czy wybuchu gazu może być użyteczny. Bardzo dziękuję wszystkim Forumowiczom za odpowiedź. Nie ma to jak kojące posty. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 11.06.2021 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Mam podobny dylemat.Ściana kolankowa, gęsto do słupów żelbetowych, ale wieńca brak. Dach bez podpór wewnątrz pomieszczeń. Wszystko opiera się na zewnętrznych ścianach:Więźba projektowana pod ceramikę. Oczywiście rozkmina idzie w kierunku tego czy nie powinienem mieć tego wieńca. Będę dzwonił do projektant, ale najpierw chce zrobić jakiś rekonesans.... http://www.imagic.pl/files/7765/1111.jpghttp://www.imagic.pl/files/7765/2222.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.06.2021 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Mi sie wydaje że wg rysunku jest tam zaznaczony wieniec pod murłatą. Jaka wysoka jest ścianka kolankowa? I jak jaka szerokość dachu?Dziwne że projektant nie dał płatwi bo przecież pokrycie ciężkie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.06.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Jest taki "półwieniec" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 11.06.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Warto zrobić wieniec. Koszt praktycznie żaden.Papier wszystko przyjmie, a warto robić dobrze. Mało to błędów w projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.06.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Warto zrobić wieniec. Koszt praktycznie żaden. . Taaaaak pręty zbrojenie, beton, szalunek i robocizna to grosze, faktycznie koszt prawie żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 11.06.2021 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Teraz faktycznie dojrzałem jakby "półwieniec", z opisu w projekcie wynika, że wieniec niby jest choć nie mam żadnych danych tzn wymiarów, rzutów i opisu zbrojenia... jest, ale go nie ma... tak jakby .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.06.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2021 Teraz faktycznie dojrzałem jakby "półwieniec", z opisu w projekcie wynika, że wieniec niby jest choć nie mam żadnych danych tzn wymiarów, rzutów i opisu zbrojenia... jest, ale go nie ma... tak jakby .... Podaj te wymiary o które pytałem Jaka wysoka jest ścianka kolankowa? I jak jaka szerokość dachu? Jak dobrze rozumiem jest to projekt indywidualny, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 12.06.2021 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Wychodzi mi 55mb wieńca 110 bloczków cena ~1000-1100 zł wieniec20 prętów fi 12 -1000 zł20 prętów fi 6 - 400 zł55x0,24x0,24= ~3,2m3 betonu - 800-1000 złdrewno z szalunku stropu już jest Wieniec kosztuje tyle więcej co stal do zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 13.06.2021 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Mi sie wydaje że wg rysunku jest tam zaznaczony wieniec pod murłatą. Jaka wysoka jest ścianka kolankowa? I jak jaka szerokość dachu? Dziwne że projektant nie dał płatwi bo przecież pokrycie ciężkie będzie. ścianka kolankowa ma 79cm, szerokość budynku to 8,64m. Dach dwuspadowy z połacią 5,88m i kątem dachu 42 stopnie. Zaprojektowane to jest pod dachówkę ceramiczną, natomiast faktycznie zrobię blachę z deskowaniem i membraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.06.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 ścianka kolankowa ma 79cm, szerokość budynku to 8,64m. Dach dwuspadowy z połacią 5,88m i kątem dachu 42 stopnie. Zaprojektowane to jest pod dachówkę ceramiczną, natomiast faktycznie zrobię blachę z deskowaniem i membraną. Do metra przy ścianie kolankowej wieniec może ale nie musi być, natomiast ważne aby słupki były żelbetowe połączone z wieńcem stropowym od siebie około 1,5 m.Oczywiście nie namawiam cie do nie dawania wieńca. Dlaczego blachę? będzie dudniło jak w bębenku podczas deszczu, dostaniesz szału od tego odgłosu. Zrób raz a porządnie, pełne deskowanie i dachówka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 13.06.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Bardzo chętnie zrobiłbym ceramikę, ale różnica jest więcej niż duża. całość z rynnami na blasze, razem z oknami to koszt 30k brutto/23%. z ceramiką Nelskamp wychodzi blisko 60.... gdyby nie szalejące ceny wszystkie to być może bym dołożył, a w obecnej rzeczywistości to jest raczej nie do przeskoczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts