Wojciech Tymowicz 13.02.2004 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 HEJ Forumowicze ! Może poruszymy ostrzej temat kotłów technicznie wybiegających do przodu, które sądzę do 2 lat mocno będą siedzieć na rynku.W tej chwili ich ceny stay się przyzwoite, a ich eksploatacja coraz bardziej zachęca Inwestora do pytań, bo samo ich zaprojektowanie może przynieść oszczędności w budowie domu poza eksploatacją. Jeżeli ktoś będzie chciał więcej informacji lub wymienić swoje doświadzcenia zwizane z nimi to podyskutujmy - zapraszam Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2004 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Wojtku - wybacz, ale odnosze wrazenie ze Twoje posty maja charakterkomercyjny - a to nie jest miejsce do tego celu przeznaczone z szacunkiem - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid73 13.02.2004 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ja też o tym myślałem- gazu mnie zużywa - za to zużywa więcej prądu- jeżeli nie masz oczyszczalnie ścieków to odpada potrzebny jest neutralizator kwasów- głośniejszy (wentylatory) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Dawid - zeby nie bylo watpliwosci - mam kondensata. Uwazam ze pracuje cicho. "Kwasy" wolno Ci puscic do kanalizy (ja tak puszczam) - nazywanie kondensatu kwasem to dla mnie smiech pusty. Mniej pradu zuzywaja kotly atmosferyczne (bo najczesciej bez wentylatora), ale chyba coraz mniej ludzi ich uzywa. Zreszta kociol wentylatorowy zjada tego pradu tyle "co kot naplakal" hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 jak byłem na etapie teoretycznego rozważania ok. 2-2,5 roku temu, odrzuciłem kondensacyjny ze względu na cenę i długi zwrot nakładów. Teraz po wojaży po hurtowniach i rynkowej rewizji cen, kupiłem kondensata. Nadal drożej, ale zaczyna mieć to już sens, no i należy iść z duchem czasu ... Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Wojtku - wybacz, ale odnosze wrazenie ze Twoje posty maja charakter komercyjny - a to nie jest miejsce do tego celu przeznaczone z szacunkiem - Krzysiek Krzysiek masz racje mozemy tu rozmawiac o kotlach kondensacyjnych , ale weglowych , a nie jakichs gazowych. To tematy nie dla nas. Dla nas to kominek kondensacyjny Jasio syn Adama Słodowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 14.02.2004 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Witajcie ! KRZYSIEK MARUSZA - dzięki za uwagę na temat wpisów moich, ale nie mogę się z tobą zgodzić co do komercji.Owszem pracuję w branży grzewczej i z tym na forum nigdy się nie kryję, ale wolę otwarcie o tym pisać a nie ukrywać się jak kupa gości lub sympatyków, którzy to dopiero swoimi " poradami " uprawiają kryptoreklamę - niewinnych przepraszam z góry.Zaczynając swój każdy temat chcę skierować myśli budujcych na różne ciekawe tory i zaciekawić ich rozwiązaniami, lub technologiami, które będą się przyjmować coraz mocniej.Męczy mnie jak ktoś wciska ludziom jakie to cuda są kotły węglowe lub różnego rodzaju " tanie cuda " - chodzi o kotły gazowe i inne.Nikt im nie mówi że wg. norm europejskich wszyscy posiadacze węglaków za jakiś czas niestety dostan w " prezencie " opłatę kominową lub akcyzkę na wegiel i będą mieli w domu drogiego brudaska, bez możliwości automatyzacji układu.Takie postępowanie nas zacofuje jeszcze bardziej technicznie.Wiem że ludzie cienko przędą ale kto im coś pomoże jak te cudne rozwiązania za 3-5 lat będą drogie - może ich doradca instalator.Ja notomiast swoimi wpisami chciałbym ewentualnie zaciekawionym tematem pomóc poradzić ponieważ uwaam że 11 lat obcowania z technikami grzewczymi może się komuś przydać.Pozdrawiam Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 14.02.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Noc coz - daj Ci Boze zdrowie ... To forum uwazam za miejsce nieskrepowanej wymiany mysli i raczej rzadko tu znajdziesz ludzi (tak mi sie wydaje) ktorzy nie wiedza, po co / z jakich powodow wybrali konkretny rodzaj ogrzewania: jest to najczesciej efekt przemyslen jakie mamy plus warunki "miejscowe" i co chcemy zyskac. Jak przejrzysz (a przeciez wierze ze przejrzales) poprzednie watki poswiecone kondensatom, to zobaczysz jak swiadomi sa ludzie na forum Z drugiej strony jak im ktos pociska (sorki, ale tak to odbieram) kotlownie za 15-25 kzl, bo to ostatni krzyk techniki, ekologii i czego tam jeszcze - to prosze wybaczyc, ale beze mnie pozdrawiam - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 15.02.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Wyczytałam na tym Forum,że kocioł z zamkniętą komorą spalania jest bardzo hałaśliwy - głośno chodzi turbina zasysająca powietrze i wypychjąca spaliny. Może ktoś ma taki kocioł i coś może o tym powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 16.02.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Mam taki i nie potwierdzam halasliwosci - po prostu szumi cicho.Prawde mowiac wydaje mi sie ze pompa robi glowna czesc tego szumu,bo jak zgasnie palnik i pompa jest w trakcie wybiegu, to dalej szumii chyba tylko ciut ciszej Podejrzewam ze halasliwosc zalezy od konkretnego modelu -podr, KrzysiekPS Ten sam kociol co Inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.02.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Wyczytałam na tym Forum,że kocioł z zamkniętą komorą spalania jest bardzo hałaśliwy - głośno chodzi turbina zasysająca powietrze i wypychjąca spaliny. Może ktoś ma taki kocioł i coś może o tym powiedzieć? To zależy co rozumiesz pod pojęciem głośno. Jak już wyżej Krzychu napisał glówny hałas pochodzi od pompy obiegowej. Palnik robi odrobinę większy hałas ale tylko w momencie jak się załącza i tylko przez kilka sekund. Poziom hałasu nie jest większy niż od dobrej klasy zmywarki. Być może hałaśliwość zależy od producenta i typu kotła. Ja mogę się wypowiedzieć na temat EcoTeca Vaillanta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 a ja nie lubie, gdy ktoś się tu wwala z reklamami, czy to Myslenic (jak ostatnio), czy skądkolwiek Popieram Krzyśka, że kotły kondensacyjne są o.k., opłacalne itd., jezeli są droższe od zwykłych (nie-kondensacyjnych) conajwyżej o kilka tysiaków (przy mocy jak dla domku jednorodzinnego). pozdr. busstop niezalog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 16.02.2004 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Cześć ! MARZENA - pewn głosność ma każde urządzenie, czasem potęguje je jeszcze pomieszczenie w którym pracuje kocioł lub źle wykonany przewód kominowy.Niestety zdarza się jeszcze casem że komuś instalator doradził aby taniej zrobić przewód spalinowy i z stali nierdzewnej zrobić tylko wyrzut spalin azasysanie powietrza zostawił z pomieszczenia - to może być bardzo głośne.Zgadzam się z Krzyśkiem że może to być szum pompy, ale on jest prawie pomijalny no chyba że ktoś jest nadwrażliwy słuchowo.Kocioł może też być nieodpowiednio wyregulowany i może to powodować dodatkowe efekty.Pozdrawaim Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 16.02.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 w tej chwili kotły kondensacyjne gazowe np REMEHA cenowo zbliżają się do markowych tradycyjnych,Jak macie gaz dałbym sobie spokój z takim dylematem i podusił sprzedawcę kupując kondensacyjnyZe skroplinami w świetle prawa nie ma żadnego problemu - do 100 Kw można je wpuszcać do kanalizacjiNawet ze zwykłymi grzejnikami kocioł ten jest sprawniejszyProjektowałem kiedyś taki na 130 kw i powiem krótko - do dziś kierownik naszej gazowni dziwi się czemu tak mało tam gazu idzie / obiekt handlowy ok 2500 m2 /Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 17.02.2004 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Bardzo dziękuję za odpowiedzi - mi polecają Viessmana - myślę, że to ta sama klasa co Vaillant. Mam tylko dylemat - kocioł kondensacyjny powinien zasilac grzejniki niskotemperaturowe. Czy podwyższając temperaturę wody zasilającej grzejniki ( mroźna zima) spada sprawność kotła ? W niektórych piecach powierzchnia grzewcza jest żeliwna (Vitogas 300), w innych ze stali nierdzewnej (Vitocrossal 300). Czy istnieje jakaś przewaga - np. żeliwo lepsze od stali. Jestem dyletantką - wybór sposobu ogrzewania przerasta mnie od miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 17.02.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Mam tylko dylemat - kocioł kondensacyjny powinien zasilac grzejniki niskotemperaturowe. Czy podwyższając temperaturę wody zasilającej grzejniki ( mroźna zima) spada sprawność kotła ? Kotły kondensacyjne maja, jak wiesz, największą sprawność przy niskich temperaturach. Przy wyższych - ich sprawnosc spada ale i tak są to wartości wyższe niz przy kotłach niekondensacyjnych. (Dla temp. 86/60 kondensacyjne przekraczają 100% a te drugie to 93-94%). Inna sprawa to kwestia zwrotu różnicy kosztów zakupu widziana jako mniejsze opłaty za np. gaz z tytułu większej sprawności. Na Forum wiele było o tym i wiele było liczenia. Róznica w cenie wychodziła na zero po 10-15 latach (zależy jak kto liczył Ja jestem a raczej byłem przed podobnym dylematem. Zdecydowałem się na kupno kotła kondensacyjnego a będę miał i podłogówkę i grzejniki płytowe. Co prawda nie w tym roku i w związku z tym liczę, że ceny kondensacyjnych zaczna spadac i zbliżać sie do atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.02.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Sądzę, że w domach o większych stratach powiedzmy powyżej 7...8kW to kondensat jest raczej na już. Ceny kondensatów są wyższe od tradycyjnych turbo o ok 2 tyś. Biorąc pod uwagę znacznie większa trwałośc oraz wyzszą sprawność chyba nie ma się co zstanawiać. Dodatkowo jeszcze kondensaty mają lepsza automatykę a ceny gazu z pewnością będą rosnąć .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 17.02.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 W moim domu mam zapotrzebowanie około 30 KW. Ale nowinki zawsze mnie trochę niepokoiły - dość mało można powiedzieć o awaryjności takich kotłów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.02.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 W moim domu mam zapotrzebowanie około 30 KW. Ale nowinki zawsze mnie trochę niepokoiły - dość mało można powiedzieć o awaryjności takich kotłów . Marzena Kondensaty to były nowością ale 5 lub więcej lat temu. Teraz to już jest standard. Co do psucia się nie mam wyrobionego zdania. Instalator który instalował mój kociol powiedział że jak do tej pory nie było problemów a interwencje serwisowe są sporadyczne. Twierdził że raczej zwykłe się częściej psują. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 17.02.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Do Inwestora - jaki masz ten kocioł - czy przez te 5 lat serwisowałeś go? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts