Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły kondensacyjne - temat na już czy przyszłość ?

Recommended Posts

Do Inwestora - jaki masz ten kocioł - czy przez te 5 lat serwisowałeś go? Pozdrowienia

Coś chyba mnie źle zrozumiałaś nie mam kotła od 5 lat. Mój kocioł mam dopiero od jesieni ubuegłego roku. Model EcoTec f-my Vaillant.

Podając okres 5 lat miałem na myśli że w przybliżeniu od tylu lat w naszym kraju oferowane są kotły kondensacyjne więc obecnie nie można już tego traktować jako nowinki techniczne, tylko już raczej są to sprawdzone rozwiązania techniczne. Opinia o awaryjności kotłow jest wyłącznie mojego instalatora który od 9 lat instaluje i serwisuje kotły roznych firm. Najgorzej wypowiadał się o kotłach f-my Junkers. Stwierdził że po przeniesieniu znacznej częsci produkcji do Portugalii znacznie spadła jakośc tych kotłów i jest z nimi sporo kłoptów. Jeśli chodzi o niezawodność o dostępnośc części zamiennych to najbardziej chwalił firmy Vaillant i Viessman.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kotły kondensacyjne maja, jak wiesz, największą sprawność przy niskich temperaturach. Przy wyższych - ich sprawnosc spada ale i tak są to wartości wyższe niz przy kotłach niekondensacyjnych. (Dla temp. 86/60 kondensacyjne przekraczają 100% a te drugie to 93-94%).

a niby wg jakiej to zasady mozesz tak powiedziec?

1# kociol kondensacyjny sklada sie z dwoch "wymiennikow": palnika i wymiennika sluzacego odzyskowi ciepla z kondensacji (ktorego nie ma kociol klasyczny). Tylko dzieki temu drugiemu wymiennikowi sprawnosc kotla kondesacyjnego moze byc lepsza niz kotla konwencjonalnego. Sprawnosc kotla kondensacyjnego w "niekorzystnych" warunkach moze wiec byc tak samo "niska" jak najnizsza sprawnosc kotla nie-kondensacyjnego.

2# sprawnosc procesu kondensacji zalezy ale od temp wody powrotnej i temperatury spalin co nie jest jednoznaczne z zadana temperatura pracy kotla.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi - mi polecają Viessmana - myślę, że to ta sama klasa co Vaillant. Mam tylko dylemat - kocioł kondensacyjny powinien zasilac grzejniki niskotemperaturowe. Czy podwyższając temperaturę wody zasilającej grzejniki ( mroźna zima) spada sprawność kotła ? W niektórych piecach powierzchnia grzewcza jest żeliwna (Vitogas 300), w innych ze stali nierdzewnej (Vitocrossal 300). Czy istnieje jakaś przewaga - np. żeliwo lepsze od stali. Jestem dyletantką - wybór sposobu ogrzewania przerasta mnie od miesiąca.

o sprawnosci kondensatow napisalem troche juz wczesniej ale dodam ze ich sprawnosc nie powinna zalezec od warunkow zew ani temp zadanej kotla. krotko mowiac ani mrozna zima ani twoja ulubiona wartosc temp w pokoju nie powinna miec wplywu na to jak sprawnie pracuje kociol.

co do zeliwa i stali nierdzewnej: zeliwo jest materialem bardzo trwalym. w mieszkaniu mam ponad 80-letnie grzejniki. Prosze mi nie gratulowac :D

stal szlachetna jest materialem ktory ma zastapic zeliwo przede wszytkim ze wzgledu ja jego ciezar (zeliwo jest stosowane jedynie w kotlach stojacych, stal szlachetna moze byc stosowana rowniez w kotlach wiszacych).

Marzena pisalas o 30 kW zapotrzebowania na cieplo. To jakiej wielkosci jest to

dom ? Bo wg obecnych standardów chyba 400 - 500 m2 pow. uzytkowej ...

Natomiast polecaja ci Viessmanna - fajnie ale pewnie drogo zaplacisz, a sa

kondensaty ciut tansze i tez dzialaja ...

pozdr kondensacyjnie - Krzysiek

Witam!

Sam właśnie stoję przed dylematem: kocioł kondensacyjny czy tradycyjny. Kocioł będzie przygotowywał również c.w.u. w sposób przepływowy (na razie mam na oku Junkersa - cerasmart moc 26 Kw dla c.w.u. Ze względu na koszty i niewielką ilość miejsca - kotłownia w łazience - nie przewiduję przygotowywania wody w zasobniku - stąd też wybór kotła o takiej mocy), czyli kocioł dwufunkcyjny. Co prawda post "inwestora" troszkę zachwiał moim przekonaniem o trafności mojego wyboru, ale pytanie mam o kotłach dwufunkcyjnych w ogóle, a szczególnie o dwufunkc. kondensatach:

Czy ktoś mógłby się podzielić opinią i doświadczeniami z takim sposobem przygotowywania c.w.u?

Czy uciążliwy jest spadek ciśnienia c.w.u. w przypadku poboru z dwóch źródeł, lub nagłe odkręcenie wody w drugim kranie (np. jestem pod prysznicem a w kuchni ktoś odkręci wodę)?

Czy strumień wody podawany przez producenta (t=60 st 8l/min, dt=25 st 14l/min) jest wystarczający (wydaje mi się że przy dt=30-35 st ilość wody powinna oscylować wokół 10-12 l/min)?

I jeszcze jedno: jak rzeczywiście wygląda sprawa serwisu, ja słyszałem że Junkers ma bardzo dobry serwis, a Vaillant ma słaby?

Pozdrawiam

Witajcie!

Też zastanawiam się nad rodzajem kotła. Będę miał gaz płynny. Myśląc całościowo to zastanawiam się nad takim rozwiązaniem: kocioł kondensacyjny, grzejniki, a w części podłogówka, do tego kominek z płaszczem wodnym, a i być może rekuperator. Ciekaw jestem Waszych opinii o takim zestawie. A co do samego kotła - to jak do tej pory wszyscy naokoło polecają mi Vailanta. Trochę drogi, ale i tak tańszy niż Buderus [w komplecie]. Ciekaw jestem co to są te inne kotły dobre, a dużo tańsze.

Pozdrawiam Aishan

Witam!

Sam właśnie stoję przed dylematem: kocioł kondensacyjny czy tradycyjny. Kocioł będzie przygotowywał również c.w.u. w sposób przepływowy (na razie mam na oku Junkersa - cerasmart moc 26 Kw dla c.w.u. Ze względu na koszty i niewielką ilość miejsca - kotłownia w łazience - nie przewiduję przygotowywania wody w zasobniku - stąd też wybór kotła o takiej mocy), czyli kocioł dwufunkcyjny. Co prawda post "inwestora" troszkę zachwiał moim przekonaniem o trafności mojego wyboru, ale pytanie mam o kotłach dwufunkcyjnych w ogóle, a szczególnie o dwufunkc. kondensatach:

Czy ktoś mógłby się podzielić opinią i doświadczeniami z takim sposobem przygotowywania c.w.u?

Czy uciążliwy jest spadek ciśnienia c.w.u. w przypadku poboru z dwóch źródeł, lub nagłe odkręcenie wody w drugim kranie (np. jestem pod prysznicem a w kuchni ktoś odkręci wodę)?

Czy strumień wody podawany przez producenta (t=60 st 8l/min, dt=25 st 14l/min) jest wystarczający (wydaje mi się że przy dt=30-35 st ilość wody powinna oscylować wokół 10-12 l/min)?

I jeszcze jedno: jak rzeczywiście wygląda sprawa serwisu, ja słyszałem że Junkers ma bardzo dobry serwis, a Vaillant ma słaby?

Pozdrawiam

Z moich doświadczeń wynika, że własnie serwis vaillanta jest bardzo dobry, można by rzec - wzorcowy (przynajmniej na Górnym Sląsku - Chorzów/ZabrzeRokitnica/BytomStolarzowice). W zakupionym przez rodziców ecoTec'u występowało okresowo bardzo nietypowe uszkodzenie (nie miało wpływu na samą pracę kotła, ale było bardzo denerwujące). Postawa serwisu i samej centrali Vaillanta w Wawie zasługuje na pochwałę.

W Zabrzu jest kilku serwisantów vaillanta, w ościennnych miastach też. Sieć serwisu jest "gęsta".

Za to w Zabrzu jest tylko jeden serwisant Junkersa (na całe 200tys miasto + okolice).

Tak więc wszystko zależeć może od miejsca w którym mieszkasz. Jeżeli jest niewielu serwisantów Vaillanta, a dużo Junkersa, to może być sytuacja odwrotna niż w mojej okolicy.

A na marginiesie życzę wszystkim braku jakichkolwiek kłopotów z kociołkami by serwis przyjeżdżał tylko na okresowe przeglądy!

Pamiętam, kiedyś na ten temat tu dyskutowaliśmy

Kocioł czasem wydawał dziwne dżwięki przy załączaniu. Nie zawsze, więc na początku serwisanci patrzyli z niedowierzaniem ("klienci szukają dziury w całym"), bo pech chcial, że na początku przy nich akurat nic się nie działo. Ale od samego początku szukali, sprawdzali, kontrolowali.

Witajcie !

KRZYSIEK MARUSZA - zgadzam się jest dużo dobrych kondensatów poza religią Vaillanta i Viessmana.

Pozdrawiam Wojtek.

Czesc Wojtku, JA tez bylbym zainteresowany,

Na razie dostalem wyceny vaillantów i viessmanów i roznica miedzy kondensatami a 'normalnymi' była rzędu 9000zł (biore pod uwage równierz 30% wiecej grzejników) więc stwierdziłem, że nie warto.

Nie wiem, genereal.b co to za oferta byla - pewnie wg cennika :-))

ja dalem za Ecoteca+zbiornik 120 l + VRT390 7.7 kzl (koniec pazdziernika) a podejrzewam, ze nawet teraz +/- za taka cene mozna

go kupic (slabo dosyc sie targowalem :-))

Oczywiscie grzejniki trzeba przeliczyc

pozdr - Krzysiek

Cześć!

Może to pytanie nie na miejscu, ale jaka jest moc Twojego Ecotec-a i na jaką pow. uż. domu? Bo cena całkiem, całkiem, zwłaszcza, że można jeszcze wziąć inny [tańszy] zasobnik, a przystosowany do podłączenia solarów lub płaszcza wodnego. Tak mi się wydaje przynajmniej

Pozdrowienia

Aishan