Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 169
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wracając do tematu państwa Surowińskich, w ostatnim czasie sporo można naczytać się w necie na ich temat, niestety jest sporo komentarzy negatywnych. Tak to już jest, że przeważnie piszą ludzie zirytowani jakąś sytuacją która ich bezpośrednio dotyczy a milczą pozostali. Jeśli to wszystko prawda co piszą mniej życzliwi to niestety pomimo wielkiego szacunku do wiedzy Pani Anety i Pana Mariusza w tym sezonie ewidentnie strzelili sobie gola. Brak terminowych wysyłek czy też brak lub nieterminowe odpowiedzi na zapytanie klientów działają w ten a nie inny sposób, dodatkowo linia obrony Pani Anety poprzez atak na innym forum jest całkowicie chybiona w mojej opinii.

Ale żeby nie było za prosto sam zamówiłem sporo traw u Pani Anety i całe moje zamówienie było zrealizowanie rzetelnie, mało tego, dostałem propozycję zamiany kilku traw na inne ze względu na moje miejsce zamieszkania i warunki pogodowe. Za każdym razem kiedy pisałem do Pani Anety odpowiedź zwrotną dostałem najpóźniej w nocy dnia następnego. Materiał jaki dostałem jest w dobrym stanie i nie mogę nic złego o nich powiedzieć.

Więc reasumując, myślę że u Państwa Surowińskich będzie już tylko lepiej i polecam zakupy u Pani Anety bo należy szanować ludzi za ich wiedzę i pozytywne zakręcenie.

Ja korzystam z sadowniczy.pl

Sprawdż moje wcześniejsze posty. chyba w pierwszym dawałam listę szkółek, i nie tylko, internetowych

• 1 month później...

Poszukuję sprawdzonej szkółki drzew i krzewów ozdobnych, która prowadzi sprzedaż wysyłkową.

Interesują mnie takie, które mają w swojej ofercie sprzedarz brzozy pożytecznej Betula utilis 'Doorenbos'.

Jeśli wiecie o szkółkach godnych polecenia, proszę podajcie namiary.

Edytowane przez rere79

W przypadku drzew jest problem z wysyłką - bo jak to logistycznie zrobić? Opakować drzewo, by kurier nie połamał i znaleźć odpowiedni samochód - na długość. Zwykle wozi się drzewko otwartymi furgonetkami i one zwisają poza kastę.

Może znaleźć w miarę przytomny sklep ogrodniczy na miejscu i zamówić u nich, niech sprowadzą?

Byłam w okolicznych szkółkach i odpowiedź była jedna: mieliśmy i już nie będziemy sprowadzać, bo się nie sprzedają.

Znalazłam w TEJ szkółce brzoze, ale zastanawia mnie czy oni sprzedają sadzonki 70 cm czy od 20 do 70cm. Jeśli to drugie to śmieszne mi się wydaje dostać 20 cm badylek.

rere79, cyfry po "Pa" oznaczają wysokość szczepienia (dla form piennych, szczepionych na pniu).

p11 to naprawdę mały pojemnik o wymiarach 11x11x12 i pojemności ok 1l.

Byłam w okolicznych szkółkach i odpowiedź była jedna: mieliśmy i już nie będziemy sprowadzać, bo się nie sprzedają.

A zatem nie byłas w szkołkach, tylko w centrach ogrodniczych.

Znajdź najbliższą szkołkę i tam sprawdź.

Albo poszukaj w najbliższej szkółce przez stronę związku szkółkarzy" http://zszp.pl/?id=203&lang=1

rere - a ty skąd jesteś?

Swoją drogą zastanawiam się dlaczego się nie sprzedają? W Poznaniu idą szybko.

rere79, cyfry po "Pa" oznaczają wysokość szczepienia (dla form piennych, szczepionych na pniu).

p11 to naprawdę mały pojemnik o wymiarach 11x11x12 i pojemności ok 1l.

Dziękuję za uświadomienie. Co prawda czytałam u nich o tym, ale jakoś nie zajarzyłam. Blondynka :rolleyes: ;)

Ja zamawiałam na allegro ładne i duże trzmielinki :) doszły w super stanie a cena była genialna - ok 3zł za sztukę -w ogrodniczym taka sam kosztowała 15zł i w górę.. Polecam na próbę wziąść coś a później domówić :)
Nie polecam : asiagaw z allegro (z Ełku)- zamówiłam u nich jeżówki pełne po 24 zł za szt. a po zakwitnięciu okazało się, że to zwykłe jeżówki, takie po 3,50 zł za sztukę. A to już można podciągnąć pod oszustwo.
dalej poszukuję namiaru na wysyłkowe z iglastymi ( ale nie z wymienionych ) - połowy roślin nie mogę dostać

Duduś, a te z mojej listy sprawdzałaś :rolleyes: