Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nawet, jezeli firma ma marke, znana jest doskonale na rynku niemieckim i austriackim, a importuje z Holandii? Mysle, ze jakosc towaru bedzie dobra, tylko obawiam sie o transport. Przesylka dostarczana jest poczta... jakie masz zdanie na ten temat? Co w Twojej przesylce nie gralo?

• Odpowiedzi 169
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...

Mam zamiar kupić około 130-140 tuji na żywopłot ,drzewka w tej chwili rosną w ziemi i mają około 150 cm wysokości . Czy jeżeli teraz sprzedawca umieści mi je w doniczkach i zostaną one zadołowane na mojej działce w tych że doniczkach to może być to szkodliwe dla tych tuji.

Cena wydaje mi się atrakcyjna około 18 zł za sztukę

Cena jest dobra.

Ale dlaczego chcesz umieścić tuje w doniczkach?

Jeśli nie chcesz (nie możesz) ich posadzić w docelowe miejsce, to teraz je po prostu posadź (zadołuj) - ale w ziemi, bez osłon. Jeśli je dobrze podlejesz to do wiosny puszczą drobne korzenie w ziemi z twojej działki i łatwiej się przyjmą w docelowym miejscu. Wykopuj na wiosnę oczywiście szerszą bryłę niż zasadziłeś.

Doniczki - wszystko zależy od tego, jaka będzie ich wielkość, ale żeby zmniejszyć bryłę korzeniową będziesz musiał bardziej okaleczyć korzenie. Radziłbym raczej, zamiast doniczek, na czas transportu zabezpieczyć wykopaną bryłę folią.

• 6 months później...