brachol 02.09.2010 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 WitamTak się zastanawiam czy w przypadku ocieplenia domu styropianem konieczne jest dodatkowe kołkowanie czy można się być bez tego? Sciany mam z silikatu dom z poddaszem w kalenicy wysoki na 9 m grubość ocieplenia 18 cm do przyklejenia chciałbym użyć pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 02.09.2010 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 poniżej 20m wysokości nie musisz kołkowaća jeśli już to używając kołków dobrej jakościsprzedawczyki miewają w swojej ofercie kołki z odpadającymi talerzykami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 02.09.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 poniżej 20m wysokości nie musisz kołkować Pod warunkiem, że używasz dobrego tradycyjnego kleju... W przypadku używania kleju w postaci pianki, powinno wykonać się kołkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 02.09.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Pod warunkiem, że używasz dobrego tradycyjnego kleju... W przypadku używania kleju w postaci pianki, powinno wykonać się kołkowanie. Ten dobry tradycyjny klej na bazie cementu ma przyczepność 3 razy mniejszą niż tzw. pianka. Nigdzie nie jest napisane, że jest obowiązek kołkowania domków jednorodzinnych do wys. 20 metrów. Przeczytaj uważnie co jest napisane na opakowaniu kleju np. tytan eos potem pisz co wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 03.09.2010 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Ten dobry tradycyjny klej na bazie cementu ma przyczepność 3 razy mniejszą niż tzw. pianka. Nigdzie nie jest napisane, że jest obowiązek kołkowania domków jednorodzinnych do wys. 20 metrów. Przeczytaj uważnie co jest napisane na opakowaniu kleju np. tytan eos potem pisz co wiesz. Nie bardzo interesuje mnie to, co napisane jest na opakowaniu i jakich pięknych teorii używa producent do tego, aby przekonać klienta o niesamowitych właściwościach tego produktu. Ja takimi materiałami pracuje na codzień i wiem jak się zachowuje klej w postaci pianki, już po kilku dniach wystawienia na różne warunki atmosferyczne. Owszem, do pewnych prac klej taki nadaje się znakomicie, ale do klejenia styropianu na całych ścianach lepeij jest użyć kleju na bazie cementu. Nie robią na mnie wrażenia hasła "3 razy super", bo produkt jest stosunkowo "młody" i jak do tej pory nie zrobił na mnie 3 razy większego wrażenia niż klej tradycyjny. Mówię to oczywiście jako wykonawca systemów ociepleń, na którym produkt powinien robić 3 razy lepsze wrażenie według producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.09.2010 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 (edytowane) otrzymałem odpowiedź z Termo Organiki: "przy tej grubości styropianu zalecamy umocowanie chemiczne ( klej lub pianka) i mechaniczne styropianu ( kołki ).Pianka poliuretanowa do przyklejenia styropianu jak najbardziej , bo to powino znacznie skrócić czas wykonania docieplenia" ostatnio jeden ze znajomych mówił mi że podobno wykonuje się ocieplenie ściany dając jako dystans od ściany listewki i tylko kołkując płyty i przykręcając do listewek coś jak mocowanie styropianu ryflowanego do płyty OSB w kanadyjczykach Edytowane 3 Września 2010 przez brachol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.09.2010 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Od razu tutaj zapytam jakie kołki kupić do kołkowania (Kolener, Wkręt-Met)? I jaki klej do klejenia jeżeli nie piane (Alpol, Kreisel, Caparol)? Czytałem na forum temat o styropianie i wygląda że Termo Organika powinna być ok? Chciałem kupić styropian Gold a na jedna ścianę Platinium (muszę tak dać cieniej styropianu niż na innych ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.09.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Kołkując zabezpieczasz się trochę przed błędami wykonawców np. że nie będzie dokładnie ściana zagruntowana lub kawałek stryro będzie zakurzony. Lepiej dać kołki. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 06.09.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Kołkować.Powietrze znajdzie szczelinkę i zerwie całą ścianę.Widziałem taki dom z obwisłymi ścianami.Wiatr 100km/godz. to teraz normalka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.09.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Czy kołkowalibyście styropian w ścinie trójwarstwowej ( grubość steropianu 22 cm ) bez szczeliny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 07.09.2010 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Kołkując zabezpieczasz się trochę przed błędami wykonawców np. że nie będzie dokładnie ściana zagruntowana lub kawałek stryro będzie zakurzony. Lepiej dać kołki. pozdr adam co masz na myśli pisząc "zagruntowana sciana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 07.09.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Nigdzie nie jest napisane, że jest obowiązek kołkowania domków jednorodzinnych do wys. 20 metrów. Przeczytaj uważnie co jest napisane na opakowaniu kleju np. tytan eos potem pisz co wiesz. Przeczytaj uważnie co jest napisane w aprobacie kleju poliuretanowego np. tytan eos jeśli chodzi o kołkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 08.09.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Proponuję zrobić prostą próbę : dać piankę na styro i przyłożyć do ściany, później spróbować oderwać. W większości przypadków na przeciętnej ścianie pianka się nie przyczepia do muru trzeba pojeździć trochę po murze aby chciała chwytać. Może na super czystym murze będzie to chwytało za pierwszym razem ale jeśli jest trochę przykurzone od drogi, budowy itp. to raczej ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 08.10.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194102-Dziennik-budowy-blockhause-inaczej-kostka-gierkowska-%29-Andrzeja-i-Olgi/page6&highlight=blockhauseTen styropian na samej górze domu został naklejony jako test kleju w piance, spotkał ulewy nawet dość konkretna wichurę, Dziś jego zdjęcie z pomocą piły i innych narzędzi zajęło ok 30 min , to 15 cm grubości. Zastanawiam się właśnie nad koniecznością kołkowania ,i nie potrafię znaleźć sensownych argumentów . choć kiero trochę się cyka i każe kołkować,Kleje 25 cm na klej ceresita różowy , Może zakołkować tylko narożniki, Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z odklejeniem elewacji, ? w domkach 7 metrów wysokości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 08.10.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.10.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Kołkować .Widziałem ostatnio elewację leżącą na ziemi "bo ekipa wiedziała lepiej" i olała kołkowanie .Pewnie że wykonawcy jest lepiej i szybciej uprościć prace budowlane do minimum , mniejsze nakłady większy zysk , tylko czy o to chodzi inwestorowi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 09.10.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Czy klej w piance traci swoje właściwości z czasem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 09.10.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 (edytowane) Nie kołkować,po co dodatkowa kasa,dodatkowa robota i mostki?Tzreba sobie zadać pytanie czy jeśli się zakołkuje izolację gdzie klej i tak nie trzyma to będzie dobrze,moim zdaniem i tak po jakimś czasie jesli nie spadnie to bedzie pękać itd. Kołki nie likwidują błędów wykonawczych o które łatwo przy kleju.Ostatnio z kolegą robiliśmy test pianka vs. klej cementowy, klej nie ma szans ,pianka ma większą wytrzymałość na łączeniu niż sam styropian. Styropian na klej cementowy sie kołkuje żeby dopezpieczyć się na wypadek ewentualnych błędów wykonawczych,wbrew pozorom klej,konsystencja,czas nakładania,porowatość(jakość) ściany ,temperatura,wilgotność ma kolosalne znaczenie ,jeśli nie złapie dobrze to się odspoi i potem jest kaplica....przy piance ten problem własciwie nie występuje,nie można tylko za póżno przyklejać kiedy wytworzy się naskórek. Na piankę muruje się porotherm nawet,aczkolwiek to troszkę inna sytuacja:)pozdrawiam Edytowane 9 Października 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.10.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Ja nie kołkowałam, bo przy drązonych bloczkach kołek i tak nie trzyma się sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juul 09.10.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 dobry klej i nie kołkować nawet do 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts