Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Solary w naszej szerokości geograficznej nie mają praktycznie większego sensu, prócz oczywiście prestiżu. Uzysk energii słonecznej jest dość spory w okresie letnim czy wiosennym, ale znikomy w okresie jesiennym i zimowym. Zimą , kiedy potrzebujemy najwięcej energii cieplnej dla naszego domu , a spadnie śnieg i przykryje nam nasze solary, zysk jest praktyczne ujemny, czyli wystąpi strata. Podobnie jest też jesienią gdy mamy bardzo krótkie dni. Przy stosowaniu paneli słonecznych razem z pompą ciepła mozna łatwo policzyć sens inwestycji; np. jeśli PC dla 4 osobowej rodziny wyprodukuje CWU o temp. 40..50+C i miesięcznie poniesiemy koszt ok. 40..60pln, a solary w podobnym czasie wykonają to samo, ale ich średni zakup wyniesie ok. 16 tyś pln , to zaczną dopiero oszczędzac nam pieniądze za ok. 29 lat... Osobiście nie widziałem sprawnych i szczelnych ukłądów solarnych starszych niż 10 lat, stąd ekonomicznie jest to katastrofa.

Z drugiej strony jesli otrzymamy dopłatę z np. gminy i poniesiemy niewielki koszt zakupu, a posiadamy piec na paliwa stałe ( węgiel, miał ) solary mają ogromny sens.

Exotherm

Edytowane przez E*x**M

do swojego domu nie mam zamiaru wstawiać ani PC ani solarów ... i chyba niezbyt prędko się to zmieni ...

jedno i 2 ma bardzo mało wspólnego z ekologią - to nabijanie kasy tylko i wyłącznie sprzedawcą i producentom

solary - drogie , mało zysków , kilka rurek ...

pc - to lodówka .. a ile lodówka kosztuje dobrze wiemy ....

Zgadzam się, że ceny PC (zwłaszcza te wyjściowe z cennika) nie są adekwatne do tego co się otrzymuje. Jednak są sytuacje, kiedy mimo wszystko warto "nabić kasę" producentowi ;)
Zgadzam się, że ceny PC (zwłaszcza te wyjściowe z cennika) nie są adekwatne do tego co się otrzymuje. Jednak są sytuacje, kiedy mimo wszystko warto "nabić kasę" producentowi ;)

Koszt wykonania samemu takiej średniej mocy PC (glikolowej) to około 7-8tyś. Wielu próbowało z różnym skutkiem. Można już jednak z zarobkiem dla producenta kupić taką za 12-13 tyś. Chyba lepiej zaufać i zapłacić;)

Ja należę do tych, którzy zdecydowali się zapłacić. Ogrzewanie domu to jak dla mnie zbyt "strategiczny" obszar by decydować się na samoróbki, które zgodnie z prawem Murphy'ego odmówią posłuszeństwa kiedy w środku zimy stulecia właściciel będzie z całą rodziną w samolocie lecącym na 2 tygodnie na Karaiby wraz z jedynym kompletem kluczy od domu ;) ;) ;)

Ja już nie mogę patrzeć na tych wariatów co sami chcieli by składać PC żeby zaoszczędzić kilka $...

Po co dom budować? To samo z siebie nie jest ekonomiczne.

PC każdej maści ma sens i to ogromny (z wyłączeniem tanich i badziewnie wykonanych "klimatyzatorów")

Chyba, że ktoś lubi palić śmieciami w piecu i mieć wiecznie syf w kotłowni - co kto lubi :D

spotkałem kilka razy PC wykonane samodzielnie z końca lat 80 tych. Głównie na sprężarkach tłokowych z agregatów chłodniczych. Wszystkie pracowały na gazie R22 i o dziwo bardzo poprawnie. Więc nie jest to aż tak skomplikowane, praktycznie dobry serwisant lodówek umiejący dobrze lutować jest wstanie wszystko zmontować. Ale to dotyczy pompy gruntowych, pompy powietrze-woda to inny świat.

Exotherm

Edytowane przez E*x**M
spotkałem kilka razy PC wykonane samodzielnie z końca lat 80 tych. Głównie na sprężarkach tłokowych z agregatów chłodniczych. Wszystkie pracowały na gazie R22 i o dziwo bardzo poprawnie. Więc nie jest to aż tak skomplikowane, praktycznie dobry serwisant lodówek umiejący dobrze lutować jest wstanie wszystko zmontować. Ale to dotyczy pompy gruntowych, pompy powietrze-woda to inny świat.

Słowo kluczowe ;)