szczukot 02.09.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 (edytowane) WitamMam typowa budowe dachu, przez co mam troche kleszczy laczacych krokwie.No i gdzies sie zagapilem, i zamiast kupic od razu heblowane belki sa wstawione taki jak wszedzie na wiezbe.No i czesc tych krokwi chce miec odlosnieta i nie mam pojecia co z tym robic. Odrzucilem wszystkie rozwiazania typu obudowanie tego. Chcialbym zostawic je na wierzchu.No i pytanie : czym to "wyszlifowac" aby mozna bylo zabejcowac czy cos ? Czyms bardziej wydajnym niz zwykle reczne szlifowanie - bo to zajmie z rok. Czyli czyms na prad.Jakas wiertarka/szlifierka katowa z papierem sciernym, szlifierka oscylacyjna, szlifierka tasmowa, hebel, strug, polerka, ..., .... No i duzym problemem bedzie przynajmniej z grubsza wyszlifowac te kleszcze wewnatrz - miedzy soba. Fantom Edytowane 2 Września 2010 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 02.09.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Mam tą sama sytuację i ostatnio wymyśliłem że:Najlepszym rozwiązaniem byłoby odkręcić je.Oczywiście nie wszystkie jednocześnie bo dach siądzie.Tak sobie myślałem, że kleszcze z co 3 krokwi bym odkręcił oznaczył i zawiózł do ocheblowania.Potem bym je pomalował itp itd no i przykręcił.i tak dalej z resztą pozostałych. Może da rade więcej odkręcić tylko że jest to ryzykowne bo jeśli zerwie się wiatr lub jakaś ulewa to wzrosną obciążenia i konstrukcja może nie wytrzymać. Aby się przekonać to odkręć kleszcze od jednej pary krokwi i zobacz co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.09.2010 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Mam juz welne i plyty - musze szlifowac na miejscu Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 03.09.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Szlifierka oscylacyjna i papier 36 i potem drobniejszy np. 100. Ale żmudna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.09.2010 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Czyli oscylacyjna a nie np tasmowa ?I czym przynajmniej troche wejsc miedzy kleszcze ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 07.09.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 Witam. Ostatnio robiłem drewutnię z kantówki nieoheblowanej i heblowałem ją sam. Robiłem to heblarką elektryczną. Jest tam regulacja grubości strugania 0-1,5mm i działało doskonale. Jeśli belki są proste to jeden-dwa przejazdy taką heblarką i drewno jest gładziutkie jak pupcia niemowlaka nic nie trzeba później szlifować papierem ściernym. W miejscach trudno dostępnych pozostaje tylko klocek i papier ścierny. Heblować warto w podłączeniem do odkurzacza budowlanego, bo generują się kosmiczne ilości wiórów. Heblarka np taka: http://img.nokaut.pl/p/39/ce/39cef6e1d3ff776915a4bf8a5f82e92e500x500.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 07.09.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 heblarka tak ale gdy belki jeszcze nie są zamontowane. mam te wszystkie urządzenia - czyli strug elektryczny, taśmówkę i oscylacyjną i też musiałem obrobić tyle że końcówki krokwi i oscylacyjną najlepiej to wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.09.2010 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 No to kupilem szlifierke oscylacyjna, troche papieru 40,60,80 i pojechalem. Te 15 m 2 ktore mialem zajelo mi jakies 20 godzin. Masakra. Nie jest latwo cos takiego zeszlifowac.Ale juz po wszytskim. Poszlifowane i zabejcowane. Jest ok. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts