Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza, piec kominkowy we wnętrzu - realizacje, inspiracje, opinie.

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piecyk prezentuje się doskonale, dobrego sprawdzonego producenta więc będzie dobrze grzał. Podoba mi się tło-ścianka przy której stoi. Również widziałam w innym wątku urządzoną Twoją prześliczną kuchnię mogę więc podejrzewać że całe wnętrze będzie w takim dobrym stylu i guście. Powodzenia w dalszej aranżacji.

• 10 months później...

u moich rodziców w salonie od 10 lat jest koza, u teściów kominek więc mam porównanie. Moim zdaniem jest tak że sprawdzają się obie formy w zależności od ich przeznaczenia

zalety kozy to bardzo szybkie nagrzanie się - tym sposobem po kilkunastu minutach robi się bardzo ciepło, wystarczy rozpalić raz po południu, a ciepło utrzymuje się w salonie cały wieczór, spala się niewiele drewna, zajmuje mało miejsca i ładnie wygląda. Kominek aby nagrzał pomieszczenie potrzebuje więcej czasu, ale przy długotrwałym paleniu ciepło dłużej trzyma i można więcej drewna naładować. Ja będę miała kozę (... mój wymarzony piec kaflowy raczej się nie zmieści) bo główne ogrzewanie domu będzie miało miejsce w kotłowni, a w salonie tylko po pracy wieczorkiem rozpalimy czasem... w takim przypadku koza lepiej się sprawdzi. Zresztą jak piszą na forum kominkowym na dobry kominek potrzeba kilka(naście) tysięcy, a na dobrą kozę trochę mniej.

• 1 year później...
nie ma wejścia powietrza, regulacja dopływu przez popielnik- bryndza. Nie ma z boku dodatkowych drzwi. taka sobie bez bajerów. Dość duża moc, trzeba uważać, co ma grzać, bo się można przy niej ugotować (jak i przy mojej). Wygląd jak kto lubi, mam podobną Dovre.

• 4 months później...
  • 2 months później...
  • 6 months później...