jarlo5 11.02.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam.Czy połączenia rur dymowych BERTRAMS jeszcze czymś uszczelniać, czy wystarczy połączenie kielichowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 11.02.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 rura a nawiew w obudowie to coś innego raczej wykonawca "zapomniał" podłączyć tej rury do paleniska dziekuje za odpowiedź ale piszecie tak fachowo i skrótowo że nic nie rozumiem, dobrze zrobili czy źle? Rozumiem tak że nawiewane powietrze powinnno iśc wewnątrz kominka do komory spalania a nie na pokój , czy dobrze kumam ? jeśli tak to jak to poprawic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 11.02.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 rura a nawiew w obudowie to coś innego raczej wykonawca "zapomniał" podłączyć tej rury do paleniska dziekuje za odpowiedź ale piszecie tak fachowo i skrótowo że nic nie rozumiem, dobrze zrobili czy źle? Rozumiem tak że nawiewane powietrze powinnno iśc wewnątrz kominka do komory spalania a nie na pokój , czy dobrze kumam ? jeśli tak to jak to poprawic ?? Zrób zdjęcia przez dolne kratki rury i jej teoretycznego podłączenia. Może coś będzie widać, ciężko jest gdybać wymyślając możliwe wersje "podłączenia", wiem jedno leci z kratek zimne powietrze, więc coś jest sp... Może tylko uszczelnić, może rura wypadła, może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 11.02.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 DZIEN DOBRY WSZYSTKIM. MAM MAŁY PROBLEM PODŁĄCZAM ZESTAW ARIA(STEROWANIE PRZEPUSTNICA POWIETRZA) W SKŁAD ZESTAWU WCHODZI CENTRALKA STERUJĄCA TC-120. MAM PROBLEM Z ODCZYTEM TEMP.Z SONDY NR2.TEMP Z SONDY NR 1 MI POKAZUJE TAK JAK NAPISANO W INSTRUKCJI(CZYLI TEMP WODY W TERMO-KOMINKU), NATOMIAST DRUGIEJ TEMP Z SONDY NR 2 NIE MOGE ODCZYTAĆ. PISZA ZE NALEŻY PRZYTRZYMAĆ DŁUŻEJ PRZYCISK P4(MENU) I POKAZE SIE TEM Z SONDY NR2(ZASOBNIK CWU). NIESTETY JAK DŁUZE PRZYTRZYMAM NIC SIE NIE DZIEJE. ZADNEJ REAKCJI.PYTANIE DO UŻYTKOWNIKÓW ZESTAWU ARIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.02.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Pytanka do posiadajacych makroterma :1) Czy po otwarciu szyby nawiew powietrza automatycznie sie wylacza czy ciagle dmucha (i przez to leci syf do domu) ?2) W samym kontrolerze nie ma zadnych czujnikow temp ? Czyli mozna go dac w dowolnym miejscu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 11.02.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 DZIEN DOBRY WSZYSTKIM. Czy możesz pisać normalną czcionką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 12.02.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam, chcę sam zrobić obudowę wkładu z płyt krzemanowo-wapiennych, ale na rynku jest kilku producentów, m.in. silca, promat, varmsen, kratki itd., które byście polecili?, różnica w cenie kilka stówek nie stanowi różnicy, chciałbym kupić najlepszy produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viron 12.02.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Kratek nie polecam, są bardzo kruche.Silka o niebo lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viron 12.02.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Kratki pękają już w transporcie.Doświadczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 12.02.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 http://images38.fotosik.pl/256/b4dda7d6cb3525a5m.jpg Dzięki Waszym odpowiedziom już chyba wiem o co chodzi. Zbadałam podłączenie rury do kominka ( zadziwiająco dużo mozna zobaczyć przez otwór) z jednej strony jest jak wyżej, a więc otwór wkładu zaślepiony, a z drugiej tak,http://images36.fotosik.pl/146/f6620f679be1b5fam.jpgkliknij aby powiększyc czyli rura podłączona do kominka jest z miękkiej folii która, jak zbadałam dotykiem, ma tuż przy wejściu do kominka dziurę ale pod spodem tak że na zdjęciu nie widać. Zimno wieje stamtąd na przestrzeń między wkładem kominka a obudową a stąd przez kratki na pokój.Czym załatać, można to zrobić nie rozbierając całego kominka, wkładając ręke i na wyczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chriswolowice 12.02.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam,dołączam się do pytania o Arysto.Dom 140 m2, dół otwarta przestrzeń około 60m2, kominek raczej jako dekoracja, na pewno nie główne źródło ogrzewania:) i zdecydowanie w nowoczesnej formie. OK, teraz meritum:to mi się podoba:http://allegro.pl/item920357600_arysto_910_510_h.htmlna forum wyczytałem,żę spartherm lepszy bo będzie słabiej grzał ale cena minimum x2. Jak kupie to Arysto to popełnie błąd, zagotuje dół czy, jak mi się wydaje, wszystko zależy od intensywności palenia. Pytanie do Foresta- co sądzisz o tym wkładzie? Znajdę coś lepszego, porównywalnego w tej cenie?pzdrchris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 12.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 WitamCzy ktoś może mi polecić wykonawcę kominka na śląsku.Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 12.02.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam. Robią jednak też wkłady http://www.kawinski.pl/, ja tylko pytam czy ktoś używa takiego "wynalazku". Kawiński generalnie odlewa podróbki. Niekiedy nawet udane . Jego W-3 to stary , sprawdzony produkt Cheminees Philippe - r-600 ( brzydki jak noc , ale technicznie prawie bezbłędny ) Inne to Laudel, Invicta i inne krzaki. Możesz oczekiwać po wkładach Kaw-met'u fatalnej estetyki, dosyć dobrej jakości żeliwa i ew. przyzwoitego serwisu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 12.02.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam Czy ktoś może mi polecić wykonawcę kominka na śląsku. Wielkie dzięki widać ze nie czytasz wypowiedzi na forum, chociazby wypowiedzi z tego watku kto jest najwiekszym guru od kominków ? Oczywiscie ze Forest-Natura. A skad jest Forest, ze......Ślaska pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 13.02.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 A dokładniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.02.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 czyli rura podłączona do kominka jest z miękkiej folii która, jak zbadałam dotykiem, ma tuż przy wejściu do kominka dziurę ale pod spodem tak że na zdjęciu nie widać. Zimno wieje stamtąd na przestrzeń między wkładem kominka a obudową a stąd przez kratki na pokój. Czym załatać, można to zrobić nie rozbierając całego kominka, wkładając ręke i na wyczucie. taśmą aluminiową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 13.02.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Dziękuje, an-bud, popytam w castoramie co konkretnie mi polecą , wg mnie trzeba to jakos podkleić aby było szczelnie, popytam o klej do folii. Swoja drogą takie przewody powinny byc robione z solidnejszego materiału a nie folia którą łatwo przedziurawić, nie wiem czy fachowcy niedokładnie połączyli czy potem zrobiła się dziura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 14.02.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 WitamCZy w salonie z kominkiem musi być kratka wentylacyjna do komina? Salon jest połączony z kuchnia, i tam jest wentylacja, dodatkowo okap kuchenny będzie miał swoją wentylację wywiewną na zewnątrz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 14.02.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 U nas jest podobnie, ale kominiarze stwierdzili że gdy pali się w kominku, nie wolno mi włączać wentylacji w okapie kuchennym. I tego się trzymamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 14.02.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Witam CZy w salonie z kominkiem musi być kratka wentylacyjna do komina? Salon jest połączony z kuchnia, i tam jest wentylacja, dodatkowo okap kuchenny będzie miał swoją wentylację wywiewną na zewnątrz. Pozdrawiam Witam. Prawo głosi ,że musi Ale stanowiono je kiedy rozpatrywano paleniska otwarte ( kominki tradycyjne ) Jednak lepiej mieć pomieszczenie z kominkiem wentylowane.Nie raz zdarzy Ci się zbyt gwałtownie otworzyć drzwiczki wkładu i wyciągnąć dymek z paleniska i wtedy bliska wentylacja będzie jak znalazł. pzdr. ps. z wyciągiem kuchennym uważaj- bywa ,że przy słabej wentylacji budynku potrafi wyciągnąć dym z paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts