Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potrzebujesz wkład nie głębszy po obrysie zewnętrznym niż 40 cm, biorąc pod uwagę izolację ścian. Wtedy wkład nie wchodziłby w ogole w swiatło drzwi. Ale, o ile wiem to tak plytkiego wkladu nie ma. Hajduk może zrobic na zamówienie. Druga opcja, kto wie czy nie najlepsza, to zamówić kominek zduński u np. Batury, albo innego Zduna. Miałbyś wtedy Rolls Royce'a w salonie :)

A tak generalnie, to gdzie masz wylot wyprowadzenia powietrza do kominka?

Czy ta ściana na plecach kominka jest nośna?

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potrzebujesz wkład nie głębszy po obrysie zewnętrznym niż 40 cm, biorąc pod uwagę izolację ścian. Wtedy wkład nie wchodziłby w ogole w swiatło drzwi. Ale, o ile wiem to tak plytkiego wkladu nie ma. Hajduk może zrobic na zamówienie. Druga opcja, kto wie czy nie najlepsza, to zamówić kominek zduński u np. Batury, albo innego Zduna. Miałbyś wtedy Rolls Royce'a w salonie :)

A tak generalnie, to gdzie masz wylot wyprowadzenia powietrza do kominka?

Czy ta ściana na plecach kominka jest nośna?

Takie custom-made wersje sa gdzieś omówione na forum?

O jakieś centymetry kominek z obudowa wystawać może bo jeszcze nie zablokuje to pokoju choć muszę to dobrze wyliczyć.

Ściana na plecach jest nośna.

Doprowadzenie powietrza jest w części gdzie kominek ma stanąć. Zapomniałem narysować ;)

Pod postem Piotra Batury (nieco wcześniej na tej stronie wątku) jest link do jego bloga. Tam znajdziesz najwięcej i w skondensowanej formie, informacji.

Są różne możliwości.

Można wybudować kominek, ktory będzie też akumulował ciepło, a więc ogrzeje jakąś część domu. Możesz o takie cudo odpytać forumową Śmig-Śmigalską, która już chyba 3 czy 4 lata użytkuje takie urządzenie. Wiem, że je uwielbia :)

Można wybudować zwykły kominek, ale z wstawioną ramą z otwieranymi drzwiczkami. Jednak nie przypominam sobie bym widziała jakieś podobne rozwiązanie z gilotyną, a już na pewno nie z narożną.

Pozostaje do rozważenia sprawa WM, którą masz w domu. Pogodzenie kominka z WM narzuca ograniczenie szczelności kominka. I tu pojawia sie problem gilotyny :( Nie każdy wkład z gilotyną jest szczelny w wystarczającym stopniu. A już na pewno większy jest problem z gilotyną gdy wkład ma być dwuszybowy.

Cena nawet małego wkładu może Cię nieco zdziwić.

Wybór wkładów szczelnych z gilotyną jest mały.

A to już najlepiej powiedzą forumowi Zduni. :)

Na pewno te z górnej półki cenowej jak: Brunner, Spartherm, Austroflamm.

O Arysto i Hitze zapytaj Piotra Baturę, bo właśnie je testuje w okrutny sposób :) http://blog.kominki-batura.pl/arysto-na-stanowisku-czesc-2/

O Romotopie wie wszystko Zdun Darek.

O Unico najwięcej powiedziałby Bohusz, ale nie pojawia się na forum, więc LINK

Są też wkłady Hajduka

To tyle, bo ja tylko amatorka i choć uwielbiam kominki, to wiem tyle ile wiem ;)

Pomysły z metrową szybą nie kończą się miłością do swojego kominka chyba że to tylko jako prezentacja bez odpalania;-) Ludzie palą w nich mini ognisko szczapkami na środku i tyle z efektów z wklejonym ogniem w jakimś programie graficznym zostaje;-) A i chciałbym zobaczyć takie zduńskie dzieło z taką szybą.

Są takie gilotyny Brunnera....Szerokie, szczelne, do akumulacji. To w związku z faktem, że pytającemu cena nie straszna....Tyle, że z głębokością kicha....

Otwierany na bok, płytki, szczelny, doskonałej jakości - nie ma problemu. Zbudujemy....

Piotrze, czy spotkałeś się może z drzwiczkami uchylanymi do góry na zawiasach? Albo z taką opcją w parze z otwieraniem na bok. Jeden z wkładów MCZ ma zdaje się taki niezwykły system.

Takie uchylanie po dłuższym boku mogłoby być świetnym rozwiązaniem dla szerokich wkładów.

Są takie gilotyny Brunnera....Szerokie, szczelne, do akumulacji. To w związku z faktem, że pytającemu cena nie straszna....Tyle, że z głębokością kicha....

Producenci wszystko wyprodukują jeśli jest zapotrzebowanie;-) Ile drewna na jeden załadunek do takiego cuda z metrową szybą do akumulacji?

Otwierany na bok, płytki, szczelny, doskonałej jakości - nie ma problemu. Zbudujemy....

Poszła wiadomość.

Wspomniany Hajduk ma serie Vulcano z wkładami o grubości ~50cm. Ile dodatkowo minimum muszę dodać aby miec całkowita grubość wraz z obudowa?

Może zacznij od tego jak masz ocieplony dom i jakie zapotrzebowanie na ciepło?

Pustak ceramiczny 38cm + 20 cm wełny. Wszystkie żelbetowe elementy docieplone oprócz tej wełny takze styrodurem (od 2cm do 12cm w zależności od miejsca). Dach 40cm wełny. Podłoga na gruncie 23cm styropianu. Strop 10cm styropianu.

Kratki z gilotyną nie są szczelne.

Na ścianach (z tyłu i z boku wkładu) musisz położyć izolację termiczną. Płyty wapniowo-krzemianowe mają grubość 3 cm. Pomiędzy płytami a wkładem musi być 10 cm wolnej przestrzeni. Czyli od cegieł odsuwasz wkład o 13 cm.

Poszła wiadomość.

Wspomniany Hajduk ma serie Vulcano z wkładami o grubości ~50cm. Ile dodatkowo minimum muszę dodać aby miec całkowita grubość wraz z obudowa?

Odpowiedziałem...:)

Jest jeszcze kilka sposobów, by nie mścić się na "płytkość"...Niedawno, po konsultacjach z konstruktorem, wywaliłem kawał ściany nośnej, wstawiłem nadproża, zyskując 25 cm na głębokości. Z tyłu (łazienka) jest ciepła ściana z kafli, grzejąca jak babciny piec kaflany. W innym wypadku wstawiłem drugie drzwi z szybką i ogień wita gości w przedpokoju. Tamtędy wkładane jest tez drewno do paleniska, dzięki czemu w salonie nie ma potrzeby sprzątać przed kominkiem...Otwartość na pomysły, trochę wiedzy i doświadczenia pozwala łamać stereotypy...Koszty takich przeróbek nie są jakieś kosmiczne...

Kratki z gilotyną nie są szczelne.

Na ścianach (z tyłu i z boku wkładu) musisz położyć izolację termiczną. Płyty wapniowo-krzemianowe mają grubość 3 cm. Pomiędzy płytami a wkładem musi być 10 cm wolnej przestrzeni. Czyli od cegieł odsuwasz wkład o 13 cm.

Używając tzw wkładów kominkowych musisz tak postępować, bo większość z nich się zlasuje bez wentylacji. Paleniska odpowiedniej klasy, są nieczułe na te słabości komerchy sprzedawanej garściami przez internet i "tanie salony kominkowe".... Izolację można dać o połowę cieńszą (odpowiedniej klasy) i zostawić 2 cm przerwy dylatacyjnej za paleniskiem...

Najlepiej pomyśleć o kominku zawczasu i pogadać z kimś kumatym podczas projektowania budynku...

Producenci wszystko wyprodukują jeśli jest zapotrzebowanie;-) Ile drewna na jeden załadunek do takiego cuda z metrową szybą do akumulacji?
Racjonalność kończy się mniej więcej na 80 cm szerokości....

Są owszem, ale nie tej jakości i nie tej wielkości.

Idas, odpytaj Godziców o wkłady kominkowe MCZ Forma. Nie są preferowanej przez ciebie głębokosci, ale może warto dla takiego wkładu podkuć ścianę i wstawić nadproże :)

Dobrze pamiętałam ten niekonwencjonalny sposób otwierania szyby.

Proponowałabym, żebyś poszukał wkładu pionowego. Wyglądają swietnie i miałbyś trochę więcej miejsca, żeby odsunąć go od drzwi, więc mniejsze ograniczenie co do głębokości.

Szczególnie ładnie wyglądają w pomieszczeniach bardzo wysokich, jak twoje (też mam ponad 6 m wys salon z sufitem katedralnym :) ).

Blanka z kratek ma 41 i szerokość ponad 90. ALE... producent nie oferuje go do domów z rekuperacją. Poza tym ma drzwiczki otwierane na bok. W tej wersji mają ją moji znajomi odkąd się pojawiła w ofercie Kratek, czyli już kilka sezonów i o rok krocej ma ją forumowa Barbara74. Nie wiem jak u Basi, ale u moich znajomych poza zapadnięciem się rusztu w pierwszym sezonie (kratki wymieniły na nowy poprawiony) ten wkład funkcjonuje bardzo dobrze. Palą w nim potężnie całą zimę polanami 70 cm i grubości 20-30 cm.

Podetnę przy okazji skrzydło Kratkom. Tak sobie zernęłam na ich stronę, a tam niespodzianka ;) Wkład MB120 z gilotyną jest opisany jako nadający się do rekuperacji. Wiem, że to bzdura. Jakby w nim nie rozpalać. Po laicku, czy też fachowo „do gory nogami”, drań zawsze w jakimś momencie zadymi do pomieszczenia z bardzo ciekawego miejsca – zadymia lewą stroną znad szyby. Ciekawe czy inne modele kratkowe z gilotynami też cierpią na tę przypadłość?

Zainteresowanym chętnie opiszę bardziej szczegółowo radości z kłopoty podczas palenia w tym modelu.

Edytowane przez pestka56