Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MCZ Forma

[ATTACH=CONFIG]387233[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]387234[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]387235[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]387236[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]387237[/ATTACH]

Nawet nie wiesz, jak łatwo wytrzasnąć taka szybę, którą się kładzie. Tym bardziej niczym nie osłoniętą od dołu (brak ramy). Wygląda fajnie ale kilka osób się zdziwiło...Taki model w Sparthermie nazywa się Linear 3 S (rożne wielkości), tyle że ma zabezpieczenie szyby przed upuszczeniem....

Wywołałam Cię do tablicy, Piotrze. :wiggle: Wiem, że jest takie niebezpieczeństwo. Może ten wkład też ma jakieś zabezpieczenie. Generalnie jednak, to jest chyba tylko po to, żeby szybę oczyścić. Tak jak w przypadku wkładów, które mając gilotynę, mają też drzwiczki otwierane tradycyjnie.

Pustak ceramiczny 38cm + 20 cm wełny. Wszystkie żelbetowe elementy docieplone oprócz tej wełny takze styrodurem (od 2cm do 12cm w zależności od miejsca). Dach 40cm wełny. Podłoga na gruncie 23cm styropianu. Strop 10cm styropianu.

Solidnie ocieplony termosik;-) I teraz zastanów się kiedy chcesz rozpalać i jaki uzyskać efekt. Pisałeś rozpalanie okazjonalne więc jest system grzewczy używany normalnie, rozpalasz kominek i jeśli ma to być tak duża szyba i widok ognia a nie palące się dwa patyczki to po po pół godzinie w domu masz temperaturę podniesioną o kilka stopni. Masz np na zewnątrz zero w domu 21 stopni po wyłączeniu głównego systemu grzewczego w ciągu doby temperatura może spadnie 2 stopnie no to sobie odpalasz kominek i po 2h palenia masz w domu 25 stopni a może więcej. Podejdź racjonalnie do wyboru bo za rok będziesz pisał w wątku "nie róbcie kominków w domu", może zaproś do domu np. kogoś takiego jak Piotr by doradził. Niestety wybieranie wkładu jak sukienki w sklepie nie kończy się najlepiej. Zastanowił bym się nad propozycją Pestki pionowego paleniska, podwójna szyba i akumulacja;-)

Solidnie ocieplony termosik;-) I teraz zastanów się kiedy chcesz rozpalać i jaki uzyskać efekt. Pisałeś rozpalanie okazjonalne więc jest system grzewczy używany normalnie, rozpalasz kominek i jeśli ma to być tak duża szyba i widok ognia a nie palące się dwa patyczki to po po pół godzinie w domu masz temperaturę podniesioną o kilka stopni. Masz np na zewnątrz zero w domu 21 stopni po wyłączeniu głównego systemu grzewczego w ciągu doby temperatura może spadnie 2 stopnie no to sobie odpalasz kominek i po 2h palenia masz w domu 25 stopni a może więcej. Podejdź racjonalnie do wyboru bo za rok będziesz pisał w wątku "nie róbcie kominków w domu", może zaproś do domu np. kogoś takiego jak Piotr by doradził. Niestety wybieranie wkładu jak sukienki w sklepie nie kończy się najlepiej. Zastanowił bym się nad propozycją Pestki pionowego paleniska, podwójna szyba i akumulacja;-)

Z Panem Piotrem już jestem w kontakcie ;)

Tak, jest drugie podstawowe źródło ciepła - wodne ogrzewanie podłogowe na anhydrytowej posadzce zasilane gazem.

Muszę szczerze przyznać ze przez cały dzień myśle o tych pionowych kominkach. W ogóle ich nie rozważałem. A patrząc na to jak mógłbym wówczas zaaranżować cała dostępna przestrzeń coraz bardziej mi sie podoba takie rozwiązanie :) Nawet grubość wkładu przestaje być problemem bo mógłbym go ustawić na skraju ściany i tylko na tym kawałku miec głębsza zabudowę. Potem pomiędzy zabudowa a kominem zrobić płycej jakieś półki, zagłębienia itp.

Z Panem Piotrem już jestem w kontakcie ;)

Tak, jest drugie podstawowe źródło ciepła - wodne ogrzewanie podłogowe na anhydrytowej posadzce zasilane gazem.

Muszę szczerze przyznać ze przez cały dzień myśle o tych pionowych kominkach. W ogóle ich nie rozważałem. A patrząc na to jak mógłbym wówczas zaaranżować cała dostępna przestrzeń coraz bardziej mi sie podoba takie rozwiązanie :) Nawet grubość wkładu przestaje być problemem bo mógłbym go ustawić na skraju ściany i tylko na tym kawałku miec głębsza zabudowę. Potem pomiędzy zabudowa a kominem zrobić płycej jakieś półki, zagłębienia itp.

No to chyba jesteś w dobrych rękach;-) Jak nie masz daleko to podjedź do Piotra i zobacz jak się pali w takim pionowym na pewno sie spodoba;-) I daj się namówic na solidne rozwiązanie, nie będzie tanio ale też po roku nie będziesz na kominku psów wieszał jak ta grupa "zadowolonych" z wątku nie róbcie kominków;-)

Używając tzw wkładów kominkowych musisz tak postępować, bo większość z nich się zlasuje bez wentylacji. Paleniska odpowiedniej klasy, są nieczułe na te słabości komerchy sprzedawanej garściami przez internet i "tanie salony kominkowe".... Izolację można dać o połowę cieńszą (odpowiedniej klasy) i zostawić 2 cm przerwy dylatacyjnej za paleniskiem...

Czy moge dostac przyklady dla podkreslonej cześci wypowiedzi oraz tej zaznaczonej na niebiesko?

Idas, na jedno odpowiedniej klasy masz szansę :) Tylko dogadaj się z Piotrem. Na planie koła też ci postawi :) Swoją drogą jestem ciekawa, czy już budował nowoczesne w formie palenisko na okrągłej podstawie? Bo okrągły piecyk to popełnił, bardzo stylowy i bardzo piękny.

Jeśli chcesz, bez grzebania w necie, zobaczyć kominki i pieco-kominki z górnej półki jakościowej, przejrzyj mój wątek z inspiracjami. Link jest w sygnaturze. Większość tych najlepszych podpisałam nazwami modeli i firm.

Czy moge dostac przyklady dla podkreslonej cześci wypowiedzi oraz tej zaznaczonej na niebiesko?

Nie będę pisał personalnie źle o firmach w takim kontekście, jakiego oczekujesz ode mnie na forum. To wszystko moi znajomi, kumple, albo....zawistni zazdrośnicy....Musisz bazować na przeczytanych opiniach. Takie tworzone na szybko odpowiedzi, mogą też zawierać manipulację, więc po co? Trzeba się doktoryzować z wiedzy o kominkach, albo zaufać intuicji...;)

Nie będę pisał personalnie źle o firmach w takim kontekście, jakiego oczekujesz ode mnie na forum. To wszystko moi znajomi, kumple, albo....zawistni zazdrośnicy....Musisz bazować na przeczytanych opiniach. Takie tworzone na szybko odpowiedzi, mogą też zawierać manipulację, więc po co? Trzeba się doktoryzować z wiedzy o kominkach, albo zaufać intuicji...;)

Nie chodzi mi nawet o nazwy producentów czy modeli lecz o rzeczy/opisy których należy unikać lub włożyć między bajki. Nie chciałbym tracić czasu na niepotrzebne zaznajomienie sie z danymi wersjami ;)

Tych informacji, do porównania z wiedzą Piotra, nie znajdziesz na stronach producentów lub sprzedawców. O tym, czy wkład jest bez wad niestety trzeba przekonywać się doświadczalnie. Samo oglądanie wkładu też najczęściej nic Ci nie da. Wady produktu wychodzą na jaw w eksploatacji dopiero.

Natomiast o błędach i fuszerkach niekompetentnych montażystów było tu w wątku wiele razy. O tym chyba nawet ja mogłabym napisać.

Nie chodzi mi nawet o nazwy producentów czy modeli lecz o rzeczy/opisy których należy unikać lub włożyć między bajki. Nie chciałbym tracić czasu na niepotrzebne zaznajomienie sie z danymi wersjami ;)
Jak nie chcesz tracić czasu, to strac go na drogę do mnie...Paru forumowiczów tu było, zaufało...jakoś nikt na mnie nie pluje, choć pewnie nie wszystkim dogodziłem tak jakbym chciał....Jak chcesz wydać trochę więcej grosza niż na szmelc z marketu, czy promocję najbardziej znanych marek na rynku, wsiadaj w pędzidło...Nawet jak nie kupisz, wiedza (darmowa:)) bezcenna...

Aktualnie w miejscu gdzie ma stanąć kominek jest szalunek. Na jego spodzie jest chudziak i wyprowadzona rura (kanalizacyjna, pomarańczowa). Pod kominek chce dać 10 cm styroduru i na to 20cm betonu. Pytanie brzmi: jak przeprowadzić ta rurę od powietrza przez ta cześć? Tez ma być taka pomarańczowa, czy jakaś inna?

Wczoraj mój syn, niezamierzenie oczywiście, doprowadził do tego rzadkiego wydarzenia, czyli wybuchu kominka. Rozwaliło całą szybę kominkową. Zdaje się, że nieumiejętnie palił w nim brykietem kominkowym, bo nie poczekał, aż się rozpali i przymknął popielnik. A teraz moje pytanie - czy taki wkład kominkowy nadaje się jeszcze do użytku, czy trzeba kupić nowy?