Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziękuję za porady :) co do rury, czy mogę zrezygnować z wkładki dwuściennej i po prostu dać pod kątem rurę ceramiczną na całej grubości ściany http://allegro.pl/komin-systemowy-brata-rura-ceramiczna-fi200-i7006165366.html do niej przejście ze sznurem (ceramiczna - stalowa) i rurą stalową do wkładu?
Jak dasz ( zamurujesz ) tą rurę w ścianie, ta ani ściana, ani rura tego nie przeżyje...Po pewnym czasie to samo może być z domownikami...
  • Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- przyjmuje się iż, odległość od drzwi pieca/ szyby do materiałów palnych powinna wynieść miń 80 cm ( w przypadku elektroniki odległość ta wzrasta )

- umieszczanie telewizora oraz kominka na jednej ścianie traktowane jest przez projektantów jako błąd gdyż ekranu nie powinno się umieszczać w sąsiedztwie innego intensywnego źródła światła

Witam,

szykuję się do kupna kominka z płaszczem wodnym podłączonym. Dom będzie ogrzewany również z miejskiej sieci ciepłowniczej.

Zastanawiam się nad kominkami:

1) kratki - MBA PW 17 prawy BS

2) Lechma - PL-500 GREEN SB

Mam około 180 m2 do ogrzania, na 120 m2 jest ogrzewanie podłogowe.

Dziękuję za fachowe porady.

Edytowane przez Luniek3
Witam,

szykuję się do kupna kominka z płaszczem wodnym podłączonym do miejskiej sieci ciepłowniczej.

To będziesz sprzedawał energię wytworzoną w tym kominku innym?:jawdrop:

No to dostało mi się :)

Nigdy nie miałem kominka więc nie bardzo wiem jaka jest temperatura 50cm od szyby (czyli jak zlikwiduję boczną szybkę to jednak może on tam wisieć?)

Boczna szyba - bo kominek jest w rogu więc głównie będzie się na niego patrzyło nie na wprost ale pod kątem ok 45st.

Co do płomienia i tv to ja nie lubię oglądać tv po ciemku, zawsze włączam oświetlenie więc światło od kominka nie powinna przeszkadzać, chyba, że chodzi o rozpraszanie uwagi i będę wolał patrzeć na ogień niż na ekran :).

W ogóle pomysł takiego ustawienia wyszedł od osoby, która widziała takie rozwiązania i mówi, że praktykuje się nawet wieszanie tv bezpośrednio na obudowie kominka nad szybą ???

Ogólnie mam problem z rozplanowaniem położenia tv, kominek musi być tam gdzie jest a dla tv miejsce jest jedynie na przeciwległej ścianie, więc albo widzimy tv albo kominek i jak tu ustawić kanapy?

Dokładnie tak...

Dziękuję za poradę :]

Niezamaco.:)

Szukaj kominka, w którym płaszcz wodny znajduje się powyżej szyby.

Edytowane przez animuss
Luniek, jeśli chodzi o wkłady z serii MB, powinieneś wiedzieć, że te z gilotyną nie są do końca szczelne. W początkowej fazie rozpalania, gdy blacha wkładu jest jeszcze zimna, potrafią puścić dym pomiędzy drzwiczkami gilotyny a korpusem.

Miol, a gdybyś zamienił miejscami wkład i tv?

Tę drewnianą zabudowę, ktora teraz schowała się za kominkiem, można powtórzyć wokół TV. Nawet będzie fajniej.

Komionek znajdzie się dalej od okna, a bardziej w centrum pomieszczenia, co będzie z korzyścią, gdyby wysiadło ogrzewanie lub tylko prąd.

Miol-IMG_1317.jpg

Edytowane przez pestka56
A jeśli chodzi o oświetlenie z kominka, lub rozpraszanie uwagi... Całązimę oglądamy filmy na 2,5 m szer ekranie, który wisi lekko po skosie do kominka w odległości mniej więcej 2 m. W kominku buzuje i to nam wcale nie przeszkadza :)
nie bardzo rozumiem, to i tak tv i kominek będą obok siebie

Jak świeci słoneczko na Ciebie to czujesz to ciepełko.:cool:

Miol, a gdybyś zamienił miejscami wkład i tv?

[ATTACH=CONFIG]405950[/ATTACH]

Trochę zasłoniłaś trzeba dać telewizor narożny.:lol2:

Edytowane przez animuss
nie bardzo rozumiem, to i tak tv i kominek będą obok siebie

Będą, ale będzie też ścianka izolacyjna, bo chyba nie robisz ciepłej obudowy. Tv będzie w stosunku do płaszczyzny szyby wkładu we wnęce i to sporej, bo na moje oko co najmniej głębokości 55-60 cm. Ma więc osłonę ze ścianki obudowy, która jeśli postawisz ją z płyt krzemianowo-wapniowych, to ciepła nie przenosi. Ciepło z kominka będzie się rozchodziło prostopadle od szyb, więc tv będzie bezpieczny.

Trzeba jeszcze rozważyć wywiew ciepłego powietrza z obudowy. Na rysunku jest bardzo nisko na froncie. Można zrobić wyżej, ale to tylko z punku widzenia estetyki.

Trochę zasłoniłaś trzeba dać telewizor narożny.:lol2:

Może być na odchylanej łapie :) albo nie tak głęboko.

A w ogóle preferuję projektor i ekran spuszczany z kasety nadokiennej :-D

Pestka dzięki bardzo za koncepcję ale tu będzie właśnie problem z tv bo przy tak głębokim schowaniu to tylko osoba siedząca wprost będzie cokolwiek widziała, a z kolei jak go wysunę na uchwycie do przodu to będzie bardzo blisko szyby kominka tak jak przy poprzednim rozwiązaniu. Pokażę żonie, ciekawe jak zareaguje na to rozwiązanie :))

Edytuję bo jednak z takiego ułożenia nic nie będzie bo w samym rogu jest komin więc kominek musi być przy nim.

Może jakiś producent już ma taki produkt albo łyknie pomysł.:stirthepot:

Da się kupić? wkład kominkowy dwuszybowy np. z jedną szybą zespoloną od krótszej strony, która bardziej by ograniczała emisję, od takiej telewizorni.

;)

Witam ,czy mógłby ktoś znający temat spojrzeć na fotkę i doradzić z zabudową tego kominka chciałbym pozostawić ponad tym co już jest zabudowane wolną przestrzeń(zabudowa z płyt krzemianowo-wapiennych ),nie zabudowywać do samego sufitu .Kratka wlotu powietrza będzie pod kominkiem a wylot ciepłego powietrza pod samą górną przegrodą ,a moze jednak trzeba pociągnąć zabudowę do samej góry i zrobić komorę dekompresyjną ?IMG_20180128_153450.jpg