pestka56 30.12.2021 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 E, to to nie. Z szyb dachowych dość szybko się zsuwa, przynajmniej do połowy. A poza tym przecież są klasyczne okna w ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.12.2021 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 No tak, okien akurat można napchać-lukarny, klatka schodowa, która zagraca kawał mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.12.2021 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 No tak, okien akurat można napchać-lukarny, klatka schodowa, która zagraca kawał mieszkania. Strasznie marudzisz na starość... Oczywiście rację masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.12.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Szczęśliwszego Nowego Roku dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.12.2021 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Szczęśliwego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzannaN 07.01.2022 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Tylko częściowo. Nadal nie wiem czy na gaz, prąd czy biopaliwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.01.2022 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Z tych trzech wyżej wymienionych wybierz ten na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.01.2022 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Biopaliwo ...DREWNO ... Kilkugodzinny brak prądu, ostatnio znów się zdarzają przerwy w dostawach, wszystkie systemy grzewcze przestają działać a kominek lub piec / koza ratuje dom . jeśli Kominek lub koza to ze stali i szamotu, dostępne w różnych okładzinach zewnętrznych, tylko do takich podłączysz pobór powietrza do spalania w 100% z zewnątrz domu. Do spalenia 1 kg drewna potrzeba około 8 m3 powietrza, tylko stalowy korpus paleniska wytrzyma szoki termiczne gdy na dworze jest mróz. Edytowane 8 Stycznia 2022 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.01.2022 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Biopaliwo ...DREWNO ... Kilkugodzinny brak prądu, ostatnio znów się zdarzają przerwy w dostawach, wszystkie systemy grzewcze przestają działać a kominek lub piec / koza ratuje dom . jeśli Kominek lub koza to ze stali i szamotu, dostępne w różnych okładzinach zewnętrznych, tylko do takich podłączysz pobór powietrza do spalania w 100% z zewnątrz domu. Do spalenia 1 kg drewna potrzeba około 8 m3 powietrza, tylko stalowy korpus paleniska wytrzyma szoki termiczne gdy na dworze jest mróz. W Żabiej Woli są kilkugodzinne braki prądu ? Co wspólnego ma mróz na zewnątrz domu z szokiem termicznym korpusu paleniska? Kiedyś fachowcy zachwalali kominki żeliwne, później paleniska szamotowe (jako najlepsze) a teraz stalowe. Czasy się zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 25.01.2022 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Witam wszystkich, nastał czas kominków.I ja się zacząłem zastanawiać nad takim kominkiem jako, awaryjnym źródłem ciepła, ale także do stworzenia atmosfery:) podejrzewam że przynajmniej raz w tygodniu bym w nim palił.Bardzo poważnie myślę nad kominkiem z płaszczem wodnym i teraz mam pytanie jakie rury położyć między buforem a kominkiem (odległość ok 10 m). Rury bym puścił w warstwie ocieplenia podłogi - właśnie mam ten etap na budowie, i musze szybko rozłożyć tą instalację, więc proszę o wskazówki: jakie rury, jaka średnica, gdzie je zakończyć w miejscu kominka (w kuć się w ścianę, czy jak)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.01.2022 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Witam zacząłem zastanawiać nad kominkiem jako, awaryjnym źródłem ciepła, ale także do stworzenia atmosfery:) myślę nad kominkiem z płaszczem wodnym i teraz mam pytanie jakie rury położyć między buforem a kominkiem Zlituj się nad sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.01.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Zlituj się nad sobą. Animuss krótko i supełkowato wyrażasz się Waćpan zlituj się please. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.01.2022 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Awaryjne źródło napędzane prądem, kotłownia w salonie, 'kiszenie drewna", już czuję ten swąd, a oczyma wyobraźni, te grube warstwy smoły na ściankach płaszcza wodnego i zalepioną uszczelkę. ale także do stworzenia atmosfery To mnie rozwaliło. Edytowane 26 Stycznia 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 26.01.2022 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Naprawdę to taki zły pomysł? Nikt tak nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 26.01.2022 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Rozumiem że jeśli ktoś nie lubi kominków - to będzie na nie. Ale jeśli ktoś robi kominek tak czy siak, i ma bufor, to nie lepiej się opłaci zrobić kominek z płaszczem wodnym i zmniejszyć koszty ogrzewania choć o kilka zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 26.01.2022 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Witam wszystkich, nastał czas kominków. I ja się zacząłem zastanawiać nad takim kominkiem jako, awaryjnym źródłem ciepła, ale także do stworzenia atmosfery:) podejrzewam że przynajmniej raz w tygodniu bym w nim palił. Bardzo poważnie myślę nad kominkiem z płaszczem wodnym i teraz mam pytanie jakie rury położyć między buforem a kominkiem (odległość ok 10 m). Rury bym puścił w warstwie ocieplenia podłogi - właśnie mam ten etap na budowie, i musze szybko rozłożyć tą instalację, więc proszę o wskazówki: jakie rury, jaka średnica, gdzie je zakończyć w miejscu kominka (w kuć się w ścianę, czy jak)? Ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.01.2022 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Ktoś coś podpowie?Jak wepniesz kominek w domowy system CO, to nie będzie awaryjne źródło ciepła. W razie awarii lub podczas zaniku dostaw energii elektrycznej, nie będziesz mógł w nim palić. Przy założeniach palenia raz w tygodniu, lub "dla stworzenia atmosfery", sugeruję kominek niezależny - ze zwykłym wkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy1985 27.01.2022 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Dziękuję za odpowiedź. Ale pompki obiegowe można w miarę bez problemu podpiąć pod agregat i mamy w razie "W" ciepło w domu i ciepłą wodę w kranie. Panie Piotrze, może Pan podpowiedzieć jaką rurę położyć między kominkiem a buforem - muszę to zrobić w tym tygodniu - a potem będę rozważał nad kominkiem czy z płaszczem czy bez. Rura stosunkowo będzie niedroga a może dać wiele możliwości. Jak zakończyć/ gdzie zakończyć tą rurę w miejscu kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.01.2022 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Ale pompki obiegowe można w miarę bez problemu podpiąć pod agregat i mamy w razie "W" ciepło w domu. jaką rurę położyć PCV od kominka na zewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2022 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Ale pompki obiegowe można w miarę bez problemu podpiąć pod agregat i mamy w razie "W" ciepło w domu i ciepłą wodę w kranie. Masz taki agregat? Bo pompy obiegowe są dosyć wymagające co do częstotliwości i pełnej sinusoidy. Taniej w sumie wyjdzie grzać awaryjnie grzałką i farelką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts