Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki za szybką odpowiedź, a co z tymi blaszkami, i jak połaczyć kozę z pierwszą rurą żeby wchodziła do wewnątrz.wyjście z kozy jest też fi150.

1. Rozwiązanie z blaszkami i sznurem na rurze wpychanym do komina to niezbyt dobre rozwiązanie, często powoduje pękanie trójnika komina systemowego.

2. Wkładka dwuścienna rozwiązuje problem.

Poszukaj bloga Piotra Batury tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam pytanie jakiej wielkosci kominek do domku pietrowego 120 metro, kominek na dole usytuowany na srodku , 1 5 metro od schodow ktore prowadza na pietro, ogrzewanie w domu gazowe , kominka mialo nie byc,mial byc, i bylem niezdecydowany, ale to co sie dzieje z cena gazu doprowadzilo do tego ze jednak bedzie.

Prosze o pomoc, kkmpletbie sie nie znam chce porzadny kominek na lata

Witam mam pytanie jakiej wielkosci kominek do domku pietrowego 120 metro, kominek na dole usytuowany na srodku , 1 5 metro od schodow ktore prowadza na pietro, ogrzewanie w domu gazowe , kominka mialo nie byc,mial byc, i bylem niezdecydowany, ale to co sie dzieje z cena gazu doprowadzilo do tego ze jednak bedzie.

Prosze o pomoc, kkmpletbie sie nie znam chce porzadny kominek na lata

Ma grzać, czy ma być? Bo jak grzać, i to często, pomyśl o piecokominku....
  • 2 weeks później...
Witam , czy kominki firmy Defro , a konkretnie Impuls ME BL 10 można brać pod uwagę szczelnego udanego modelu pod dogrzewanie nowego budynku ? Czy może patrzeć bardziej w strone droższego Intra czy też całkiem innej marki/modelu? np: romotop heat 70 Wkład chcę kupić teraz z montażem za rok - ceny wariują... Edytowane przez guja
Witam , czy kominki firmy Defro , a konkretnie Impuls ME BL 10 można brać pod uwagę szczelnego udanego modelu pod dogrzewanie nowego budynku ? Czy może patrzeć bardziej w strone droższego Intra czy też całkiem innej marki/modelu? np: romotop heat 70 Wkład chcę kupić teraz z montażem za rok - ceny wariują...
Szukaj wkładu z szybą w jednym kawałku. Łączona nie jest szczelna. Nawet jak na początku jest, po czasie różnie to bywa...
  • 3 weeks później...
Pytanie - czy przy kominkach defro ma sens zabudowa z płyt akumulacyjnych cebuda? Czy sprawność takich płyt względem izolacyjnych jest pomijalna ?

Moim zdaniem pomijalna, a stwarzająca większy problem podczas montażu. Ma sens, jeśli budujesz coś z masą akumulacyjną w środku...czyli piecokominek. Ale wówczas trzeba znaleźć palenisko, a nie wkład kominkowy, choćby najlepszy.

Witam,

bylam w zeszlym tygodniu w Muzeum Ziemi Paluckiej w Zninie i, nabylam tam ksiazeczke "Zdunstwo". Czy jest mozliwosc obejrzenia gdzies Twojej kolekcji ? Te okazy sa bardzo piekne.

Witam,

bylam w zeszlym tygodniu w Muzeum Ziemi Paluckiej w Zninie i, nabylam tam ksiazeczke "Zdunstwo". Czy jest mozliwosc obejrzenia gdzies Twojej kolekcji ? Te okazy sa bardzo piekne.

Tak. Jest stała wystawa części eksponatów w siedzibie mojej firmy w Łaziskach. Kontakt telefoniczny przedtem wskazany...

Dziekuje za odpowiedz. Mam nadzieje, ze kiedys znow bede w tych stronach :).
Trochę pokazałem na Fb

https://www.facebook.com/Muzeum-Piec%C3%B3w-i-Kultury-Ogniowej-100870611893517/

Dzień dobry, planuję zamontowanie kominka z DGP w nowym domu (pow. uż. 182m). Zastanawiałem się nad kominkiem z przednią i boczną szybą. Starając się zgłębić temat pojawiło się kilka pytań:

1) Jak można rozumieć moc kominka w kW? Zawsze myślałem, że energia uzależniona jest ilości włożonego drewna. Chyba, że producenci w ten sposób kategoryzują wielkość wkładu?

2) Czy są jakieś problemu z tego typu szybami? W jednym z wątków przeczytałem, że tego typu szyby lubią się rozklejać.

3) DGP - rozmieszczenie do 4 pokojów i myślałem o instalacji Darco Banan. Czy warto zrobić otwór przy kominku na etapie lania stropu? W domu będzie rekuperator, czy nie będzie problemu z obydwoma systemami?

4) Duża różnica jest w użytkowaniu pomiędzy wkładem stalowym, a szamotowym? Zastanawiam się nad dwoma wkład Kratki Zibi oraz Romotop HEAT.

5) W temacie polecacie piecokominek o ile rzeczywiście on jest lepszy od powyższych wkładów? Jaka jest różnią w budowie i cenie pomiędzy nim, a kominkiem?

Dziękuję za pomoc :)

Panowie,

Ojciec w domu planuje zakup pieca na drewno i podłączenie go do komina, do którego kiedyś był podłączony piec kaflowy (niestety kaflok już zbudzony). Piec ma działać głównie rekreacyjnie lub awaryjnie. Moc wystarczy 5-8 kw. Nie ma i nie będzie dolotu z zewnątrz. Oglądam piece na kratki.pl, wydają się ok na jego potrzeby. Ale może są jakieś inne firmy lub promocje na piecyki o których wiecie i moglibyście coś wskazać? Lub polecicie coś, co się u Was sprawdziło w podobnych warunkach?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Dzięki i pozdrawiam.

Panowie,

Ojciec w domu planuje zakup pieca na drewno i podłączenie go do komina, do którego kiedyś był podłączony piec kaflowy (niestety kaflok już zbudzony). Piec ma działać głównie rekreacyjnie lub awaryjnie. Moc wystarczy 5-8 kw. Nie ma i nie będzie dolotu z zewnątrz. Oglądam piece na kratki.pl, wydają się ok na jego potrzeby. Ale może są jakieś inne firmy lub promocje na piecyki o których wiecie i moglibyście coś wskazać? Lub polecicie coś, co się u Was sprawdziło w podobnych warunkach?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Dzięki i pozdrawiam.

Z tego co widzę, chodzi nie o piec (nazwa zobowiązuje), tylko piecyk wolnostojący, typu koza (nazwa adekwatna nawet jak kaflowy czy nowoczesny). Ja mam duże zaufanie do produktów Romotop.

• 3 weeks później...

Potrzebna opinia specjalisty. Buduję dom z projektu Archon "Dom w malinówkach 7(G)". Jestem na etapie projektu funkcjonalnego z architektem wnętrz. Pani architekt zaproponowała takie rozwiązanie:

kominek wg Pani architekt.jpg

Rozwiązanie to zaburza ciąg komunikacyjny i wg mnie nie będzie dobrze wyglądać. Ja wymyśliłem coś takiego:

kominek pod schodami.jpg

Dom będzie miał wentylację mechaniczną a kominek będzie używany sporadycznie, ma też być swoistym zabezpieczeniem w przypadku braku prądu lub awarii pompy ciepła. Pytanie czy technicznie możliwe i poprawne jest ustawienie kominka pod schodami? Pod schodami jest skrytka, gdzie będą trzymane zapasy jedzenia i przybory kuchenne. Poziom skrytki w odniesieniu do podłogi domu jest na poziomie -57

Potrzebna opinia specjalisty. Buduję dom z projektu Archon "Dom w malinówkach 7(G)". Jestem na etapie projektu funkcjonalnego z architektem wnętrz. Pani architekt zaproponowała takie rozwiązanie:

[ATTACH=CONFIG]459762[/ATTACH]

Rozwiązanie to zaburza ciąg komunikacyjny i wg mnie nie będzie dobrze wyglądać. Ja wymyśliłem coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]459763[/ATTACH]

Dom będzie miał wentylację mechaniczną a kominek będzie używany sporadycznie, ma też być swoistym zabezpieczeniem w przypadku braku prądu lub awarii pompy ciepła. Pytanie czy technicznie możliwe i poprawne jest ustawienie kominka pod schodami? Pod schodami jest skrytka, gdzie będą trzymane zapasy jedzenia i przybory kuchenne. Poziom skrytki w odniesieniu do podłogi domu jest na poziomie -57

Pokaż przekrój poprzeczny - jak to wypadnie pod schodami? Schody z drewna czy betonowe?

Przekrój wygląda tak:

przekrój.jpg

To czerwone kreskowanie oznacza, że tych narysowanych schodów nie ma i obecnie jest to jeden poziom. Tak jak na zdjęciu:

piwniczka.jpg

Na rzucie parteru wygląda to tak:

RZUT DÓŁ.jpg

Najlepiej gdyby był zlicowany ze ścianą, ewentualnie wystawał kilka centymetrów.

Edit: schody betonowe

Edytowane przez Adam_Strzegomiany
brak info o schodach
  • 1 month później...

Dzień dobry Państwu.

Jestem na etapie przygotowań do wylewki chudziaka. W salonie znajdować się będzie kominek z płaszczem wodnym.

Czy jest sens robić dolot powietrza do tego kominka? Bo jeśli tak należy go wykonać przed wysłaniem chudziaka.

Jak widzicie na załączonym obrazku w tym miejscu umieszczony jest komin wraz z wentylacją, podczas projektowania nie miałem pojęcia w jaki sposób montowane są kominki i projektantowi powiedziałem że chce kominek narożny.

Czy osoby doświadczone mogą odpowiedzieć mi na pytanie czy istnieje możliwość wbudowania takiego kominka w ścianę? Bo stopa kominowa juz stoi i nie mam zbyt dużego pola.manewru, a jednocześnie ingerencje w komin zmienia jego położenie na 1 piętrze. Czy też kominek bedzie musiał siła rzeczy wystawać od ściany na daną jego szerokość, a następnie go obudować co wydłuży ścianę i zmniejszy przejście pomiędzy pomieszczeniami.

Przy okazji polećcie jakiej firmy kupić kominek z płaszczem wodnym, zależy mi na dość różnorodnym źródłach palenia, drewno brykiet etc, a także żeby współpracował z innym źródłem ciepła.

Kupując komin pod kominek czym się sugerować i co powinien taki posiadać, w projekcie są 4 kanały wentylacyjne plus kominek. Dziękuję

• 4 weeks później...
Witam.Kupiłem płyty do ciepłej zabudowy wkładu kominkowego.W teorii płyty tworzą zabudowę samonośną ale mam wątpliwości, płyty są ciężkie a wkład narożny czyli w jednym punkcie brak możliwości podparcia płyt.Wymyśliłem że dam tam stalowy kątownik mocowany do stropu (niestety drewnianego)i do niego przykręcę płyty,Proszę o pomoc jak to powinno być rozwiązane,nontaż "na dniach"