Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Pytanka do posiadajacych makroterma :

1) Czy po otwarciu szyby nawiew powietrza automatycznie sie wylacza czy ciagle dmucha (i przez to leci syf do domu) ?

2) W samym kontrolerze nie ma zadnych czujnikow temp ? Czyli mozna go dac w dowolnym miejscu ?

Fantom

Zna ktos moze odpowedz ? Przynajmniej na pytanie 1

Fantom

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanka do posiadajacych makroterma :

1) Czy po otwarciu szyby nawiew powietrza automatycznie sie wylacza czy ciagle dmucha (i przez to leci syf do domu) ?

2) W samym kontrolerze nie ma zadnych czujnikow temp ? Czyli mozna go dac w dowolnym miejscu ?

Fantom

Zna ktos moze odpowedz ? Przynajmniej na pytanie 1

Fantom

Na szczęście tylko kilka razy widziałem ten "piękny" wkład :wink:

ad1-nie, wyłączyć ręcznie

ad2-tak

Ale bywa że firmy zmieniają, "unowocześniają" więc może być zawsze gorzej :wink:

Co do szamotu to nie traktuje go jako obowiazkowy w kominkach z plaszczem. Widzialem juz takie co ludzie z czasem wykuli z kominka i wywalili :)

Co do samego wygladu - rzecz gustu. Mi akurat podoba sie wlasnie ta najprostsza wersja - akant.

Ale jezlei to sa tylko dwa zarzuty do tego kominka to jestem zadowolony :) Balem sie, ze moze cos gorszego.

Fantom

No to ja się dołączę ze swoim pytankiem.

Wymyślił się nam kominek narożny (w sensie że z boczną szybą) ale nie w tym rzecz. Chcemy zrobić tak że obudowa będzie bardzo prosta- tzn prostopadłościan (jeśli dobrze pamiętam nazwy brył) i to chcieliśmy okleić płytkami elewacyjnymi udającymi cegłę- bo tak nam się wymysliło. Ale przyszło nam do głowy czy nie dałoby się zamiast robić obudowy z gk i to oklejać płytkami po prostu wymurować obudowę z cegły pełnej klinkierowej. Da się takie coś zrobić?

Mam pytanie o sens instalowania ogrzewania kominkowego w 76 metrowym mieszkaniu na wysokim parterze. Pod mieszkaniem będą znajdowały się garaże. Dom jest dwupiętrowy. Z zewnątrz styropian 12 cm.

Mieszkanie jest w stanie surowym więc teraz jest najbardziej odpowiedni moment do wykonania wszystkich instalacji. W standardzie będzie zamontowane ogrzewanie gazowe dwu funkcyjnym piecem. W łazience chcielibyśmy zainstalować ogrzewanie podłogowe.

Mamy teraz zagwostkę czy gra jest warta świeczki. Czy instalowanie wkładu kominkowego z nawiewem, bądź wkładu z płaszczem wodnym jest opłacalne?

Czy koszty ogrzewania takiego mieszkania gazem będą rzeczywiście tak wysokie, że kominek pozwoli na zaoszczędzenie sporej sumy pieniędzy?

Poproszę o opinie szanownych forumowiczów. Może ktoś miał podobny problem i teraz się podzieli doświadczeniem.

ngel napsał

zamiast robić obudowy z gk i to oklejać płytkami po prostu wymurować obudowę z cegły pełnej klinkierowej. Da się takie coś zrobić?

Widziałam taki kominek ze zwykłej, surowej cegły i bardzo mi się podobał, więc chyba można ale niech wypowiedzą się fachowcy. Na forum Wnętrza jest wątek

pt. Kominki nasze, tam wiele osób pokazuje swoje kominki i opisuje sposób wykonania, na pewno przyda Ci się.

mam pytanie do fachowców... zamontowałem turbine kominkową dospel kom 600 ustawiłem termostat na 30.. no i turbina załancza sie na 15 min i sama wyłancza sie..podczas wysokiej temp. w kominku ..po jakims czasie około 20 min znów sie wlącza na 15 min ..czy to problem uszkodzonego termostatu czy błedy w montażu ?? z góry dziękuje czekam na pomoc :)(:):)

turbina nowa.. system dgp z rur termoflex.. doprowadzenie gorącego powietrza do turbiny z kominka tez termoflex około 4m.

mam pytanie do fachowców... zamontowałem turbine kominkową dospel kom 600 ustawiłem termostat na 30.. no i turbina załancza sie na 15 min i sama wyłancza sie..podczas wysokiej temp. w kominku ..po jakims czasie około 20 min znów sie wlącza na 15 min ..czy to problem uszkodzonego termostatu czy błedy w montażu ?? z góry dziękuje czekam na pomoc :)(:):)

turbina nowa.. system dgp z rur termoflex.. doprowadzenie gorącego powietrza do turbiny z kominka tez termoflex około 4m.

Witam.

Sprawdź czy aby na pewno masz ustawione na 30 C- Punkt zero w tej turbinie bardzo często nie pokrywa się z zerem termostatu. Jeżeli mylę się , to też nie problem - Dospel grzecznie uznaje takie reklamacje.

pzdr.

ps. ewentualnie jakiś geniusz ustawił Ci punkt poboru powietrza w komorze na poziomie , gdzie jest jeszcze dość niska temperatura.

witam

co sądzicie o wkładzie powietrznym Cheminees Diffusion A1. jakie są wasze opinie?

Ma ktoś taki wkład?

pozdro

kg

Witam.

Jeżeli do domku letniskowego lub do palenia " klimatycznego" to jak najbardziej.

Jeżeli chcesz grzać lub solidnie dogrzewać to szkoda Twoich pieniędzy.

pzdr.

Czy kamień wokół kominka powinien być bardzo gorący?

Kamień jest izolowany od wewnątrz.

Stety albo niestety jest przestrzeń pomiędzy wkładem a komorą.

Podobno po to żeby była wymiana powietrza, nie wiem.

prawdopodobnie przez to wylatuje ciepłe powietrze i niepotrzebnie ogrzewa kamień.

co z tym zrobić?

o.