racer 22.02.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Super motyw z brecią ciętą ze sklezia na płycie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojra 23.02.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Cokolwiek to znaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 23.02.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 ze skosa. Zwykle kamień tnie się w poprzek lub wzdłuż żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojra 23.02.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 dziękuje za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 24.02.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Mojra, a czy mogłabym mieć prośbe o zdjęcie kominka przyjaciela? Jestem bardzo ciekawa jak wygląda obudowany. Przyznam, że mnie zaintrygowałaś AGP zobaczę co się da zrobić Będę ci bardzo wdzięczna To jest zabudowany Hermes http://twoje.home.pl/img/zabudowany.jpg wow Dzięki Bardzo fajnie wygląda. Chyba zdecyduję sie na ten lub na Hermes 2Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol 24.02.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 witam, czy możecie mi polecić konkretny wkład kominkowy (może nawet więcej) z zamkniętą komorą spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz? zależy mi na jak największej szczelności, tj. braku zaciągania powietrza z wewnątrz. kominek dla domu z wentylacją mechaniczną z reku. dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.02.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 witam, czy możecie mi polecić konkretny wkład kominkowy (może nawet więcej) z zamkniętą komorą spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz? zależy mi na jak największej szczelności, tj. braku zaciągania powietrza z wewnątrz. kominek dla domu z wentylacją mechaniczną z reku. dzięki! nie określiłeś czy chodzi ci bardziej o wkład konwencjonalny czy też z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 25.02.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 witam, czy możecie mi polecić konkretny wkład kominkowy (może nawet więcej) z zamkniętą komorą spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz? zależy mi na jak największej szczelności, tj. braku zaciągania powietrza z wewnątrz. kominek dla domu z wentylacją mechaniczną z reku. dzięki! Arysto robi takie wkłady, za dodatkową opłatą w wysokości 200pln przystosowują też do reku. Są bardzo szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr-kaczor 25.02.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam, przeczytałem już sporo artykułów o doprowadzeniu powietrza do kominka. Mam w planie swojego domku kominek ale będę go wykorzystywał głównie do celów rekreacyjnych, okazjonalnie. Tylko nie mogłem znaleź żadnych informacji jaka może być maksymalna długość przewodu doprowadzającego powietrze, minimalna średnica to 160mm. Wyczytałem też że wlot powietrza powinien być od strony zachodniej, ale wówczas musiałbym zastosować rurę o długości około 7m z dodatkowym załamaniem pod kątem, ponieważ musiałbym przejść przez cały pokój i dodatkowo ominąć taras. W drugim przypadku mogę zastosować rurę o długości około 3m i wyjść na stronę południowo-wschodnią. Rurę doprowadzającą chcę dać w gruncie pod "chudziakiem" a rurę wyprowadzić nad powierzchnię gruntu około 50cm zakończoną daszkiem. Który warinat będzie lepszy ?? W linku rzut parteru z wariantami doprowadzenia powietrza. http://images37.fotosik.pl/260/7565d44338849609med.png I kolejna sprawa jaka mnie interesuje to gdzie najlepiej wstawić przepustnicę do zamykania/otwierania powietrza do kominka. Jeśli ma ktoś jakieś fotki miejscem zamontowania przepustnicy to bedę wdzięczny, bo nie wiem czy powinna być gdzieś w połowie długości - tylko jak ją obudować aby nie była widoczna...... Czy kominek może stać na warstwie wylewki pod którą jest styropian, czy raczej powinien stać na "pełniej" wylewce bez izolacji cieplnej ? Będę wdzięczny za porady. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.02.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 witam, czy możecie mi polecić konkretny wkład kominkowy (może nawet więcej) z zamkniętą komorą spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz? zależy mi na jak największej szczelności, tj. braku zaciągania powietrza z wewnątrz. kominek dla domu z wentylacją mechaniczną z reku. dzięki! Arysto robi takie wkłady, za dodatkową opłatą w wysokości 200pln przystosowują też do reku. Są bardzo szczelne. Na czym polega to "przystosowanie" ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol 25.02.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 witam, czy możecie mi polecić konkretny wkład kominkowy (może nawet więcej) z zamkniętą komorą spalania i doprowadzeniem powietrza z zewnątrz? zależy mi na jak największej szczelności, tj. braku zaciągania powietrza z wewnątrz. kominek dla domu z wentylacją mechaniczną z reku. dzięki! nie określiłeś czy chodzi ci bardziej o wkład konwencjonalny czy też z płaszczem wodnym chodzi mi oczywiście o wkład konwencjonalny. przy WM z reku płaszcz wodny to chyba superfluum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 26.02.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam, polecono nam wkład Jotul I510. Czy to dobry wkład, czy to dobry wkład, czy lepiej kupić coś innego. Najlepiej tańszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 26.02.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Przystosowane, tzn że powietrze do spalania biorą wyłącznie z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjotek 26.02.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam!! Od miesiąca poszukuję odpowiedzi na pytanie - jaki wkłąd do kominka wybrać. Dostałam wycenę na takie:PALENISKO Z SZYBĄ PROSTĄ : ( DO WYBORU )- ŻELIWNE EKO LUX Z SZYBREM - ŻELIWNO STALOWY BLANZEK 700 IRON FLAT- STALOWO – SZAMOTOWY Arysto Z tego co czytałam to chyba Arysto najlepszy z tych trzech.... Zaznacze ze piec bedzie na eko groszek wiec kominek bedzie palony tylko "w wolnej chwili". A moze wybrac cos lepszego?? Z gory dziekuje bardzo za odpowiedz - czas nagli a ja nie mam pojecia co wybrac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 26.02.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Arysto super grzeje, za to Blanzek jest oszczędniejszy stosunkowo w zużyciu drewna. Arysto dłużej utrzymuje ciepło i jest wyłożony szamotem, Blanzek jest dokładnie wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 26.02.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Proszę o wypowiedź na temat Jotul I510 i ewentualne dla niego alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 26.02.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Szukam kominka z boczną, lewą szybą. Dom z poddaszem ok 140 m2, palenie okazjonalne, ale bez lęku, że zimną wiosną za często przepalam. Dzisiaj zaproponowano nam kilka egzemplarzy, ale żaden nas nie zachwycił.Najbardziej pan zachwalał SEGUIN EUROPA 7 (żeliwny ) w wersji black line. cena ok 5 tys.Czy w tej kwocie znajdę coś lepszego, czy nie warto szukać?Zastanawiamy się z mężem nad droższymi, ale czy zawsze droższy=lepszy?Ponieważ jest to zakup na lat kilkanaście, to mogłabym wstrzymać się z "wykończeniem" a zainwestować w jakość. Nie znamy się na tym zupełnie, a im więcej czytam, tym mniej wiem. (czy żeliwne są lepsze od stalowych?)Proszę pomóżcie mi wybrać coś dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjotek 28.02.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Dziekuję za informację. W takim razie chyba zabiorę ARYSTO.... A jesli chodzi o obudowe to lepiej SYSTEM N – G + IZOLACJA Z WEŁNYczy SYSTEM Z PŁYT KRZEMIANOWO – WAPNIOWYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 28.02.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam , robię sobie obudowę wkładu z płyt krzemianowo-wapniowych. Komin mam za ścianą, i wokół rury która wchodzi do komina jest po 5 cm luzu. Jak mam ro zaizolować i czy wogóle izolować. Chcę zostawić parę cm luzu pomiędzy płytami a rurą. Panowie, którzy mi podłączyli kominek powiedzieli, że mogę tam wcisnąć wełnę, ale taką którą zaizolowany jest komin systemowy, silikatowa czy jakoś tam. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepix 28.02.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam Panowie mam pytanie wkłady tu prezentowane Hermes 2z MODERN , Hermes 10z Modern , Hermes 4z Modern, nadają się do domu z wentylacją mechaniczną, tzn czy są szczelne i maja tylko doprowadzenie powietrza z zewnątrz?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts