szczukot 13.03.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Tak przy okazji o Arysto : podobno mozna zamawiac je na dowolny rozmiar ! Pytanko : ile kosztuje wymaina szamotu w takim kominku ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudnej 14.03.2010 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witam. Prosiłbym znawców tematu o radę. Posiadam domek parterowy z nieużytkowym poddaszem (przynajmniej na obecną chwilę). W niedługim czasie będę montował podwieszane sufity, i chciałbym w nich umieścić rurę do DCP jak na projekcie poniżej, i tu pojawiają się pytania: 1) czy bez turbiny dwa pierwsze pokoje można by dogrzać (drugi pokoj w odleglości 4.20m od osi kominka) 2) czy do takiego układu wystarczy jedna, czy należy użyć trzy rury? Co do trzeciego pokoju, to rura idąca pod kątem 90st. raczej nie ma sensu? Jak rozwiązanie było by optymalne Dzięki. http://img69.imageshack.us/img69/443/obrazpo.jpg Miałoby sens, jeśli na sztywnych przewodach i z płaszczem na wkładzie. Pierwszy i drugi pokój bez problemu, jednak obydwa na osobnych przewodach. Mowisz, że ta ma sens, ale kominek musi być z płaszczem wodnym. Dla mnie to nie ma sensu, bo jesli montowałbym kominek z plaszem, to po co robić DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 15.03.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 no ja tez mam tej firmy ale klej 0,5 kg to chyba malutki. tomek & ania twoje uwagi będą dla mnie cenne gdyż też super isol będę kręcił. Mi poszły dwa małe wiaderka i 4 tuby, uważaj jak będziesz gruntował - tylko te miejsca co będą później klejone. Nie dobrze też jak klej "wypłynie" za bardzo na łączeniu płyt, bo później popęka jak się nagrzeje. Sama konstrukcja obudowy to zabawa, zrobiłem w parę godzin. Najgorsze jest później dać na to siatkę, narożniki i gładź .Już się bawię z tym prawie tydzień. Zewnętrzną powierzchnię płyt zagruntowałem gruntem firmowym varmsena zmieszanym z wodą dest. tak jak zalecają., pózniej dałem siatkę taką jak do ociepleń i kleiłem klejem Atlasa, później jak wyschło zagruntowałem i dałem pierwszą warstwę gipsu szpachlowego żeby wyrównać nierówności. Na końcu gładź finalna. Teraz się zastanawiam jaką farbą to pomalować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 15.03.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 nie napisałem do nędzy że z płaszczem wodnym, tylko z płaszczem po prostu. Ocynkowy płaszcz który zbiera większą ilość ciepła żeby nie wywiało kratkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 15.03.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Farba najlepiej podobna jak ściany, ale nie ten sam odcień- jaśniejsza lub ciemniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 15.03.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Farba najlepiej podobna jak ściany, ale nie ten sam odcień- jaśniejsza lub ciemniejsza. Nie chodzi mi o kolor. Mój wkład stoi w rogu. Jedna ściana jest pomalowana farbą emulsyjną Duluksa a druga silikatową Dekorala. Jak napaliłem i nie było obudowy to farba silikatowa zaczynała się łuszczyć pod wpływem temp. Właśnie tej farby mi zostały dwa wiaderka, ale się boję nią pomalować obudowę bo jak się złuszczy na obudowie to dopiero będzie problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 15.03.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Maluje się emulsyjną farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 15.03.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Proszę o wypowiedź na temat Jotul I510 i ewentualne dla niego alternatywy. Dosc maly wklad szczegolnie w palenisku (max 4-5 szczapek). Dobry do mniejszych salonow 30-40 m2. U mnie jest ponad 60 m2 i mam komfort ale temperatury na szybko to nie podniose. Denerwujaca raczka, lubiaca wypadac na podloge. Ladny prosty design. Szczelne doprowadzenie powietrza z zewnatrz, brak szybra. Problem z paleniem niewystarczajaco suchym drewnem. Z mojego doswiadczenia wklady z szamotem lepiej sobie tu radza - arysto czy spartherm. Tak przy okazji mam prosbe zeby zduni mogli nam napisac co sie psuje w kominkach powietrznych oprocz drzwiczek ?? Ktos tam kiedys pisal o ryzyku rozszczelnienia wkladu stalowego - czym to sie objawia ? Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 16.03.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Żeby nie zakładac nowego wątku podczepię się tu.Myślę o czymś w rodzaju zwrotnicy na przewodach DGP, która w zależności od potrzeb kierowałaby powietrze na parter lub piętro. Jak to zrealizować ? Ostatecznością byłoby rozdzielenie typu trójnik "portki" i za tym dwie turbiny - góra i dół i włączanie odpowiedniej, ale jest to kosztowne i zajmujące miejsce. Ponieważ takie przełączanie nie odbywałoby się często, to w grę wchodzi robienie tego ręcznie. Może dwie przepustnice z cięgnami ? Tylko wtedy chyba za turbiną z by-passem, żeby nie narobić bałaganu, gdyby omyłkowo zamknięte były obie ? Darco ma w ofercie trójnik TZL zima-lato ze zwrotnicą i trójnik YPS typu delta z przepustnicą. Może któryś z tych elementów, tylko czy te trójniki zapewniają całkowite odcięcie nieużywanego obwodu ? A jeśli tak, to który byłby lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 17.03.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Mam pytanie, czy przy rozprowadzeniu goracego powietrza lepiej jest umiejscowic kratki pod sufitem, czy przy posadzce? Wydawac by sie moglo, ze na dole, bo cieple zawsze pojdzie do gory i szybciej owe cieplo poczujemy. Jednak, jak to ma sie do komfortu? Moze lepiej u gory i stopniowo ogrzewac pomieszczenie? Planuje rozprowadzic powietrze i im bardziej zaglebiam sie w temat, tym bardziej odpada grawitacyjne rozprowadzenie. Mam taka mozliwosc, bo dom jest z poddaszem uzytkowym, ale tym razem nie chce isc na ilosc, tylko na jakosc. Bede wdzieczny za odpowiedz Podłączam się pod pytanie, bo mnie też to zastanawia - jak jest lepiej? Czy zamiast kratki mogę dać anemostat? Podnoszę, bo coś nam umknęło to zapytanie - czy ktoś mógłby przedstawić swoje za lub przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 17.03.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam,pierwszy sezon palenia (CTM) mam - można powiedzieć - za sobą. Chciałbym teraz doprowadzić do porządku palenisko. Na ściankach i stropie paleniska utworzyła się warstwa szklistej sadzy/nalotu. Zaznaczam, że w trakcie sezonu nie rzadziej niż raz w tygodniu czyściłem szpachelką i miękką szczotką drucianą wnętrze paleniska. Zastanawiam się, czy poza zdrapaniem w/w przedmiotami tej warstwy sadzy jest jakiś inny (szybszy) sposób. SADPAL odpada, moim zdaniem nieskuteczny. Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 17.03.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Mam pytanie, czy przy rozprowadzeniu goracego powietrza lepiej jest umiejscowic kratki pod sufitem, czy przy posadzce? Wydawac by sie moglo, ze na dole, bo cieple zawsze pojdzie do gory i szybciej owe cieplo poczujemy. Jednak, jak to ma sie do komfortu? Moze lepiej u gory i stopniowo ogrzewac pomieszczenie? Planuje rozprowadzic powietrze i im bardziej zaglebiam sie w temat, tym bardziej odpada grawitacyjne rozprowadzenie. Mam taka mozliwosc, bo dom jest z poddaszem uzytkowym, ale tym razem nie chce isc na ilosc, tylko na jakosc. Bede wdzieczny za odpowiedz Podłączam się pod pytanie, bo mnie też to zastanawia - jak jest lepiej? Czy zamiast kratki mogę dać anemostat? Podnoszę, bo coś nam umknęło to zapytanie - czy ktoś mógłby przedstawić swoje za lub przeciw? Już na to odpisywałem, jeśli obieg powietrza jest wymuszony, dać nawiewy z góry, siła wentylatora rozprowadzi ciepło w całej przestrzeni pokoju/pomieszczenia. Anemostat jakby rozściela to powietrze, kratka kieruje jego strumień co nie jest komfortowe. natomiast ozdobna kratka jak najbardziej przy grawitacyjnym, duży przekrój ułatwi powietrzu przemieszczanie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesiuN 17.03.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam !!! Proszę o pomoc w kwestii wyboru wkładu. Szukamy wkładu powietrznego, który zapewni nam ogrzewanie powietrzem domu o powierzchni uż. 137m2 ale pow. podłogi to 170m2. Myśleliśmy oSeguin Europa 7 lub Dovre 2180 ewentualnie o Jotul. Wskazanie jedno to płaska szyba i możliwie np. automatyczny szyber i dopalanie spalin. Proszę o poradę co najlepiej wybrać na całozimowe palenie gdy chcemy dodatkowo wykonać to bez turbinki. pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 17.03.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Najnowsze dziecko JOTUl I 570 w sprzedaży już w kwietniu 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 18.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Jaką turbinę kominkową z bypassem polecacie do DGP.W ofertach znalazłem Dospela i Darco.Gdzie umieszcza się taką turbinę przy kominku czy na poddaszu?Czy stosuje się regulator obrotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 18.03.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Witam !!! Proszę o pomoc w kwestii wyboru wkładu. Szukamy wkładu powietrznego, który zapewni nam ogrzewanie powietrzem domu o powierzchni uż. 137m2 ale pow. podłogi to 170m2. Myśleliśmy oSeguin Europa 7 lub Dovre 2180 ewentualnie o Jotul. Wskazanie jedno to płaska szyba i możliwie np. automatyczny szyber i dopalanie spalin. Proszę o poradę co najlepiej wybrać na całozimowe palenie gdy chcemy dodatkowo wykonać to bez turbinki. pozdrawiam Grzegorz W tym przedziale cenowym zorientuj się w ofercie wkładów Schmid. Powinieneś znaleźć coś dla siebie właśnie z wskazanymi walorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 18.03.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Jaką turbinę kominkową z bypassem polecacie do DGP.W ofertach znalazłem Dospela i Darco.Gdzie umieszcza się taką turbinę przy kominku czy na poddaszu?Czy stosuje się regulator obrotów? Dospel ma szybki serwis reklamacyjny, Darco ma dobre rozwiązanie by-passu. Wentylator umieszcza się na poddaszu z możliwie najbardziej pionową rurą czerpnią o średnicy 160mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 18.03.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Z tego co poczytałem Dospel ,jest cichszy 56 db,mniejszy pobór prądu,obroty silnika 965,jest cięższy czyli solidniejszy i tańszy,gwarancja 5 lat.Darco 65 db,obroty 1350,bypass termostatyczny,gwarancja 2 lata,wyższa cena ok 200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 18.03.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 No i ten by-pass super sprawa właśnie, jednak gwarancja to czynnik wiodący. Tam duże temperatury są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 18.03.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Dospel też ma bypass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts