Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Guzik zdrowieje. Mam wrażenie że mnie dopadła grypa stulecia. Ale tak to jest jak się leży w garażu pod autem w klapeczkach, bo tylko na chwilkę wpadłem pomóc synowi.

Ale temat starych kominków jest bardzo interesujący i może powróćmy do ich korzeni. Kto był lepszy? Chińczycy czy Europejczycy? Ci pierwsi chyba dawali sobie radę z wysokimi temperaturami przy porcelanie.

"KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków."

szukam takiego wątku na forum muratora... ostatnio chyba coś mi umyka :)

Takie samo odnoszę wrażenie. Zawsze zaglądając tu na forum, mam nadzieję poczytać jakieś przydatne informacje z branży kominkowej, ale niestety ostatnio bardzo mało ich.

Chciałbym zadać pytanie. Otóż zakupiłem drogi wkład kominkowy firmy Volner, który według producenta ma zamkniętą komorę spalania - powietrze do wkładu podaje się otworem od spodu wkładu. Jednak ku mojemu zaskoczeniu w kominku pali się bez widocznej różnicy gdy ten otwór dostarczający powietrze szczelnie zatkam?

Sądziłem, że zamknięta komora spalania jest zamknięta - powietrze dostaje się tylko jedną drogą po to aby je doprowadzić z zewnątrz tymczasem tu najwyraźniej tak nie jest. Czyżby definicja wkładów z zamkniętą komorą spalania nie była jednoznaczna?

Chciałbym spytać jakie jest doświadczenie Szanownych forumowiczów w tym względzie?

Szukając tematu w internecie spotkałem bardzo różne artykuły - w jednym dla autora kominek z zamkniętą komorą to taki co ma drzwiczki z szybą! Natomiast na stronie producenta najdroższych wkładów jakie spotkałem - Bellfires - znajduję poglądowe rysunki konstrukcji wkładów, w których powietrze zdaje się nie pochodzić z jednego źródła - choć to tylko poglądowe rysunki.

Jak to więc jest z tą szczelnością wkładów z zamkniętą komorą?

Witam.

Np. Ciagle nie wiem co z tym powyzszym

Narzekacie że nie ma, nikt nie pisze, itd.

Na powyższym przykładzie - dwukrotnie już dokładnie to opisywałem (działanie reku i kominka oraz ich róznice) na FM w dziale Kominki. Były to "posty" - kobyły. Długie i zabierające około 30-40 minut czasu na ich napisanie ... Samych tematów o współdziałania tych dwóch systemów w przeróżnych konfiguracjach i wydaniach technicznych to jest tu co najmniej 5-6 wątków - każdy z rzeczowymi wpisami innych autorów, w ilości kilkudziesięciu jeżeli nie kilkuset ... Są schematy, rysunki, zdjęcia.

Wystarczy się troszkę wysilić i znaleźć przez forumową wyszukiwarkę ...

Wystarczy posiedzieć ze trzy - cztery wieczory żeby poczytać.

Pozdrawiam.

he he he :D mam pomysla.Foreścik skoro dwie strony i ich poglądy z deka się ścierają a chodzi tylko przeca o to ,że mierzi was odpowiadanie po ileś tam razy na ten sam temat ,czyli "w koło Macieju" i skoro tak jak to piszesz :

Narzekacie że nie ma, nikt nie pisze, itd..............Były to "posty" - kobyły................

To najprościej w świecie zamknijcie paszcze :D;););) i niech tłum korzysta z wyszukiwarki i niech wreszcie skończy się ta namolność z jednej tak jak i z drugiej strony.

Chciałbym zadać pytanie. Otóż zakupiłem drogi wkład kominkowy firmy Volner, który według producenta ma zamkniętą komorę spalania - powietrze do wkładu podaje się otworem od spodu wkładu. Jednak ku mojemu zaskoczeniu w kominku pali się bez widocznej różnicy gdy ten otwór dostarczający powietrze szczelnie zatkam?

Sądziłem, że zamknięta komora spalania jest zamknięta - powietrze dostaje się tylko jedną drogą po to aby je doprowadzić z zewnątrz tymczasem tu najwyraźniej tak nie jest. Czyżby definicja wkładów z zamkniętą komorą spalania nie była jednoznaczna?

Chciałbym spytać jakie jest doświadczenie Szanownych forumowiczów w tym względzie?

Szukając tematu w internecie spotkałem bardzo różne artykuły - w jednym dla autora kominek z zamkniętą komorą to taki co ma drzwiczki z szybą! Natomiast na stronie producenta najdroższych wkładów jakie spotkałem - Bellfires - znajduję poglądowe rysunki konstrukcji wkładów, w których powietrze zdaje się nie pochodzić z jednego źródła - choć to tylko poglądowe rysunki.

Jak to więc jest z tą szczelnością wkładów z zamkniętą komorą?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126167-ca%C5%82kowite-uszczelnienie-szyby-kominek&p=5175702&viewfull=1#post5175702

Witam.

Narzekacie że nie ma, nikt nie pisze, itd.

Na powyższym przykładzie - dwukrotnie już dokładnie to opisywałem (działanie reku i kominka oraz ich róznice) na FM w dziale Kominki. Były to "posty" - kobyły. Długie i zabierające około 30-40 minut czasu na ich napisanie ... Samych tematów o współdziałania tych dwóch systemów w przeróżnych konfiguracjach i wydaniach technicznych to jest tu co najmniej 5-6 wątków - każdy z rzeczowymi wpisami innych autorów, w ilości kilkudziesięciu jeżeli nie kilkuset ... Są schematy, rysunki, zdjęcia.

Wystarczy się troszkę wysilić i znaleźć przez forumową wyszukiwarkę ...

Wystarczy posiedzieć ze trzy - cztery wieczory żeby poczytać.

Pozdrawiam.

A czytalem juz duzo i w roznych watkach. I tak jak napisalem, ostatnie wiesci od ludzi, mowia z reku powinno pacowac 24 h :) dlatego pytam czemu wg ciebie jest inaczej. Bo za malo argumentow chyba slysze i nie potrafie wyciagnac sam wnioskow.

A co do rozwiazan technicznych, to wlasnie chce stworzyc swoje :) czyli wlaczy to powietrze z kominka do rekuperatora, i dlatego chcialbym wiedziec, czemu nie powinny te dwa systemy pracowac w jednym momencie. Bo jak jest faktycznie jakis istotny powod tego, to moja proba rozwiazania bedzie bez sensu. Bo musze miec pracujce reku jak bedzie pracowal kominek.

Fantom

Ciekawią mnie opinie głównie montażystów REKU i wszelkich wentylacji mechanicznych, w tych konkretnych sytuacjach. Bo to jest ważne i istotne.

Tym bardziej, że praktycznie w każdym domciu jest kominek, no i kominki były poniekąd pierwsze, a więc to oni dopasowywują się do kominków, a nie na odwrót. To chyba jest logiczne i zrozumiałe.

Pozdrawiam serdecznie

No tak, to racja. Wentylację robi się wcześniej. Ale to o niczym nie świadczy.

To samo jest z kominem. Komin buduje się wcześniej, dużo wcześniej...

Przecież każdy budujacy planuje, ze bedzie miał kominek, już z reguły jak pierwsza myśl o budowie domu mu zaświta w głowie.

A więc po kolei.

Pisząc, że kominek był pierwszy, miałem na myśli, że kominek był pierwszy. Potem za setki lat "wymyślono" wentylację mechaniczną...

Witajcie. Chciałbym zapytać czy zda mi egzamin takie rozprowadzenie kanałami ciepła: turbina, kanał 2,5 mb w dół do wylewki. W wylewce rozdzielacz i kanały w kierunku czterech pomieszczeń o długości 6 mb, 4 mb, 2 mb i 1 mb. Pomyślałem że założę anemostaty na wysokości 30 cm nad wylewką tylko czy to ma sens i czy turbina sobie poradzi.