malux20 29.03.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 pewnie tak jest choć z drugiej strony znam tu ludzi którzy mają wkłady n20-n21 w londonach i innych i są bardzo zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.03.2012 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 malux Patrzę na Twoje męczarnie i zastanawiam się.Ciągle się zastanawiam, o co Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.03.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Nawiew to powietrze zimne, wywiew natomiast jest przewidziany dla powietrza rozgrzanego, czyli mającego większą objętość. Różnica, którą należy przewidzieć, to 20-30 % . Ilość kratek jest w zasadzie nieistotna, ale warto zaplanować w miarę równomierne przewietrzanie obudowy. Czyli powierzchnia kratek wywiewnych powinna być większa niż nawiewnych ? Fantom ps. W sumie 20-30% to może być nawet mało chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.03.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Nawiew to powietrze zimne, wywiew natomiast jest przewidziany dla powietrza rozgrzanego, czyli mającego większą objętość. Różnica, którą należy przewidzieć, to 20-30 % . Ilość kratek jest w zasadzie nieistotna, ale warto zaplanować w miarę równomierne przewietrzanie obudowy. Plan budowy obudowy kominka to oczywiście podstawa. Jeżeli chodzi o kratki, ich wielkość, to uogólnienia i jakieś ścisłe wymogi stosowane są przy zabudowach zimnych. A przykładowo przy obudowach akumulacyjnych, ciepłych szamotowych, wielkość, rodzaj kratek ustalamy konkretnie pod konkretny kominek. Są sytuacje, gdy kratek na takich obudowach kominkowych nie stosujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.03.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Czyli powierzchnia kratek wywiewnych powinna być większa niż nawiewnych ? Fantom ps. W sumie 20-30% to może być nawet mało chyba. Czy kratek, to niekoniecznie. Generalnie powietrze wlatuje tez szczelinami wszelkimi. Czasem jak jest "ciasno", liczymy te szczeliny w bilansie ogólnym, lub świadomie je zwiększamy. Poszerzenie szczeliny wokół wkładu o 3-4 mm, skutkuje dodatkowymi cm2 powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.03.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam.Malux ... zejdź na ziemię i dołóż 3 tysiaki to dopiero zaczniesz myśleć o "londonie" ... (komplet to 9-11 tysięcy brutto w zależności od wersji, a samo palenisko jakie wymieniła(e)ś to około 5 tys. brutto)Umówmy się że każdy z produktów tej czy podobnych firm to raczej gotowy piecyk niż kominek. I o to na ten przykład właśnie mi chodziło ... Bo czy palenisko ubrane będzie w kąsek stali, kilka kafli czy kawałek betonu, to już wszystko jedno. Seryjnie produkowana, prawie gotowa rzecz będzie zawsze tańsza od wymagającej sporej wiedzy i pracy rzeczy robionej jak by nie patrzeć - na Twoje indywidualne zamówienie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.03.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 malux Patrzę na Twoje męczarnie i zastanawiam się.Ciągle się zastanawiam, o co Ci chodzi nie chcę przeznaczyć więcej niż 7-8 tyś na kominek po rozmowach z tego wątku ludżmi jestem pewien że n20 lub n21 załatwi sprawę niestety salzburga nie założę ponieważ nie mam odpowiednio przygotowanej posadzki pod 800 kg i problem że mam we wkładzie ceramicznym komina wlot na wysokośći 160 cm. za bardzo nie chćę mieć izolacji z wełny. jeżeli ktoś jest mi zaproponować w stanie podobny do wkładów w/w z prostą obudową podobną do estorila to jestem otwarty na propozycję dziś z facetem od nordpreisa umówiłem sie że w przyszłym tygodniu jak podjedzie to mu dam zaliczkę i skończą się moje męki zdaję sobie sprawę że za dużo nie mam kasy aha mogę doplacić do systemu kumulojącego cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalbesty 30.03.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam chyba dobrze trafiłem z moim pytaniem:)) Mam pytanie czy rura do wlotu powietrza do kominka puszczona pod podłogą musi być prosta cy można złamać ją kolankiem 90 stopni. Nie chodzi mi to o kolano ktorym będzie wyprowadzona w gure tylko o to czy prowadząc ja pod podłogą tam można ja "łamać" czy lepiej aby "szła" prosto?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.03.2012 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam chyba dobrze trafiłem z moim pytaniem:)) Mam pytanie czy rura do wlotu powietrza do kominka puszczona pod podłogą musi być prosta cy można złamać ją kolankiem 90 stopni. Nie chodzi mi to o kolano ktorym będzie wyprowadzona w gure tylko o to czy prowadząc ja pod podłogą tam można ja "łamać" czy lepiej aby "szła" prosto?? Łatwiej doradzić znając szczegóły, ale ogólnie - jedno, dwa załamania są bez wpływu na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.03.2012 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 nie chcę przeznaczyć więcej niż 7-8 tyś na kominek po rozmowach z tego wątku ludżmi jestem pewien że n20 lub n21 załatwi sprawę niestety salzburga nie założę ponieważ nie mam odpowiednio przygotowanej posadzki pod 800 kg i problem że mam we wkładzie ceramicznym komina wlot na wysokośći 160 cm. za bardzo nie chćę mieć izolacji z wełny. jeżeli ktoś jest mi zaproponować w stanie podobny do wkładów w/w z prostą obudową podobną do estorila to jestem otwarty na propozycję dziś z facetem od nordpreisa umówiłem sie że w przyszłym tygodniu jak podjedzie to mu dam zaliczkę i skończą się moje męki zdaję sobie sprawę że za dużo nie mam kasy aha mogę doplacić do systemu kumulojącego cieplo A ten przedstawiciel przywiezie Ci ten i inne wkłady, byś mógł porównać? Nie lepiej podjechać gdzieś popatrzyć jak w rzeczywistości wygląda to, na co chcesz przeznaczyć 8 tysiaków, a może więcej? Nie wspomnę, ze wybierałeś się do mnie. Twoje męki może się skończą, a może dopiero zaczną? Poza tym pozbądź się kompleksów. 7-8 tys + kumulacja, to nie mało kasy na kominek (bez kafli, bo o takim mówiłeś). Masz prawo żądać, jest z czego wybrać. I nie pije tu do Nordpeisa bo zły, tylko nie ma za bardzo w czym wybierać w tej kategorii o której myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deresan 31.03.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 witam mam pewnien problem pozostało mi troszke podłogi dębowej olejowaneji zastanawiam się czy moge zniej zrobić belkę nad kominek trzeba wziąść pod uwage że ten olej wnikł do deski z 3mm , gdzieś czytałem że takie belki mozna olejować co wy myslicie na ten temat? oczywiscie belke od wewnątrz okleję płytami wap-krzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.03.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 A ten przedstawiciel przywiezie Ci ten i inne wkłady, byś mógł porównać? Nie lepiej podjechać gdzieś popatrzyć jak w rzeczywistości wygląda to, na co chcesz przeznaczyć 8 tysiaków, a może więcej? Nie wspomnę, ze wybierałeś się do mnie. Twoje męki może się skończą, a może dopiero zaczną? No ale zapraszam do siebie, a jak u mnie nic nie spasi... to w pobliżu jest wiele punktów gdzie można jak nie to, to tamto zobaczyć na własne oczy. Można również podotykać, pozaglądać, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.03.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 7-8 tyś mogę wydać na zwykły kominek akumulacje traktuję jako inwestycję oddzielną od tej puli faktycznie głupota takiej okazji niewykorzystaćdzięki za zaproszenie na Śląsk ale nie dojdę ale wągrowiec mam niedaleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 31.03.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ...Łatwiej doradzić znając szczegóły... To ja bardzo poproszę o doradztwo Witam serdecznie! Nasz bungalow - 130 m.kw. użytkowej, oficjalne ogrzewanie ma być z "wszystkożernego dolniaka" + kominek z płaszczem i zamkniętą komorą spalania (bo jeszcze reku) + bufor 1000l. Wykonawstwo w 100% samodzielne, mąż - złota rączka - aktualnie posiadany kominek - tradycyjny - osadzony i obudowany własnymi rękoma, działa od lat. Szukamy w kratki.pl Czy to dobry wybór? Czy jest coś innego, godnego zainteresowania domowego "majsterklepki" budującego z zasadą CCC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nowa Wieś Wielka, to niedaleko Prądocina. Szkoda, że trochę wcześniej nie napisałaś, bo robiłem tam kominek:). Kratki Pl są nieszczelne (chyba nadal ?), mimo dolotu z zewnątrz. Nie nadają się więc do reku. I nie daj się zwieść naszą niedawną dyskusją, że nawet otwarty można. Dyskutować po akademicku to jedno, majsterkowanie to drugie. Może dacie się zaprosić do Łazisk? Pokażę coś ciekawego. Choćby Pamę bezrusztową ? Fajna konstrukcja. Porównacie sobie różne za i przeciw na żywo, nie tylko z opowiastek. Jeszcze palę w kilku urządzeniach, w tym dwóch wodnych. Nic nie musicie u mnie kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 01.04.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Poszukuję sprawdzonego instalatora wkładów z płaszczem wodnym z Trójmiasta lub okolicy. Czy znacie kogoś godnego polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 01.04.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nowa Wieś Wielka, to niedaleko Prądocina. Szkoda, że trochę wcześniej nie napisałaś, bo robiłem tam kominek:). Kratki Pl są nieszczelne (chyba nadal ?), mimo dolotu z zewnątrz. Nie nadają się więc do reku. I nie daj się zwieść naszą niedawną dyskusją, że nawet otwarty można. Dyskutować po akademicku to jedno, majsterkowanie to drugie. Może dacie się zaprosić do Łazisk? Pokażę coś ciekawego. Choćby Pamę bezrusztową ? Fajna konstrukcja. Porównacie sobie różne za i przeciw na żywo, nie tylko z opowiastek. Jeszcze palę w kilku urządzeniach, w tym dwóch wodnych. Nic nie musicie u mnie kupować No, nie powiem, kusząca propozycja Na Twojej stronie netowej też ciekawie to wygląda. Może i byśmy przyjechali, tylko czy nas stać na takie cuda? U nas naprawdę bardzo gospodarcza budowa Jeśli byłbyś łaskaw, jakiego rzędu byłby to wydatek, np. na taką Pamę? Bardzo proszę o odp. Może być na priv.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 01.04.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam, Szukałem kanałów wentylacyjnych aby doprowadzić powietrze z zewnątrz do wkładu kominkowego z zamkniętą komorą spalania. Ze względu na to, że nie mam styro pod wylewką zmuszony jestem zamontować płaski kanał dolotowy. Największy jaki znalazłem tak aby schował mi się pod wylewką (60 mm) ma przekrój 55 x 110 a do kominka, który zamierzamy zamontować należy doprowadzić powietrze rurą minimum fi 125. Ma ktoś jakieś pomysły jak wybrnąć z tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadyx 03.04.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Czy warto inwestować w system podwójnej frontowej szyby we wkładzie kominkowym i wermikulitowy deflektor (zamiast stalowego)?W czym to może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 11.04.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 ja mam prośbę o doradzenie (zgodnie z tematem posta)jak to jest z normami DIN?zamierzam wymienić wkład kominkowy na taki jak Bef, Austroflamm, może Brunner (musiałbym dooszczędzać), oglądałem te wkłady i niektóresą potężne, wyłożone szamotem itp ponoć mają super spalanie a ich moce wg DIN to np maks 11 KW, większość 8 KW i o co tu chodzi?mam wkład tarnavy 17 kw (oczywiście nie wierzę w tą moc) jest połowę mniejszy ale jak możliwa jest taka rozbieżność?mam obawy bo do ogrzania mam dom 120 m kw i nie wiem czy taki Austroflamm 8kw mi wystarczy? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts