Remiks 30.01.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Niewiem tylko co z tym kominem z dwoma kanalami, bo wykonawca domu mowi, ze bedzie ciezko taki zmiescic w naszym malenkim domku. A nasze cudo wyglada jak na razie tak.... Widzę że zdecydowałaś się na Pana Romana, będzie piękny domek. Pewnie komin dwukanałowy dało by się upchać, ja po małym namieszaniu w projekcie sporo upchałem. Problem będzie natomiast z podłączeniem i z tym że kuchnię musiała byś wybudować troszkę jak wyspę tzn bez styczności z balami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1303 30.01.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Widzę że zdecydowałaś się na Pana Romana, będzie piękny domek. Pewnie komin dwukanałowy dało by się upchać, ja po małym namieszaniu w projekcie sporo upchałem. Problem będzie natomiast z podłączeniem i z tym że kuchnię musiała byś wybudować troszkę jak wyspę tzn bez styczności z balami. Remiks to ja chyba ta kuchnie odpuszcze, bo bym musiala chyba pod sciana z wciagnietym brzuchem do zlewu przechodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 30.01.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Moniss wlasnie o takiej kuchni mysle, tez z bialych kafli, tylko prostokatnych i bez pieca chlebowego. Niewiem tylko co z tym kominem z dwoma kanalami, bo wykonawca domu mowi, ze bedzie ciezko taki zmiescic w naszym malenkim domku. Komin systemowy dwuciagowy będzie mniejszy niż murowany np. Schidel Rondo Plus ma wymiary zew. 67x36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1303 30.01.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Czekam wlasnie co mi jeden z Panow Zdunow powie, przeslalam mu wszytko co mam dostepne i zobaczymy czy bedzie opcja na kuchnie. Musze sie tylko uzbroic w cierpliwosc. Moniss bo ja szczeke zbieram z podlogi, ze Ty takie rzeczy wiesz. Dzieki wielkie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Czekam wlasnie co mi jeden z Panow Zdunow powie, przeslalam mu wszytko co mam dostepne i zobaczymy czy bedzie opcja na kuchnie. Musze sie tylko uzbroic w cierpliwosc. Moniss bo ja szczeke zbieram z podlogi, ze Ty takie rzeczy wiesz. Dzieki wielkie!! A możesz umiścić rzut parteru z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1303 30.01.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 No pewnie, z tym, ze projekt nie zakladal, zadnej kuchni kaflowej. Takie moje malenkie zyczenie i stad te perypetie z kominem. Zdjecia podpisane na odwrot, czyli parter to pietro, a pietro to parter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 No pewnie, z tym, ze projekt nie zakladal, zadnej kuchni kaflowej. Takie moje malenkie zyczenie i stad te perypetie z kominem. Zdjecia podpisane na odwrot, czyli parter to pietro, a pietro to parter Wydaje się że była by taka możliwość nawet w jednej bryle kominek i kuchnia problemem jest to że ściana środkowa jest z bala a ani komina ani kuchni nie możesz bezpośrednio do niej przytulić. Na początek konsultacja ze zmyślnym kominiarzem żeby nie okazało się że będzie problem z odbiorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.01.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 WChcialabym w naszym domu procz pieckokominka postawic kuchnie kaflowa, czy ktos cos moze na ten temat napisac, czy warto? Jak wyglada gotowanie na takiej kuchni? Czy oddaje ona cieplo podobnie jak piecokominek? I czy koniecznie musze miec dwa kanaly w kominie?? Pozdrawiam Można wybudować kuchnię kaflowa z wkładem pobierającym powietrze z poza budynku , przecież spalanie w kuchni tak jak we wkładzie potrzebuje powietrza, o określonej w atestach mocy grzewczej . Takie rozwiązanie polecane jest do domów dobrze ocieplonych , tu walczymy o każdy kW oszczędności ciepła , rekuperacją lub z wentylacją mechaniczną . Kuchnia z wkładem jest na naszej stronie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Można wybudować kuchnię kaflowa z wkładem pobierającym powietrze z poza budynku , przecież spalanie w kuchni tak jak we wkładzie potrzebuje powietrza, o określonej w atestach mocy grzewczej . Takie rozwiązanie polecane jest do domów dobrze ocieplonych , tu walczymy o każdy kW oszczędności ciepła , rekuperacją lub z wentylacją mechaniczną . Kuchnia z wkładem jest na naszej stronie . Pytanie Gosi dotyczyło raczej tego czy musi mieć komin z dwoma kanałami dymowymi do piecokominka i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1303 30.01.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Pytanie Gosi dotyczyło raczej tego czy musi mieć komin z dwoma kanałami dymowymi do piecokominka i kuchni. Dzieki Remiks. Tak dokladnie o to mi chodzi. Mamy ograniczenia co do rozmiarow komina i z dwoma kanalami jest probelm. A Moniss napisala : "......Komin systemowy dwuciagowy będzie mniejszy niż murowany np. Schidel Rondo Plus ma wymiary zew. 67x36....". Moze ktorys z Panow Zdunow moglby sie odniesc do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 A Moniss napisala : "......Komin systemowy dwuciagowy będzie mniejszy niż murowany np. Schidel Rondo Plus ma wymiary zew. 67x36....". Moze ktorys z Panow Zdunow moglby sie odniesc do tego? Zapytaj Baturę tylko jak pytasz nie zapomnij wspomnieć o drewnianych ścianach i stropach. Ja mam komin odsunięty od bala ok 30cm. Są jeszcze te bale nośne na stropie i trzeba się wpasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gos1303 30.01.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Zapytaj Baturę tylko jak pytasz nie zapomnij wspomnieć o drewnianych ścianach i stropach. Ja mam komin odsunięty od bala ok 30cm. Są jeszcze te bale nośne na stropie i trzeba się wpasować. Juz zapytalam. Chcialabym tez zobaczyc co inni sadza na ten temat. Remiks a wiesz cos o oknach drewnianych Waclawik okna z Mszany Dolnej, chociaz chyba nie w tym watku powinnam poruszac temat okien.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Fakt inne miejsce na pytanie o okna a i tak nic nie wiem o tym producencie sam mam plastik. Ale jak masz jakiś inne pytania nie związane z tematem to na priv chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 30.01.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 A Moniss napisala : "......Komin systemowy dwuciagowy będzie mniejszy niż murowany np. Schidel Rondo Plus ma wymiary zew. 67x36....". Moze ktorys z Panow Zdunow moglby sie odniesc do tego? Tyle, że to komin z dwoma ciągami spalinowymi bez wentylacyjnych. A widzę, że u Ciebie będzie wentylacja grawitacyjna. Tak jak masz na rysunku + dodatkowy komin spalinowy, to w systemie Schida będzie chyba ponad 100cm długości (złożone z elementów), ale nadal na 36cm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.01.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CDQQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.schiedel.pl%2Fuploads%2Fmedia%2FKT_Schiedel_RONDO_PLUS_23.04.2012.pdf&ei=kNTLVK_AMMvfao3sgbgF&usg=AFQjCNHFfeoFZvsSMmm55U5qJDEqaj_mcQ&bvm=bv.84607526,d.d2s&cad=rja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 No to może na temat pytania Gosi. Kuchnia plus kominek czyli chyba dwa osobne urządzenia powiny być podłączone wg przepisów do osobnych kanałów dymowych? Można podłączyć do jednego z odległością 1,5m? Myślę że w przypadku pytającej fajnie sprawdziła by się ostatnia konstrukcja Piotra czyli piecokominek plus piekarnik jakaś akumulacja jeden kanał dymowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.01.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Dwa źródła ognia dwa kanały .. Kuchnia jak piec ze ścianą grzewczą czemu nie... Komin systemowy izolowany = mniejsza strata kominowa = więcej ciepła można zostawić w domu ... a i miejsca zajmuje mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.01.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Witam.A kto powedział że trzeba kominy stawiać ... przecież można je wykonać bezpośrednio z urządzeń (kominka i kuchni) ... przy takim wariancie zmieści się na parterze i jedno i drugie ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.01.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Podrzucam kilka fotek w temacie kuchnia i piec zduński Ten pierwszy może nadawałby się do ustawienia w domu z bali bez szafowania powierzchnią. Ten jest obudowany kamieniem – STEATYTem, więc ma świetne właściwości akumulacyjne. To prawdziwa kobyła, ale palenisko kuchenne ma tylko dwie fajerki. Może zawężając kuchnię do 2 fajerek można oszczędziś miejsce. wilk syty i owca cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.01.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Szkoda że steatyt ma tylko jeden kolor "szarobury"... Kafle ze swoją gamą barw to dopiero dają możliwości do tworzenia klimatów własnego wnętrza.Właściwości akumulacyjne czerwonej cegły są delikatnie mówiąc mizerne ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts