Kominy 27.06.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 A moja nadbudówka wygląda tak: Wygląda to jak wygląda, w rzeczywistości ładniej niż na fotach, dziurki w blasze powinny być nieco mniejsze bo prześwituje to co w środku, ale chcę od spodu jeszcze dać siatkę z małym oczkiem, więc to też trochę przesłoni środek. Efekt jest taki, że po rozpalaniu od temp 15 stopni do 22-25 nachodzi w 2 godziny, a wczesniej można było palić i palić i nic się nie zmieniała temperatura, dopiero po 4-5 godzinach coś tam było czuć, ale wciąż chłodno. Całe gorące powietrze gromadziło się pod sufitem a na dole chłodno. A jak u Was z grzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.06.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 A moja nadbudówka wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]322260[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]322261[/ATTACH] Wygląda to jak wygląda, w rzeczywistości ładniej niż na fotach, dziurki w blasze powinny być nieco mniejsze bo prześwituje to co w środku, ale chcę od spodu jeszcze dać siatkę z małym oczkiem, więc to też trochę przesłoni środek. Efekt jest taki, że po rozpalaniu od temp 15 stopni do 22-25 nachodzi w 2 godziny, a wczesniej można było palić i palić i nic się nie zmieniała temperatura, dopiero po 4-5 godzinach coś tam było czuć, ale wciąż chłodno. Całe gorące powietrze gromadziło się pod sufitem a na dole chłodno. A jak u Was z grzaniem? Pogięło Cię?! Lato mamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek246 27.06.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Hmm..., ciekawe to rozwiązanie i całkiem oryginalne.Ten kominek co tu widać jest podłączony do takiego "wymiennika wodnego" na kominie ??? Na zdjęciach nie bardzo widzę gdzie on jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominy 27.06.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Pogięło Cię?! Lato mamy... Dlatego macie lato bo ja pale w kominku i podnoszę temperaturę z 15 do 22-25 stopni , ale od jutra przestaje już palić .... i kogo pogieło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 27.06.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Dlatego macie lato bo ja pale w kominku i podnoszę temperaturę z 15 do 22-25 stopni , ale od jutra przestaje już palić .... i kogo pogieło Myslalem, ze jaja robisz dopuki nie rozpoznalem Cie na zdjeciu . Sprawdz czym palisz, bo moze po drodze do drewutni wyroslo jakies ziele, ktore nieswiadomie spalasz, skad juz krotka droga do odjechanych pomyslow ☺ Siatka powala (ciekaw jestem systemu czyszczenia i czystosci sufitu), ten komin rowniez (chyba nawet bardziej - wykonawcy braklo spiro, za to mial szamotowa rure pod bokiem) Mam wrazenie, ze bez malowania sie nie obejdzie, oraz nadzieje ze belka nie splonie. Ogolnie fajny ferment, wrzuc maje w drewnie (gdzies widzialem) bedzie kolejny powod do dyskusji ☺ I na koniec powiedz skad oni w prognozach pogody wiedza, ze palisz akurat w kominku (albo zamierzasz) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 27.06.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Pozwoliłem sobie skopiować zdjęcia do mojego archiwum pt. "Fuszerka" Okap - mistrzostwo świata, nigdy nie wpadłbym na to, ze w ten sposób mozna usprawnić ogrzewanie z kominka . P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominy 29.06.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Siatka powala na kolana - ale jakby się pomysł przyjął to my mamy taką dziurkaczkę co taki durszlak nawet z kwasówki zrobi - kupę kasy weźmiemy za te dziury że nawet licencję patentową możemy autorowi płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.06.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Witam.Już było ... Uniwag Spolmot kiedyś (nie tak dawno jeszcze) startował z taką siatką. Nawet ją opatentowali. W Poznaniu na pierwszych Kominkach pokazywali.To był okres jak Fonte Flamme zaczął się już pomału kończć i za bardzo się chyba nudzili z tego powodu ...Nie przyjęło się. Chociaż nawet zdjęcia i malunki różne można na takiej siatce umieszczać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 29.06.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Siatka powala na kolana - ale jakby się pomysł przyjął to my mamy taką dziurkaczkę co taki durszlak nawet z kwasówki zrobi - kupę kasy weźmiemy za te dziury że nawet licencję patentową możemy autorowi płacić. trzeba by gdzieś sprzedać te wycięte dziury, wtedy siatka stała by się produktem ubocznym, tanim i podbiła by rynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 06.07.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Jestem zainteresowany kominkiem akumulacyjnym, ale realizacja dopiero w przyszłym roku.Obecnie przegotowujemy szczegóły różnych przepustów w płycie fundamentowej do projektu. W salonie jest wyrysowany kominek, w kącie (zapraszam do mojego dziennika - w stopce, sam jest rzut parteru) i to jest jego najbardziej prawdopodobna lokalizacja.Jakiej średnicy przepust wlotu świeżego powietrza mamy przygotować pod taki kominek. Proszę także o zalecenie na ile ten wlot powietrza powinien być oddalony od obu ścian w tym roku salonu, aby można było optymalnie podłączyć go do takiego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.07.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Chcesz akumulacyjny, to weź też pod uwagę jego ciężar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.07.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Chcesz akumulacyjny, to weź też pod uwagę jego ciężar. W przypadku płyty fundamentowej ciężar kominka ma niewielkie znaczenie, chyba że na płycie jest wylewka na styropianie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 06.07.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 To będzie fundament z ogrzewaniem. Wg wykonawcy płyty nie ma problemu z obciążaniem takim jak kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 07.07.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Rozmawiałem dzisiaj z jednym wykonawcą, który też robi kominki akumulacyjne. Ogólnie sprawa dotyczy każdego kominka - jeśli będzie on stał przy ścianie zewnętrznej, to najprościej jest przebić tę ścianę i w niej zrobić wlot świeżego powietrza.Tak więc darujemy sobie chyba dodatkowy przepust w płycie fundamentowej (wykonawca się ucieszy!).W prawdzie u nas jest to ściana wschodnia i wg teorii nie powinna być robiona czerpnia od tej strony, ale wg tego wykonawcy te strony świata to jest mi i to komin decyduje o ciągu.Czy macie podobne zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 08.07.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Strona swiata jest bez znaczenia, natomiast przebicie na krotko przez sciane jest co prawda dopuszczalne, jednak korzystniejsze jest wyjscie z podlogi. Rozmawiałem dzisiaj z jednym wykonawcą, który też robi kominki akumulacyjne. Ogólnie sprawa dotyczy każdego kominka - jeśli będzie on stał przy ścianie zewnętrznej, to najprościej jest przebić tę ścianę i w niej zrobić wlot świeżego powietrza. Tak więc darujemy sobie chyba dodatkowy przepust w płycie fundamentowej (wykonawca się ucieszy!). W prawdzie u nas jest to ściana wschodnia i wg teorii nie powinna być robiona czerpnia od tej strony, ale wg tego wykonawcy te strony świata to jest mi i to komin decyduje o ciągu. Czy macie podobne zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 08.07.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Strona swiata jest bez znaczenia, natomiast przebicie na krotko przez sciane jest co prawda dopuszczalne, jednak korzystniejsze jest wyjscie z podlogi. Świetnie, już mam jedną opinię. A potrafisz uargumentować dlaczego właśnie tak twierdzisz? Będę za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.07.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Świetnie, już mam jedną opinię. A potrafisz uargumentować dlaczego właśnie tak twierdzisz? Będę za pomoc. Bo się trzeba więcej narobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 08.07.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 po pierwsze. próbowałeś kiedyś rozszczelnić okno przy -20 c ? w szczytowym momencie przy tak króciutkim kanale dolotu będziesz miał lód na przepustnicy("lodówkę" w kominku), którą zgodnie z logiką zamontujesz zaraz przy wyjściu kanału ze ściany wewnątrz, tą przepustnicę najdalej za 2 lata szlag trafi wilgoć. po drugie ciśnienie w tak krótkim kanale wskutek różnicy temperatur będzie tak duże, że prawdopodobnie najszczelniejsza przepustnica, będzie "przepuszczać" po trzecie kanał który ma kilka metrów długości wyrówna ciśnienie i minimalnie chociaż ogrzeje zimne powietrze Świetnie, już mam jedną opinię. A potrafisz uargumentować dlaczego właśnie tak twierdzisz? Będę za pomoc. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 08.07.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 @lecho*ski dziękuję za wyjaśnienie! Twoje argumenty wyglądają logicznie. Alternatywą dla mnie jest rura o dł. powiedzmy 3 m która będzie częściowo w ziemi, ale w obrysie budynku już będzie przechodziła przez styrodur, a potem przez płytę fundamentową. Planujemy fundament grzewczy, dlatego całe te 20 cm betonu będzie miało stałą temp. ok. 26 cm, przynajmniej przez 1/3 roku, a wtedy będziemy chcieli właśnie palić w kominku. Pytanie więc czy takie zimne powietrze - 20C, to już ekstremum, u nas średnio jedna doba w roku, ale powiedzmy -5 C, lekko ogrzane w gruncie, lekko dogrzane przez płytę fund. tak wiele zmieni. Poza tym, w tym miejscu będziemy mieli dość spore straty ciepła ogrzewania fundamentu (przez cały czas z tą naturalnie lekko nieszczelną przepustnicą). Dodatkowo, w tym miejscu pojawią się naprężenia wynikające z różnych temperatur, bo wprowadzamy tam powietrze o 30 st. chłodniejsze. Naprężenia w płycie fund. to nie jest dobry pomysł. Może nie wyjaśniłem na początku, że ta płyta ma być z ogrzewaniem, ale mimo Twoich argumentów, nie wiem czy przepust w płycie nie wpłynie bardziej negatywnie niż te efekty, które opisujesz. Masz może jakieś dodatkowe przemyślenia w takiej sytuacji? @Kominki Piotr Batura Rozumiem, że zdun kujący ścianę (u nas BK, więc nie będzie tak źle) będzie miał dodatkową robotę. Ale ludzie od fundamentu też mają sporo zabawy z takie przepustem - wycinanie w styrodurze, przejście przez folię, przejście między zbrojeniem i między rurkami ogrzewania. Poza tym na koniec muszę jakoś gdzieś taką czerpnię w gruncie wykończyć - kominek, itp... Nie wiem kto ma mniej roboty?... Dziękuję jeszcze raz i zapraszam do dalszej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.07.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 @lecho*ski dziękuję za wyjaśnienie! Twoje argumenty wyglądają logicznie. Alternatywą dla mnie jest rura o dł. powiedzmy 3 m która będzie częściowo w ziemi, ale w obrysie budynku już będzie przechodziła przez styrodur, a potem przez płytę fundamentową. Planujemy fundament grzewczy, dlatego całe te 20 cm betonu będzie miało stałą temp. ok. 26 cm, przynajmniej przez 1/3 roku, a wtedy będziemy chcieli właśnie palić w kominku. Pytanie więc czy takie zimne powietrze - 20C, to już ekstremum, u nas średnio jedna doba w roku, ale powiedzmy -5 C, lekko ogrzane w gruncie, lekko dogrzane przez płytę fund. tak wiele zmieni. Poza tym, w tym miejscu będziemy mieli dość spore straty ciepła ogrzewania fundamentu (przez cały czas z tą naturalnie lekko nieszczelną przepustnicą). Dodatkowo, w tym miejscu pojawią się naprężenia wynikające z różnych temperatur, bo wprowadzamy tam powietrze o 30 st. chłodniejsze. Naprężenia w płycie fund. to nie jest dobry pomysł. Może nie wyjaśniłem na początku, że ta płyta ma być z ogrzewaniem, ale mimo Twoich argumentów, nie wiem czy przepust w płycie nie wpłynie bardziej negatywnie niż te efekty, które opisujesz. Masz może jakieś dodatkowe przemyślenia w takiej sytuacji? @Kominki Piotr Batura Rozumiem, że zdun kujący ścianę (u nas BK, więc nie będzie tak źle) będzie miał dodatkową robotę. Ale ludzie od fundamentu też mają sporo zabawy z takie przepustem - wycinanie w styrodurze, przejście przez folię, przejście między zbrojeniem i między rurkami ogrzewania. Poza tym na koniec muszę jakoś gdzieś taką czerpnię w gruncie wykończyć - kominek, itp... Nie wiem kto ma mniej roboty?... Dziękuję jeszcze raz i zapraszam do dalszej dyskusji. Z tymi naprężeniami w płycie to chyba za dużo się naczytałeś, pod miejscem na kominek też nie ułożysz ogrzewania więc nagrzewanie nierównomierne i naprężenia. Mam taką płytę i na razie nie chciało mi się jej grzać bo jej temperatura nie spada poniżej 18 stopni zimą (takie zimy ostatnio), a przepust do kominka pod płytą. Przepust jeden mniej czy więcej, chwilka zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts