przemo1 28.10.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Przemo, żartujesz, prawda? No to, ja się na ten żart łapię i zaprzeczam jakoby na forum nie było informacji o Kratki.pl. Nawet tu w wątku ostatnio co nieco było. Oczywiście żart - nie mogłem się powstrzymać . A wracając do pytania - ja mogę z ich gamy polecić Zibi'ego. U mnie się spisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.10.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Może i ma, ale jak ktoś to porówna z takim szamotem, to nie wypada zbyt korzystnie. A jaki parametry nie wypadają zbyt korzystnie (przewodność, wytrzymałość) i do jakich zastosowań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test_user7 28.10.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Podobno silca ma nową płytę która przewodzi na zewnątrz http://parkanex.pl/Oferta/Akcesoria_kominkowe/Izolacje/2096-P%C5%82yta_termoprzewodz%C4%85ca_SILCA_HEAT_600C_1000x625x25mm.html jak to się ma do wcześniejszych?? Płyta ciekawa. Niestety cena raczej nie do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.10.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) A jaki parametry nie wypadają zbyt korzystnie (przewodność, wytrzymałość) i do jakich zastosowań? O cenie, która moim zdaniem dyskwalifikuje ten materiał napisał już test_user A dla mnie ważne jest czym może się różnić materiał, jeśli chodzi o wykorzystanie do akumulacji i oddawania ciepła paleniska kominkowego, który ma gęstość 0,65 g/cm3 od tego, który ma ponad 2,0 g/cm3. Może ja niewiele wiem na temat materiałów używanych do budowy kominków i pieców, ale to mnie przekonuje w bardzo konkretną stronę. Ogniotrwałość też różni się ponad 2-krotnie na niekorzyść tej silci. Fakt nie jest izolatorem i tyle, jak dla mnie. Przydałby się tu jakiś spec materiałoznawca, żeby rzecz cała wyjaśnić Edytowane 29 Października 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test_user7 29.10.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Czy z płyt krzemianowo-wapiennych (Varmsen, Promasil, kratki.pl, Siltherm) Promasil jest "ok"?Jest najtańszy z nich wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.10.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam.User ... żaden z wymienionych przez Ciebie materiałów nie oddaje ciepła przez "ściany". To izolatory,materiały do wykonywania typowo konwekcyjnych zabudów. Co najwyżej są "letnie" w dotyku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test_user7 29.10.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam. User ... żaden z wymienionych przez Ciebie materiałów nie oddaje ciepła przez "ściany". To izolatory,materiały do wykonywania typowo konwekcyjnych zabudów. Co najwyżej są "letnie" w dotyku. Pozdrawiam. Zdaję sobie z tego sprawę. Chciałem tylko wiedzieć czy te płyty są ok w porównaniu z płytami krzemianowo-wapiennymi innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.10.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Czy z płyt krzemianowo-wapiennych (Varmsen, Promasil, kratki.pl, Siltherm) Promasil jest "ok"? Jest najtańszy z nich wszystkich. Promasil może być różny: 950, 1000... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test_user7 29.10.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Promasil może być różny: 950, 1000... Chodziło o Promasil 950 KS. Ale nawet producent twierdzi, że nie za bardzo nadaje się ta płyta na konstrukcje. Najlepszymi opiniami cieszy się*chyba Varmsen... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.10.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Tak. Varmsen, Silca, a jeśli z Promatu, to Promasil 1000 L. To produkty porównywalne i nie tak kruche, jak Promasil 950 Ks, którego odpowiednikiem jest płyta z Kratek... Przy odrobinie ostrożności i delikatności, dasz radę z kruchej płyty...Newralgiczne miejsca podwójnie. Fakt, że czasem wkurzająca to praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.10.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam. Chodziło o Promasil 950 KS. Ale nawet producent twierdzi, że nie za bardzo nadaje się ta płyta na konstrukcje. Jak jeszcze nie było 1000 L, to producent twierdził że 950-tka na konstrukcje się jak najbardziej nadaje ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.10.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam. Jak jeszcze nie było 1000 L, to producent twierdził że 950-tka na konstrukcje się jak najbardziej nadaje ... Pozdrawiam. W Kratkach o swojej płycie mówią to samo...:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 29.10.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 bo zabraklo tego zdania wlasnie, ze zgodnie z prawem bedzie znajdowal sie w kotlowni, gdzie domownicy beda spedzac milo wieczory. Panowie po co ubliżać? Staramy się produkować coś zupełnie nowego, wg nowych standardów i certyfikatów. Oczywiście, że można kominki fakturować jako kocioł ale nie jest to zgodne z prawem. Po drugie - projektantów, którzy projektują budynek nie interesują faktury. Jeśli zaprojektowali kocioł w kotłowni a klient nie ma kotła w kotłowni tylko ma typowy kominek w salonie - składając dokumenty o odbiór budynku i oświadczając, że ten kocioł tam naprawdę stoi i działa - bierze na siebie ryzyko bo nie robi tego zgodnie z prawem. Nasze kominki z płaszczem wodnym mogą zgodnie z prawem stać w pomieszczeniach użytkowych i być głównym źródłem ogrzewania. http://www.iwonapellets.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 29.10.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 My mamy taką - "no name" z firmy norgpolhttps://wklady-kominkowe.com/pl/plyta-izolacyjna-kominkowa-krzemianowo-wapienna-100-50-3-cm.html na na 100% wyrabiają ją małe rączki, i nikt tu nikomu nie mydli oczu że płyta robiona jest w europie lub dla albo przez znanego producenta. W porównaniu do silthermy, kratkowej czy promasilu praktycznie to to samo, a może nawet jest trochę twardsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.10.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Panowie po co ubliżać? Staramy się produkować coś zupełnie nowego, wg nowych standardów i certyfikatów. Oczywiście, że można kominki fakturować jako kocioł ale nie jest to zgodne z prawem. Po drugie - projektantów, którzy projektują budynek nie interesują faktury. Jeśli zaprojektowali kocioł w kotłowni a klient nie ma kotła w kotłowni tylko ma typowy kominek w salonie - składając dokumenty o odbiór budynku i oświadczając, że ten kocioł tam naprawdę stoi i działa - bierze na siebie ryzyko bo nie robi tego zgodnie z prawem. Nasze kominki z płaszczem wodnym mogą zgodnie z prawem stać w pomieszczeniach użytkowych i być głównym źródłem ogrzewania. http://www.iwonapellets.pl/Nie wydaje mi się, by Lechowski chciał Ci ubliżyć...To jest forum. Ze swoimi humorami, specyficzną retoryką i językiem. Sam tu wszedłeś, nikt Cię na siłę nie ciągnął Mnie Lechowski też czasem wkurza...Może w ten sposób chce sprawdzić, czy kitu nie wciskasz. Zamiast się obrażać, lepiej uzasadnij, dlaczego wasz kominek może stać w salonie a inne nie. Bo ktoś może pomyśleć, że sobie załatwiłeś te papiery. Napisz czym się Twoje kominki różnią od podobnych konstrukcji i przytocz przepisy, na które się powołujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test_user7 29.10.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 A czy ktoś miał do czynienia z płytami BAUWER: http://bauwer.com.pl/index.php?route=product/product&path=3&product_id=72Czy to materiał podobny do Grenaisol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.10.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Test, to w końcu ty chcesz czy nie chcesz kumulować to ciepło w obudowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
test_user7 29.10.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Zastanawiam się właśnie Płyty szamotowe są chyba zbyt ciężkie (mam styropian pod wylewką). I rozważam zakup innych płyt. Ale pewnie skończy się na płytach Varmsen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.10.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Ile masz styropianu i ile wylewki na nim? Napisz tu. Zduni Ci powiedzą co możesz. Poza tym są sposoby, żeby w razie potrzeby miejsce pod kominek wzmocnić. Piotr Batura w styczniu coś takiego pokazał u siebie na blogu – wzmocnienie pod pieco-kominek z masą akumulacyjną. Nie pamiętam ile to ważyło, ale na pewno dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Nasze kominki z płaszczem wodnym mogą zgodnie z prawem stać w pomieszczeniach użytkowych i być głównym źródłem ogrzewania. Tia - czyli gdzie ? Bo mając na uwadze § 2.14 Rozporządzenia należy przez to rozumieć jedno pomieszczenie lub zespół pomieszczeń, wydzielone stałymi przegrodami budowlanymi, nie będące: mieszkaniem, pomieszczeniem technicznym albo pomieszczeniem gospodarczym, czyli zgodnie z tym, nie można tego "wynalazku" stosować w domu jednorodzinnym. I jeszcze raz - prawo zabrania instalacji kotłów na paliwo stałe w pomieszczeniach mieszkalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts