pestka56 02.06.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Nie ma ideału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.06.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Nie ma ideału Ano nie ma chyba że Piotr coś więcej wie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.06.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Jest cały wątek na ten temat...Ponieważ nie ma ideału, trzeba wybrać mniejsze zło...Generalnie sadza pali się jak jest. Czyli czyszczenie komina na pewno jest podstawą. No i suche drewno. Cienka stal ma to do siebie, że nie przykleja się do niej sadza. To taki mały sprawdzony sprzymierzeniec w walce z palącą się sadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.06.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Pożar sadzy w kominie nie jest chyba jego normalnym stanem pracy? Raczej optymalnym stanem pracy, ale do niego potrzebna jest sadza lub coś jeszcze, bez tego optymalnej pracy nie będzie. Raz miałem pożar komina jak paliłem drewnem w śmieciuchu,ale nie paliła się sadza tylko smoła osadzona na ściankach wkładu stalowego,zbierała się z powodu nieprawidłowego spalania z nadmuchem (kiszenie paliwa) ,komin regularnie czyszczony, ale szczota kominowa tego nie brała. Akurat byłem poza domem, sąsiad mi powiedział 2 dni po pożarze, pewnie kupili kiełbaski i czekali,wkład mnie uratował . Edytowane 2 Czerwca 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.06.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Tę smołę w kominie kominiarze wypalają, bo to chyba jedyny naprawdę skuteczny sposób na pozbycie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 03.06.2016 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Szkoda że nie można sobie tutaj spojrzeć w oczy https://www.youtube.com/watch?v=7IRyxUhNZSc Wypalanie sadzy może się źle skończyć widziałem kominy po wybuchu . Ale fakt - lepiej niech zajmują się tym kominiarze (to stosunkowo niewiele kosztuje) Edytowane 3 Czerwca 2016 przez DUNTE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.06.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Wypalanie sadzy to ostateczność, i powinien to robić wyłącznie doświadczony i odpowiedzialny kominiarz. Nie wolno wypalać całego komina. Robi się to po kawałku od góry. Dobrze jest powiadomić straż o wykonywaniu procesu.... Będą w pogotowiu. Komin po takim zabiegu nie jest jak nowy. Nawet tak doskonale zbudowany jak radzi DUNTE. Nawet jeśli cegła wytrzyma, siadają spoiny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 03.06.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Piotr już na to odpowiedział. Ceramika pewnie wytrzyma palenie kilku patyczków w kominku. Ale wybuch gazów i pożar niestety ją zniszczy. To w końcu porowaty materiał, na dodatek kto wie, czy dobrze wypalony w piecu i ma prawo mieć skazy, drobne niezauważalne pęknięcia. Szkoda, że zamiast czerpania wiedzy odbywają się tu słowne bijatyki 90 % nowobudujących wybiera kominy systemowe ceramiczne(bo są najlepsze pod względem cena/jakość) ...jakoś niechce mi się wierzyć że takie te kominy są nietrwałe i przy paleniu wiekszej ilości patyków komin pęką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.06.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Witam.Założył bym tezę że spokojnie około połowy tych kominów wcześniej czy później pęka ...Powodem ich destrukcji jest tylko i wyłącznie spartolony montaż takiego komina.A tak już bardziej precyzyjnie mówiąc - nagminne obmurowywanie trójnika przyłączeniowego oraz samego wyjścia w czapie kominowej.Kolejnymi dwoma powodami pękania wkładów ceramicznych w kominach systemowych jest podłączanie do nich urządzeń genrujących punktowo (trójnik przyłączeniowy) zbyt dużych temperatur - raz w trakcie budowy (wszelkiej maście kozy i piecyki budowlane podpięte na zbyt krótkiej rurze), dwa - już przy niewłaściwym wykonaniu i późniejszym użytkowaniu kominka/ pieca).Osobną kategorią są pożary sadzy w tych kominach.Pozdrawiam. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.06.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 90 % nowobudujących wybiera kominy systemowe ceramiczne(bo są najlepsze pod względem cena/jakość) ...jakoś niechce mi się wierzyć że takie te kominy są nietrwałe i przy paleniu wiekszej ilości patyków komin pęką Nieprawda. Wybór tego komina jest uwarunkowany nie jakością, tylko brakiem innego w hurtowni! Poza tym doradcą w tej kwestii jest facet przy kasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.06.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Panowie należą do czepialskich, zwłaszcza ten ostatni. Kubatura pomieszczeń jest wprost proporcjonalna do powierzchni podłogi. W związku z tym że w temacie kominkowym cisza znaleźli sobie temat zastępczy. Dopiero to przeczytałem. ....Kubatura pomieszczeń jest wprost proporcjonalna do powierzchni podłogi................ I jeszcze w temacie o kominkach.Proszę zanim coś napiszesz zapytaj.Dobierasz kominek czyli jego moc grzewczą licząc po powierzchni podłogi.Człowieku przestań z tymi głupotami.Poczytaj popytaj naszej wspaniałej branży ,wytłumaczą ci jak dobiera się kominek do grzania w chałupie.ech.!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.06.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Ja liczę po podłodze, zakładając 260 cm wysokości, redukując jeśli jest inaczej i urealniam górę jeśli są skosy. Jak się upierdliwiec trafi, liczę mu kubaturę. Dla mnie to "wsjo riba"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.06.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Dokładnie takie założenia jak robiłam jak Piotr. Z jedną różnicą Założyłam wyokość pomieszczenia 270 cm jako standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.06.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 No, to wróćmy do tematu : Pomóżcie Panowie dobrać wkład kominkowy do pomieszczenia u Jankesa Przypominam co Jankes napisał: Witam, do swojego domu (parter+poddasze użytkowe 139 m2 pow. użytkowej) w salonie chce dobrać kominek bez płaszcza wodnego do okazjonalnego rozpalania 3-4 razy w miesiącu. NIe chce wkładu o zadużej mocy (przewymiarowania) . Co Polecacie i jaki komin do tego? salon 33m2 a kuchnia oddzielona będzie ścianą i drzwiami ma 9,8m2....nie będzie to główne źródło ciepła (główne źródło będzie pompa ciepła pw lub gaz kondensat) tylko jak już pisałem okazjonalnie dla klimatu i ciepła w salonie ewentualnie do sąsiednich pomieszczeń przez promieniowanie cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.06.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Romotop HEAT 59.50.13 Moc regulowana od 2,5 kW , gwarantuje to nieprzegrzewania niewielkiego salonu Można zastosować dodatkowe masy akumulacyjne aby rozłożyć grzanie w czasie Mała głębokość paleniska , nie zajmuje dużo miejscaEkonomiczny i ekologiczny.100% CDP , może pracować w domach z rekuperacją , nie spala powietrza z wnętrza domu Cena przystępna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 03.06.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Romotop HEAT 59.50.13 Moc regulowana od 2,5 kW , gwarantuje to nieprzegrzewania niewielkiego salonu Można zastosować dodatkowe masy akumulacyjne aby rozłożyć grzanie w czasie Mała głębokość paleniska , nie zajmuje dużo miejsca Ekonomiczny i ekologiczny. 100% CDP , może pracować w domach z rekuperacją , nie spala powietrza z wnętrza domu Cena przystępna Fragment instrukcji; Przy użytkowaniu i instalacji wkładu należy dotrzymywać przepisy bezpieczeństwa według normy ČSN 06 1008/1997, zwłaszcza: - to gdzie my jesteśmy w Polsce czy Czechach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.06.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) I jeszcze w temacie o kominkach.Proszę zanim coś napiszesz zapytaj.Dobierasz kominek czyli jego moc grzewczą licząc po powierzchni podłogi.Człowieku przestań z tymi głupotami.Poczytaj popytaj naszej wspaniałej branży ,wytłumaczą ci jak dobiera się kominek do grzania w chałupie.ech.!!!!!!!!! To i czytać nie nauczyli? Nie popisujesz się wiedzą niestety kolejny raz zwłaszcza że to wiedza z zakresu gimnazjum. Dla przypomnienia powierzchnia podłogi to szerokość pomieszczenia razy jego długość. natomiast kubatura tego samego pomieszczenia to wynik tego działania razy wysokość, czyli jest wprost proporcjonalna czy nie. O doborze kominka w moim poście słowa nie było. Ps. No głową o ściane można walić ale od tego wiedzy nie przybędzie;-) Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.06.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 No, to wróćmy do tematu : Pomóżcie Panowie dobrać wkład kominkowy do pomieszczenia u Jankesa Wracając do tematu to wybrał bym najsłabszy wkład z np. podwójną szybą i fajną wizją ognia. Kominek rozpalany kilka razy w miesiącu jest tylko ozdobą a nie kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 04.06.2016 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 podwójna szyba to puszczanie większej temperatury do komina. niektórzy producenci poprawiają takim zabiegiem nieudane konstrukcje, które źle spalają drewno i zadymiaja szybę. idąc tym tropem ja zaproponował bym otwarte palenisko. wizja najładniejsza. ale wracając do tematu. w dobrym wkładzie moc da się wyregulować właściwym rozdrobnieniem drewna; zachowując przy tym czystość spalania/szyby Wracając do tematu to wybrał bym najsłabszy wkład z np. podwójną szybą i fajną wizją ognia. Kominek rozpalany kilka razy w miesiącu jest tylko ozdobą a nie kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.06.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Fragment instrukcji; Przy użytkowaniu i instalacji wkładu należy dotrzymywać przepisy bezpieczeństwa według normy ČSN 06 1008/1997, zwłaszcza: - to gdzie my jesteśmy w Polsce czy Czechach??? A co to ma do tematu? Darek polecił kominek opierając się na doświadczeniu i zaletach, które wymienił. I to dla pytającego wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts