StefanW 14.06.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Tylko pilnuj grubości warstwy śniegu... To może zacznie gwizdać???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 15.06.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Panowie Zduni, potrzebuję konkretnej informacji.Mianowicie czy wkład Brunner HKD 2.2 + dedykowane krążki akumulacyjne to naprawdę dobry zestaw, warty swojej ceny?Zależy nam na budowie porządnego, ciepłego kominka (może nawet coś z kaflami) i jako serce urządzenia zaproponowano nam ten zestaw.Czy przy poprawnym użytkowaniu faktycznie dłuuuuuugie lata będziemy z tego zadowoleni? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi, bo decydować się musimy dosyć szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.06.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Panowie Zduni, potrzebuję konkretnej informacji. Mianowicie czy wkład Brunner HKD 2.2 + dedykowane krążki akumulacyjne to naprawdę dobry zestaw, warty swojej ceny? Zależy nam na budowie porządnego, ciepłego kominka (może nawet coś z kaflami) i jako serce urządzenia zaproponowano nam ten zestaw. Czy przy poprawnym użytkowaniu faktycznie dłuuuuuugie lata będziemy z tego zadowoleni? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi, bo decydować się musimy dosyć szybko.Pewnie 5-6 krążków?! To tak jakbyś wynajął 24 tonową ciężarówkę do transportu 3 ton piasku....Hkd 2.2 to bardzo dobre palenisko piecowe, natomiast zestaw krążków odbierze ok 20% energii, którą wyprodukuje to palenisko. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 15.06.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Tak, standardowe 6 krążków Brunnera.Problemem jest niewielka ilość miejsca na zabudowę kominka, z tego względu nie możemy iść z akumulacją w bok, a jedynie w górę.A co z płytami szamotowymi w obudowie? Czy one nie przejmą sporej części powstającej energii? Co Pan mógłby doradzić w takiej sytuacji, Panie Piotrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.06.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Nie chciałbym psuć biznesu moim kolegom ze Śląska, szczególnie K.K. z Bielska...Ja już dawno zamieniłem konstrukcję HKD, na porównywalne palenisko polskiej produkcji. Połowę zaoszczędzonych pieniędzy, mozna zainwestować w porządna masę akumulacyjną. Zmieści się ona spokojnie na miejscu krążków. Pieniędzy starczy pewnie jeszcze na sterowanie elektroniką Tatarka...Płyty szamotowe obudowy, mają inną rolę do spełnienia w piecokominku. Popatrz na to: http://blog.kominki-batura.pl/bialasek/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 15.06.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Rynku Pan nie psuje, wiedza zawsze w cenie, zwłaszcza kiedy trzeba za nią zapłacić ciężko zarobionymi pieniędzmi:)Dostaliśmy ofertę na takie rozwiązanie w akceptowalnej przez nas cenie. Pytanie tylko, czy jeżeli nie potrzebujemy ciężkiej akumulacji i kominek będzie dodatkowym źródłem ciepła to takie rozwiązanie będzie nas satysfakcjonowało? Wiem że można zabudować kanały dymowe, ale czy to bardzo zmienia akumulację na odcinku 1,2 m w pionie? Bo tyle mniej więcej miejsca mamy do wlotu do komina.Firma kominkowa sprawdzona, porządna i konkretna. Jesteśmy bardzo zadowoleni z przedstawionej wizji, dlatego tylko o rozwiązania techniczne dopytuję. Dom energooszczędny, dużo ciepła nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.06.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Rynku Pan nie psuje, wiedza zawsze w cenie, zwłaszcza kiedy trzeba za nią zapłacić ciężko zarobionymi pieniędzmi:) Dostaliśmy ofertę na takie rozwiązanie w akceptowalnej przez nas cenie. Pytanie tylko, czy jeżeli nie potrzebujemy ciężkiej akumulacji i kominek będzie dodatkowym źródłem ciepła to takie rozwiązanie będzie nas satysfakcjonowało? Wiem że można zabudować kanały dymowe, ale czy to bardzo zmienia akumulację na odcinku 1,2 m w pionie? Bo tyle mniej więcej miejsca mamy do wlotu do komina. Firma kominkowa sprawdzona, porządna i konkretna. Jesteśmy bardzo zadowoleni z przedstawionej wizji, dlatego tylko o rozwiązania techniczne dopytuję. Dom energooszczędny, dużo ciepła nie potrzeba.Pytasz to odpowiadam. To, że ktoś nie potrzebuje dużo ciepła, niekoniecznie musi się kończyć puszczaniem go w komin. Problem jest też z wytrzymałością krążków, traktowanych nadmiarem energii, czego nie unikniesz. Na odcinku 1,2 m można to zrobić lepiej technicznie, rozsądniej i taniej. Poczytaj wpis "zaklęte krążki" na blogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 15.06.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Dziękuję za namiary na artykuł, wpis przeczytany.I tu pojawia się kolejne pytanie:) Pisze Pan, że krążki są ok, ale do mniejszych palenisk z załadunkiem do 5 kg drewna. Ze specyfikacji HKD 2.2 jasno wynika, że załadunek przy akumulacji to max 4 kg, czyli teoretycznie zestaw pasuje.Do kominka będzie podłączony Tatarek, tak że spalanie będzie się odbywało w sposób racjonalny i chyba dużo tego ciepła nie powinno iść w komin przy tak małym załadunku? Kurcze dużo mi się tych pytań i wątpliwości rodzi w głowie, ale ten kominek to dosyć ważna dla mnie sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.06.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Specyfikacje Brunner pisze też po to, żeby potem mieć argumenty podczas reklamacji. Połóż sobie 4 kg drewna na wagę i zobacz ile to jest. Ja używam w podobnym HKD (eksploatuję 2szt) 2 - 3 kg jako podpałki. Może niepotrzebnie zadałeś pytanie na forum?! A może ja niepotrzebnie miałem czas Ci odpisać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.06.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Witam. Palenisko o którym rozmawiacie tak ochoczo bez udziału wykonawcy projektującego przecież całość pieca, jest produkowane w trzech różnych wielkościach komory spalania, różniących się znacznie ilością ładowanego doń drewna ... Może projektant / wykonwca zaplanował właśnie pod te krążki najmniejszy model ... z pojedynczą szybą ... ubrany w dodatku w przewietrzaną a nie zamkniętą zabudowę ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 15.06.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Hehe, zawsze dopytuję o ważne dla mnie rzeczy. Nie oznacza to jednak, że nie dowierzam osobie która mi dane rozwiązanie poleciła. Ot taki ze mnie dociekliwy skurczybyk;) W zasadzie najważniejsze było dla mnie potwierdzenie jakości paleniska, a to Pan od razu napisał, za co jestem niezmiernie wdzięczny.Na zestaw zapewne i tak się zdecydujemy, bo raczej nie stać nas na dołożenie kolejnej kupki pieniędzy na alternatywne rozwiązania. A co najważniejsze, Panowie K. oprócz wiedzy i wizji mają też niezaprzeczalny dar przekonywania i urok osobisty, którymi szybko nas kupili! Jeszcze tylko jedno pytanie, czy takie pęknięcie krążka ma duży wpływ na dalszą eksploatację i bezpieczeństwo? Wiąże się to z jakimiś niebezpieczeństwami dla domowników (np. czad )? edit. Wersja paleniska to podstawowy HKD 2.2 z podwójną szybą, taki:https://kominki-godzic.sklep2.pl/palenisko-piecowe-brunner-hkd-22-p-246.html?cPath=7_15 Edytowane 15 Czerwca 2016 przez xkordix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.06.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Hehe, zawsze dopytuję o ważne dla mnie rzeczy. Nie oznacza to jednak, że nie dowierzam osobie która mi dane rozwiązanie poleciła. Ot taki ze mnie dociekliwy skurczybyk;) W zasadzie najważniejsze było dla mnie potwierdzenie jakości paleniska, a to Pan od razu napisał, za co jestem niezmiernie wdzięczny. Na zestaw zapewne i tak się zdecydujemy, bo raczej nie stać nas na dołożenie kolejnej kupki pieniędzy na alternatywne rozwiązania. A co najważniejsze, Panowie K. oprócz wiedzy i wizji mają też niezaprzeczalny dar przekonywania i urok osobisty, którymi szybko nas kupili! Jeszcze tylko jedno pytanie, czy takie pęknięcie krążka ma duży wpływ na dalszą eksploatację i bezpieczeństwo? Wiąże się to z jakimiś niebezpieczeństwami dla domowników (np. czad )?K. mnie też do siebie przekonują... Pogadaj z nimi na temat pękania. Daj znać co powiedzieli ... Forest. Brałem najmniejsze pod rozwagę. Poza tym, forumowicz nie doczytał (zapewne?), że chodzi o 4 kg/h....Za dużo krążków sprzedałem w życiu, bym zmienił zdanie. Poznałem je na wylot! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.06.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Wkład piecowy , do zabudowy bez wentylacji w tzw hypokaustum , z niepękającymi krążkami ... Proszę bardzo ! Romotop seria DYNAMIC + pierścienie akumulacyjne [ środek żeliwo - kontakt z ogniem, zewnątrz wypalana masa akumulacyjna ] Dwa pietra 16cm pełny obrót płomienia . Jednio piętro 8 cm = waga 38kg Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.06.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Wkłady piecowe Romotop Dynamic z gwarancją producenta na zabudowy bez wentylacji . Stosuje je od 9 lat .... zainstalowałem dużo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.06.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Zależy nam na budowie porządnego, ciepłego kominka (może nawet coś z kaflami) i jako serce urządzenia zaproponowano nam ten zestaw. Wsadź sobie na stałe też termometr na wyjściu spalin do komina . Ciekawe jaką max temperaturę wylotową spalin uzyskasz, zwłaszcza przy drugim załadunku drewienkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.06.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Wsadź sobie na stałe też termometr na wyjściu spalin do komina . Ciekawe jaką max temperaturę wylotową spalin uzyskasz, zwłaszcza przy drugim załadunku drewienkiem. To dobra rada równiez dla Darka:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 16.06.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 To powiedzcie mi jeszcze ile tej energii cieplnej faktycznie może zostać zakumulowane w krążkach?Liczę to tak - część zostanie szybko wypromieniowana przez szybę (producent podaje że ok 20%), ciężki wkład z szamotem też coś przecież akumuluje - ze 30-40%? To zostaje nam do zagospodarowania ok 50% energii. 200 kg krążków nie odbierze jeszcze z 30%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.06.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 To powiedzcie mi jeszcze ile tej energii cieplnej faktycznie może zostać zakumulowane w krążkach? Liczę to tak - część zostanie szybko wypromieniowana przez szybę (producent podaje że ok 20%), ciężki wkład z szamotem też coś przecież akumuluje - ze 30-40%? To zostaje nam do zagospodarowania ok 50% energii. 200 kg krążków nie odbierze jeszcze z 30%? Poczytaj sobie opracowania Brunnera. Są niezłe... Oblicz wagę krążka, ilość energii jaką wchłonie 1 kg masy z której jest zrobiony, ilość energii jaką wyprodukujesz spalając kg drewna. Przelicz to wszystko na jednostkę czasu, uwzględnij gatunek, sposób rozdrobnienia i wilgotność drewna, przyjmij jakieś założenia dla błędu...Przyjmij średnią stratę kominową, średnie nastawy sterownika (szybkość i ilość powietrza dostarczanego do komory spalania), bo tu możesz się trochę pogubić...To chyba tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.06.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 To dobra rada równiez dla Darka:-) Przyjedź do nas i zobacz gdzie mamy umieszczone czujniki temperatury ..... Zawsze możesz zapisać się na szkolenia organizowane w Żabiej Woli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.06.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) To powiedzcie mi jeszcze ile tej energii cieplnej faktycznie może zostać zakumulowane w krążkach? Liczę to tak - część zostanie szybko wypromieniowana przez szybę (producent podaje że ok 20%), ciężki wkład z szamotem też coś przecież akumuluje - ze 30-40%? To zostaje nam do zagospodarowania ok 50% energii. 200 kg krążków nie odbierze jeszcze z 30%? Przeczytaj tabelę z parametrami .. Zapisz sobie i otwieraj kiedy będziesz potrzebował WIEDZY o parametrach materiałów akumulacyjnych Edytowane 16 Czerwca 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts