Zdun Darek B 17.10.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 28 metrów salonu i szyba narożna ? Kup sobie stringi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.10.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Salon 28 metrów to wkład z 3 szybami... ale jedna za drugą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.10.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Darek fajne ale bez wygodniej będzie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.10.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Wy tu sobie żartujecie Chłopaki, a facet ma problem Jest zieloniutki jak szczypiorek, więc pomóżcie mu z tym kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.10.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Toście chłopu doradzili Sławek 555 - nic się nie martw, chwilę się ponabijają, ale potem coś doradzą - kominkowcy to fajne chłopy. Generalnie jak poczytasz np. ten wątek wstecz, to zauważysz, że potrzeby Twojego salonu stoją w sprzeczności z Twoimi oczekiwaniami do wielkości i mocy kominka - ty chcesz piękny widok ognia za panoramiczną szybą narożną, natomiast salon pragnie małego okienka (pionowego). Kto z was ustąpi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.10.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Pionowe są bardzo efektowne, ale czy są takie z płaszczem wodnym ?? A może pomyśl o czymś mniejszym, ale eleganckim RAIS Q-bic albo Austroflamm Slim2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawele1 18.10.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Na całej długości komina chcesz dać te rury? Od wkładu kominkowego do czapy na dachu? Mam w tej chwili 3m tej rury. jesli starczy to ok, jesli potrzeba to dokupie. w sumie komin ma ok .7m powyżej przyłącza. Ma być dobrze Edytowane 18 Października 2016 przez pawele1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek555 18.10.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Chłopaki dzięki za sugestie w kwestii doboru odpowiedniej bielizny Myślę nad tym co pisaliście i podliczyłem łączną powierzchnie otwartą Salon+jadalnia+aneks kuchenny + holl i wychodzi mi 48m2. Dlatego narożny bo chciiałbym żeby krótsza szyba dogrzewała holl.Bezpośrednio z holu jest wyjście schodami na górę więc ciepłe powietrze zapewne dotarło by również na górę. Czy powierzchnia48m2 jest wg Was również za mała na kominek narożny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.10.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Jeśli masz otwarty układ pomieszczeń, to nie potrzebujesz szyby narożnej - ciepłe powietrze rozejdzie się po całości. Przy dłuższym paleniu dotrze też do góry - u mnie jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek555 18.10.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 rozumiem, ze względów wizualnych chce mieć narożny kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.10.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Mam w tej chwili 3m tej rury. jesli starczy to ok, jesli potrzeba to dokupie. w sumie komin ma ok .7m powyżej przyłącza. Ma być dobrzeRur Bertrams nie montujemy w kominie. Służą wyłącznie do robienia przyłączy w suchych pomieszczeniach. Oprócz bojowej nazwy, jest tam zwykła czarna stal, która w kominie bardzo szybko rdzewieje. Do komina użyj stali o której pisałem wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.10.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 rozumiem, ze względów wizualnych chce mieć narożny kominek. Salon jest typu otwartego, czy zamknięty? Jeśli otwarty, to na ile? Pokaż jakąś wizualkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.10.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Salon jest typu otwartego, czy zamknięty? Jeśli otwarty, to na ile? Pokaż jakąś wizualkę... Napisał: Miejsce na kominek mam w salonie - salon (28m2) z otwartą kuchnią(7,5m2) + otwarte wyjście na hol i schody na piętro. A potem jeszcze podał powierzchnię całej przestrzeni otwartej = 48m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek555 18.10.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 ok w załączniku zamieszczam rzut parteru, zaznaczyłem kolorem niebieskim te miejsca do ktorych może dotrzeć Ciepło z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.10.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Piotr pewnie zaraz coś napisze. A mnie przyszedł do głowy taki pomysł. Wsunęłabym kominek pod komin, a ten kawałek ścianki usunęła. Jest bez sensu tak jak jest. Kominek jedną nogą w hallu i prawie na drodze komunikacyjnej. Kominek pod kominem nie jest niczym dziwnym konstrukcyjnie i jeśli chodzi o funkcjonowanie urządzenia. Tak od wieków buduje się kominki zduńskie. Kanał wentylacyjny też nie musi iść do samej podłogi, więc nie stanowi problemu. Zyskujesz dodatkowo przestrzeń, oddech we wnętrzu. No i kominek nie będzie zawadzał w przejściu Pytałeś o szczelność wkładów z tzw. gilotyną, czyli drzwiczki podciągane do góry. Większość jest nieszczelna, albo niedostatecznie szczelna. W każdej instrukcji wkładu jest napisane, czy nadaje sie do rekuperacji. Jeśli tak, tzn. że jest szczelny. Edytowane 18 Października 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.10.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Kominek z PW służy do grzania wody w centralnym. To jego podstawowa funkcja. Jeśli podstawowa funkcja to patrzenie (chcenie), nie warto mścić się na wodę. Paląc w nim raz na tydzień, i od święta tez nie warto. Dogrzać można dom kominkiem bez płaszcza. Będzie on wówczas drugim źródłem - alternatywą. Niezależną od awarii systemu, czy braku prądu. .Teraz szyba. Boczna wyemituje ze 40 % energii w krótkim czasie w swojej okolicy. Reszta grzana wodą będzie nadal nie dogrzana, kiedy przekroczysz barierę przegrzewania miejsc w pobliżu kominka. Z tym można oczywiście żyć, tylko po co? Podwójna szyba? Zjawisko nieco złagodnieje...Szukaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek555 18.10.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 dobra dociera powoli a może jakiś mniejszy kominek ale narożny ? z mniejszą szybą przez co mniej będę dogrzewał pomieszczenie wokół kominka. Naprawdę nie ma żadnej alternatywy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.10.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Kominek z PW służy do grzania wody w centralnym. To jego podstawowa funkcja. Jeśli podstawowa funkcja to patrzenie (chcenie), nie warto mścić się na wodę. Paląc w nim raz na tydzień, i od święta tez nie warto. Dogrzać można dom kominkiem bez płaszcza. Będzie on wówczas drugim źródłem - alternatywą. Niezależną od awarii systemu, czy braku prądu. . Teraz szyba. Boczna wyemituje ze 40 % energii w krótkim czasie w swojej okolicy. Reszta grzana wodą będzie nadal nie dogrzana, kiedy przekroczysz barierę przegrzewania miejsc w pobliżu kominka. Z tym można oczywiście żyć, tylko po co? Podwójna szyba? Zjawisko nieco złagodnieje...Szukaj... Witam. Nie zostawiaj mnie odosobnionego.Piętrowego domu bez PW nie dogrzejesz Piotr.Jest KZPŁW i to on dyktuje warunki.Już to pisałem.Mam ochotę wyeliminować KG, to palę cały czas nieustannie w kominku.Ot i cała filozofia domu piętrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 18.10.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witam. Nie zostawiaj mnie odosobnionego.Piętrowego domu bez PW nie dogrzejesz Piotr.Jest KZPŁW i to on dyktuje warunki.Już to pisałem.Mam ochotę wyeliminować KG, to palę cały czas nieustannie w kominku.Ot i cała filozofia domu piętrowego. A dlaczego Ty grypsem nadajesz? Przecież nie wiadomo o co Ci chodzi! Pomyśl i napisz jasno co miałeś na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.10.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Stefan to że niewiele rozumiesz to wiadomo przecież cały czas o tym piszesz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts