Jurgonka 18.10.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Niestety jest to jeden z nielicznych wpisów (mojego krajana) z którym zgadzam się w 100%. O ile dla niektórych skróty są zrozumiałe to dla innych to: "Bo droselklapa tandetnie blindowana i ryksztosuje." Gdy piszemy dla wszystkich, piszmy czytelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 18.10.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Jurgonka - przerabiałem usilnie Twój sposób palenia w kominku ale niestety - lipa, nie chce mi się wypalać. Paliłem buk w palenisku bezrusztowym. Co może być nie tak? Sposób który ostatnio podałeś - plaster na żar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.10.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 dobra dociera powoli a może jakiś mniejszy kominek ale narożny ? z mniejszą szybą przez co mniej będę dogrzewał pomieszczenie wokół kominka. Naprawdę nie ma żadnej alternatywy ? Sławku, jest sporo fajnych mniejszych kominków. No, choćby te, które wkleiłam w poście wyżej. Naprawdę jest w czym przebierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 18.10.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Jurgonka - przerabiałem usilnie Twój sposób palenia w kominku ale niestety - lipa, nie chce mi się wypalać. Paliłem buk w palenisku bezrusztowym. Co może być nie tak? Sposób który ostatnio podałeś - plaster na żar. Prawdopodobnie za mało powietrza. W moim kominku powietrze doprowadzone z zewnątrz na szybę, mam otwarte na max. Ponadto gdy chcesz grzać mocno i szybko, kilka (3) mniejsze plasterki. Mój sposób to zawsze zdecydowanie dłuższe palenie, bez dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 18.10.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Prawdopodobnie za mało powietrza. W moim kominku powietrze doprowadzone z zewnątrz na szybę, mam otwarte na max. Ponadto gdy chcesz grzać mocno i szybko, kilka (3) mniejsze plasterki. Mój sposób to zawsze zdecydowanie dłuższe palenie, bez dymu. Też chciałem długo palić jednym plasterkiem bo jak grzać mocno i szybko to wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek555 18.10.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Sławku, jest sporo fajnych mniejszych kominków. No, choćby te, które wkleiłam w poście wyżej. Naprawdę jest w czym przebierać sprawdzałem, te co podałaś są bez płaszcza wodnego a na nim mi zależy bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 18.10.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Genialnie pali się jeden plasterek, ale z pęknięciem (wywołanym schnięciem)do rdzenia. U mnie pęknięcie musi być ustawione do szyby - nawiewu. Spróbuj dwa mniejsze (średnica) kawałki dotykające bokami do siebie. Wytworzysz "komin" zwiększający ruch powietrza wewnątrz paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.10.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Genialnie pali się jeden plasterek, ale z pęknięciem (wywołanym schnięciem)do rdzenia. U mnie pęknięcie musi być ustawione do szyby - nawiewu. Spróbuj dwa mniejsze (średnica) kawałki dotykające bokami do siebie. Wytworzysz "komin" zwiększający ruch powietrza wewnątrz paleniska. No to może sprawdzi pochodnię szwedzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 18.10.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 W pochodni szwedzkiej wykorzystują właśnie właściwości drewna. Musi być w pionie i z braku obudowy tworzą ją z szczap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.10.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 sprawdzałem, te co podałaś są bez płaszcza wodnego a na nim mi zależy bardzo Zupełnie niepotrzebnie. .... . Spytaj w Unico o wodniaka narożnego z podwójną szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.10.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 A dlaczego Ty grypsem nadajesz? Przecież nie wiadomo o co Ci chodzi! Pomyśl i napisz jasno co miałeś na myśli. Witam. Pamiętnej bo galopujesz i nie używaj słów które mogą ci przynieść szkodę to na przyszłość ,a grypserę zostaw dla festów dla frajerów ona jest zakazana.Bujaj się. Jeśli chodzi o aspekt ekonomiczny mojego zestawu ,którego nie rozumiesz (z wiadomych przyczyn) to tak jak podkreślałem.W domu piętrowym bez DGP i PW wystąpią pewne opory w dogrzewaniu górnych pomieszczeń przy założeniu ,że także nie ma nijakiej podłogówki.Przykład swój zawsze podaje ponieważ jestem inwestorem z 10 letnim stażem praktycznym i zaczynam dostrzegać ,że czas na zmiany ale w moim zestawie pewnych rzeczy nie da się zmienić.Jeśli i tego nie rozumiesz to czytaj cały czas co piszą wybitniejsi od ciebie.To pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 19.10.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam. ............. Bujaj się. ........ Jeśli i tego nie rozumiesz to czytaj cały czas co piszą wybitniejsi od ciebie.To pomaga. też się dzisiaj nie wyspałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.10.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) też się dzisiaj nie wyspałem. Witam też chałupę mam porothermie ale podłogówkę tylko w newralgicznych miejscach. Wstawiam do domu piętrowego nazwę go ,zainstalowanego coś pod nazwą kominek-pieco kominek,kozę itp. bez DGP.PW,itp.to jakie warunki muszę spełnić by tak jak do tej pory odczuwać komfort cieplny.Wybudź się i mi odpowiedz jeśli potrafisz.W nowo budowanych domach na płytach,pasywnych-energooszczędnych problem znika ale zmieniając coś co kiedyś popełniono ,to niestety urasta do problemu już nie finansowego ale właśnie ekonomicznego.Pieniądze i czasami nie pomogą bo fizycznie pewnych technologi przeskoczyć się nie da. Edytowane 19 Października 2016 przez niktspecjalny był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 19.10.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam też chałupę mam porothermie ale podłogówkę tylko w newralgicznych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.10.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 https://www.youtube.com/watch?v=KK99X3rxvII Witam zapomniałem ,że teraz tak należy. https://www.youtube.com/watch?v=V_Y_AEoqeC4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.10.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Taki nowy wkład pojawił się ostatnio w ofercie Romotop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.10.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Taki nowy wkład pojawił się ostatnio w ofercie Romotop Witam. Szkoda ,że nie z PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek555 19.10.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Zupełnie niepotrzebnie. .... . Spytaj w Unico o wodniaka narożnego z podwójną szybą. Odwiedziłem ich stronę, znalazłem bardzo ładny wkład Nemo 2B TopEco, zastanawiam się tylko czy będzie odpwoeidni do ogrzeania 140m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.10.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Odwiedziłem ich stronę, znalazłem bardzo ładny wkład Nemo 2B TopEco, zastanawiam się tylko czy będzie odpwoeidni do ogrzeania 140m2 Są domy i domy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.10.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam. Już to pisałem.Mam ochotę wyeliminować KG, to palę cały czas nieustannie w kominku.Ot i cała filozofia domu piętrowego. Trzeba zdawać sobie sprawę z marności takich urządzeń, do ogrzewania domu powinien być wyrafinowany zjadacz opalu o większej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts