animuss 14.02.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Witam.Jestem na początkowym etapie, w domu będzie kominek z DGP - teraz pytanie czy kupować specjalnie Projekt Ogrzewania Kominkowego do swojego projektu. A DGP rozbudowane w system w całym domu, czy jakaś miniaturka? Najlepiej poczytać sobie o DGP czy DCP, o jego wadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 15.02.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Myślę że najlepiej skonsultować projekt budynku z wykonawcą kominka. Na etapie budowy przygotuje lub wskaże warunki rozprowadzenia gorącego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babaloo 19.02.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Cześć! moja budowa wkracza w końcu w taką fazę, że za czas niedługi chcę zaopatrzyć się we wkład kominkowy. Dom ma 144 m2 pow. użytkowej (zbudowany z silki +20cm styropianu), ogrzewany gazem. Kominek ma służyć do okazjonalnego dogrzania domu w miarę potrzeb. Z kominkiem planuję także rozprowadzenie gorącego powietrza do pokoi na piętrze. W sumie wydaje się, że kominek swoim zasięgiem (wraz z DGP) powinien móc objąć ok 110m2. W oko wpadły mi 2 wkłady z kratek:1. MBM 10 gilotyna - moc nominalna 10kW, zakres mocy 4-13kW, sprawność 81% ( cena 5500zł)2. MBO 15 gilotyna - moc nominalna 15KW, zakres mocy 6-19kW, sprawność 83% ( cena 6500zł) I tutaj pytanie który wkład (moc?) będzie bardziej odpowiedni? Wystarczy ten MBM? A może polecacie coś innego niż ww kratki w tych samych pieniądzach? Chodzi o wkład z szybą narożną bez szprosa i z gilotyną. No właśnie gilotyna - w Waszym odczuciu warto dopłacić 1000zł (taka jest różnica dla ww. modeli w stosunku do wersji bez gilotyny) za ten mechanizm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.02.2017 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Jeśli masz rekuperację, to te wkłady nie nadają się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.02.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Generalnie nie są to urządzenia grzewcze. Nawet do okazjonalnego grzania...Poświecić sobie od czasu do czasu tym możesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babaloo 20.02.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Generalnie nie są to urządzenia grzewcze. Nawet do okazjonalnego grzania...Poświecić sobie od czasu do czasu tym możesz.... Aż tak z nimi źle? Proponujesz jakąś sensowną alternatywę (może być na priv)? @pestka56 - dom bez rekuperacji - wentylacja grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.02.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Aż tak z nimi źle? Proponujesz jakąś sensowną alternatywę (może być na priv)? @pestka56 - dom bez rekuperacji - wentylacja grawitacyjnaTo nie jest kwestia "aż tak z nimi źle"...Do grzania używa się palenisk, a nie wkładów z dużym przeszkleniem. Podobnie problematyczne w zastosowaniach grzewczych są gilotyny, boczne szyby, bez względu na producenta...Są wkłady z prostą szybą, spawane a nie skręcane, które mogą być namiastką paleniska grzewczego. Taki wkład nie może być przedmiotem ciągłych napraw czy reklamacji po kilkuletnim wykorzystywaniu ich do rzeczywistych celów grzewczych. Nie ma ich wiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 22.02.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Jeśli masz rekuperację, to te wkłady nie nadają się. przecież na stronie kratki jest zaznaczone, że są one przewidziane do rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Może i jest zaznaczone, ale one szczelne nie są. Tzn. NIE JEST szczelna gilotyna.To duża sztuka zrobić wkład z gilotyną tak, żeby był szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.02.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 przecież na stronie kratki jest zaznaczone, że są one przewidziane do rekuperacjiNa niektórych opakowaniach tak zwanej żywności w marketach (której się nie da przełknąć), jest zaznaczone, że służą do jedzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Na niektórych opakowaniach tak zwanej żywności w marketach (której się nie da przełknąć), jest zaznaczone, że służą do jedzenia... :yes::rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.02.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 (edytowane) Do domu o małym zapotrzebowaniu na ciepło dodatkowo z rekuperacją polecałbym wkład z dwoma szybami i akumulacją ciepła... Edytowane 25 Lutego 2017 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.02.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Ciekawe ile tego ciepła można zakumulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.02.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Ciekawe ile tego ciepła można zakumulować.Tyle co widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babaloo 26.02.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Ok, muszę się zatem pogodzić z tym, że mocno nie pogrzeję. U mnie kominek musi być narożny ze względu na aranżację wnętrza. I teraz mam 2 głównych kandydatów: Arysto A10 P (800x450x510) - szyba klejona, wg danych producenta max moc 14kW (znamionowa 11kW), sprawność ok 70%, otwierany na bok Bef Optim 8 CP (845x495x520) - szyba gięta, moc podawana na stronach 6-10kW (znamionowa 10kW), sprawność ok 78%, otwierany na bok I teraz mam spory dylemat, bo: + dla Arysto - polski producent (zakładam lepszy serwis w razie problemów). Szyba klejona, więc w razie czego tańsza , większa moc (czy na pewno?), więc teoretycznie lepiej ogrzeje. + dla BeF - prezentuje się naprawdę ładnie (w mojej opinii dużo ładniej od Arysto) i wydaje się lepiej wykonany. Cena podobna, więc to nie jest kryterium. Pomożecie? O co chodzi z tą mocą znamionową w przypadku BeF (moc maksymalna podawana = mocy znamionowej). Oczy podpowiadają BeF-a a wrodzony pragmatyzm Arysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.02.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Ok, muszę się zatem pogodzić z tym, że mocno nie pogrzeję. U mnie kominek musi być narożny ze względu na aranżację wnętrza. I teraz mam 2 głównych kandydatów: Arysto A10 P (800x450x510) - szyba klejona, wg danych producenta max moc 14kW (znamionowa 11kW), sprawność ok 70%, otwierany na bok Bef Optim 8 CP (845x495x520) - szyba gięta, moc podawana na stronach 6-10kW (znamionowa 10kW), sprawność ok 78%, otwierany na bok I teraz mam spory dylemat, bo: + dla Arysto - polski producent (zakładam lepszy serwis w razie problemów). Szyba klejona, więc w razie czego tańsza , większa moc (czy na pewno?), więc teoretycznie lepiej ogrzeje. + dla BeF - prezentuje się naprawdę ładnie (w mojej opinii dużo ładniej od Arysto) i wydaje się lepiej wykonany. Cena podobna, więc to nie jest kryterium. Pomożecie? O co chodzi z tą mocą znamionową w przypadku BeF (moc maksymalna podawana = mocy znamionowej). Oczy podpowiadają BeF-a a wrodzony pragmatyzm Arysto Twórczością poetycką bym się nie przejmował. Te wszystkie cyferki o mocy, sprawności...Radosna twórczość, zależna od zdolności pisarza...Na żywo bym popatrzył. Dotknął...Najlepiej bez sprzedawcy nad głową, którego sympatie nie muszą być wprost proporcjonalne do jakości....Fotki zaś, mogą mieć duży związek ze zdolnościami fotografa tym razem....tak jak z hamburgerami na bilbordach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babaloo 26.02.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Twórczością poetycką bym się nie przejmował. Te wszystkie cyferki o mocy, sprawności...Radosna twórczość, zależna od zdolności pisarza...Na żywo bym popatrzył. Dotknął...Najlepiej bez sprzedawcy nad głową, którego sympatie nie muszą być wprost proporcjonalne do jakości....Fotki zaś, mogą mieć duży związek ze zdolnościami fotografa tym razem....tak jak z hamburgerami na bilbordach... Tak na żywo właśnie to wg mnie zdecydowanie lepiej wygląda ten BeF. Boję się natomiast tej giętej szyby (jak mnie toto strzeli, to pewnie 2k nie moje :/ ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.02.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 2000 to pewnie przesadziłeś...ale spytaj, bo może niedużo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 26.02.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Witam, a tan OPTIM to jeszcze jest dostępny? w ofercie producenta na stronie już nie występuje... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 01.03.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Dzień dobry.Potrzebuję rady, pomocy ... jak zwał tak zwał. Mam taki kominek, jaki chciałam - prawie... Brudzi straszliwie! 2 lata temu (po dwóch latach od powstania) musiałam malować cały dół domu, i teraz właśnie znowu jestem do tego zmuszona, a i tak odczekałam bo w sumie malowanie kłaniało się już po roku. Czopuch, sufit a szczególnie nad samym czopuchem, jedna ściana bezpośrednio granicząca z kominkiem i pół ściany naprzeciwko mają brudny pas od sufitu tak mniej więcej 30-40cm. Reszta jakoś wygląda - jakoś, chociaż ten "kominkowy" brud widoczny jest nawet w kuchni. Wokół kratki wylotowej (największej) jeden wielki - przepraszam - syf! Jeśli będzie trzeba, wstawię zdjęcia. Kominek robiła firma, oczywiście zgłoszę to ale chciałabym też otrzymać jakieś podpowiedzi, na co zwracać uwagę, o co w ogóle pytać. To stary, poniemiecki dom, komin nie ma wkładu ale ma bardzo dobry ciąg. Instalatorzy po prostu podłączyli wszystko, postawili kominek i obudowali płytami krzemowymi. Wygląda to świetnie, ale dlaczego tak straszliwie brudzi? Będę wdzięczna za wszystkie rady i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts