pestka56 21.04.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Potrzebujesz wkład nie głębszy po obrysie zewnętrznym niż 40 cm, biorąc pod uwagę izolację ścian. Wtedy wkład nie wchodziłby w ogole w swiatło drzwi. Ale, o ile wiem to tak plytkiego wkladu nie ma. Hajduk może zrobic na zamówienie. Druga opcja, kto wie czy nie najlepsza, to zamówić kominek zduński u np. Batury, albo innego Zduna. Miałbyś wtedy Rolls Royce'a w salonie A tak generalnie, to gdzie masz wylot wyprowadzenia powietrza do kominka? Czy ta ściana na plecach kominka jest nośna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 21.04.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Potrzebujesz wkład nie głębszy po obrysie zewnętrznym niż 40 cm, biorąc pod uwagę izolację ścian. Wtedy wkład nie wchodziłby w ogole w swiatło drzwi. Ale, o ile wiem to tak plytkiego wkladu nie ma. Hajduk może zrobic na zamówienie. Druga opcja, kto wie czy nie najlepsza, to zamówić kominek zduński u np. Batury, albo innego Zduna. Miałbyś wtedy Rolls Royce'a w salonie A tak generalnie, to gdzie masz wylot wyprowadzenia powietrza do kominka? Czy ta ściana na plecach kominka jest nośna? Takie custom-made wersje sa gdzieś omówione na forum? O jakieś centymetry kominek z obudowa wystawać może bo jeszcze nie zablokuje to pokoju choć muszę to dobrze wyliczyć. Ściana na plecach jest nośna. Doprowadzenie powietrza jest w części gdzie kominek ma stanąć. Zapomniałem narysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.04.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Pod postem Piotra Batury (nieco wcześniej na tej stronie wątku) jest link do jego bloga. Tam znajdziesz najwięcej i w skondensowanej formie, informacji. Są różne możliwości. Można wybudować kominek, ktory będzie też akumulował ciepło, a więc ogrzeje jakąś część domu. Możesz o takie cudo odpytać forumową Śmig-Śmigalską, która już chyba 3 czy 4 lata użytkuje takie urządzenie. Wiem, że je uwielbia Można wybudować zwykły kominek, ale z wstawioną ramą z otwieranymi drzwiczkami. Jednak nie przypominam sobie bym widziała jakieś podobne rozwiązanie z gilotyną, a już na pewno nie z narożną. Pozostaje do rozważenia sprawa WM, którą masz w domu. Pogodzenie kominka z WM narzuca ograniczenie szczelności kominka. I tu pojawia sie problem gilotyny Nie każdy wkład z gilotyną jest szczelny w wystarczającym stopniu. A już na pewno większy jest problem z gilotyną gdy wkład ma być dwuszybowy. Cena nawet małego wkładu może Cię nieco zdziwić. Wybór wkładów szczelnych z gilotyną jest mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 21.04.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 A jakie wkłady z gilotyna sa według ciebie szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.04.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 A to już najlepiej powiedzą forumowi Zduni. Na pewno te z górnej półki cenowej jak: Brunner, Spartherm, Austroflamm. O Arysto i Hitze zapytaj Piotra Baturę, bo właśnie je testuje w okrutny sposób http://blog.kominki-batura.pl/arysto-na-stanowisku-czesc-2/ O Romotopie wie wszystko Zdun Darek. O Unico najwięcej powiedziałby Bohusz, ale nie pojawia się na forum, więc LINK Są też wkłady Hajduka To tyle, bo ja tylko amatorka i choć uwielbiam kominki, to wiem tyle ile wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Pomysły z metrową szybą nie kończą się miłością do swojego kominka chyba że to tylko jako prezentacja bez odpalania;-) Ludzie palą w nich mini ognisko szczapkami na środku i tyle z efektów z wklejonym ogniem w jakimś programie graficznym zostaje;-) A i chciałbym zobaczyć takie zduńskie dzieło z taką szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.04.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Są takie gilotyny Brunnera....Szerokie, szczelne, do akumulacji. To w związku z faktem, że pytającemu cena nie straszna....Tyle, że z głębokością kicha.... Otwierany na bok, płytki, szczelny, doskonałej jakości - nie ma problemu. Zbudujemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.04.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Piotrze, czy spotkałeś się może z drzwiczkami uchylanymi do góry na zawiasach? Albo z taką opcją w parze z otwieraniem na bok. Jeden z wkładów MCZ ma zdaje się taki niezwykły system.Takie uchylanie po dłuższym boku mogłoby być świetnym rozwiązaniem dla szerokich wkładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Są takie gilotyny Brunnera....Szerokie, szczelne, do akumulacji. To w związku z faktem, że pytającemu cena nie straszna....Tyle, że z głębokością kicha.... Producenci wszystko wyprodukują jeśli jest zapotrzebowanie;-) Ile drewna na jeden załadunek do takiego cuda z metrową szybą do akumulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 21.04.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Są takie gilotyny Brunnera....Szerokie, szczelne, do akumulacji. To w związku z faktem, że pytającemu cena nie straszna....Tyle, że z głębokością kicha.... Otwierany na bok, płytki, szczelny, doskonałej jakości - nie ma problemu. Zbudujemy.... Poszła wiadomość. Wspomniany Hajduk ma serie Vulcano z wkładami o grubości ~50cm. Ile dodatkowo minimum muszę dodać aby miec całkowita grubość wraz z obudowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 21.04.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Znalazłem jeszcze taki http://www.spartherm.pl/produkt/68/varia-as-2rh-4s i on ma grubość tylko 44cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 21.04.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 I takze http://kratki.com/sklep/pl/produkt/1540/nadia-14-gilotyna grubość 47cm. Który i dlaczego jest według was najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Może zacznij od tego jak masz ocieplony dom i jakie zapotrzebowanie na ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 21.04.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Może zacznij od tego jak masz ocieplony dom i jakie zapotrzebowanie na ciepło? Pustak ceramiczny 38cm + 20 cm wełny. Wszystkie żelbetowe elementy docieplone oprócz tej wełny takze styrodurem (od 2cm do 12cm w zależności od miejsca). Dach 40cm wełny. Podłoga na gruncie 23cm styropianu. Strop 10cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.04.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Kratki z gilotyną nie są szczelne. Na ścianach (z tyłu i z boku wkładu) musisz położyć izolację termiczną. Płyty wapniowo-krzemianowe mają grubość 3 cm. Pomiędzy płytami a wkładem musi być 10 cm wolnej przestrzeni. Czyli od cegieł odsuwasz wkład o 13 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2017 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Poszła wiadomość. Wspomniany Hajduk ma serie Vulcano z wkładami o grubości ~50cm. Ile dodatkowo minimum muszę dodać aby miec całkowita grubość wraz z obudowa?Odpowiedziałem... Jest jeszcze kilka sposobów, by nie mścić się na "płytkość"...Niedawno, po konsultacjach z konstruktorem, wywaliłem kawał ściany nośnej, wstawiłem nadproża, zyskując 25 cm na głębokości. Z tyłu (łazienka) jest ciepła ściana z kafli, grzejąca jak babciny piec kaflany. W innym wypadku wstawiłem drugie drzwi z szybką i ogień wita gości w przedpokoju. Tamtędy wkładane jest tez drewno do paleniska, dzięki czemu w salonie nie ma potrzeby sprzątać przed kominkiem...Otwartość na pomysły, trochę wiedzy i doświadczenia pozwala łamać stereotypy...Koszty takich przeróbek nie są jakieś kosmiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2017 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Kratki z gilotyną nie są szczelne. Na ścianach (z tyłu i z boku wkładu) musisz położyć izolację termiczną. Płyty wapniowo-krzemianowe mają grubość 3 cm. Pomiędzy płytami a wkładem musi być 10 cm wolnej przestrzeni. Czyli od cegieł odsuwasz wkład o 13 cm.Używając tzw wkładów kominkowych musisz tak postępować, bo większość z nich się zlasuje bez wentylacji. Paleniska odpowiedniej klasy, są nieczułe na te słabości komerchy sprzedawanej garściami przez internet i "tanie salony kominkowe".... Izolację można dać o połowę cieńszą (odpowiedniej klasy) i zostawić 2 cm przerwy dylatacyjnej za paleniskiem... Najlepiej pomyśleć o kominku zawczasu i pogadać z kimś kumatym podczas projektowania budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Producenci wszystko wyprodukują jeśli jest zapotrzebowanie;-) Ile drewna na jeden załadunek do takiego cuda z metrową szybą do akumulacji?Racjonalność kończy się mniej więcej na 80 cm szerokości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 22.04.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 A czy znalazl ktos wklad plytszy niz wspomniany przeze mnie Spartherm 44cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.04.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Są owszem, ale nie tej jakości i nie tej wielkości. Idas, odpytaj Godziców o wkłady kominkowe MCZ Forma. Nie są preferowanej przez ciebie głębokosci, ale może warto dla takiego wkładu podkuć ścianę i wstawić nadproże Dobrze pamiętałam ten niekonwencjonalny sposób otwierania szyby. Proponowałabym, żebyś poszukał wkładu pionowego. Wyglądają swietnie i miałbyś trochę więcej miejsca, żeby odsunąć go od drzwi, więc mniejsze ograniczenie co do głębokości. Szczególnie ładnie wyglądają w pomieszczeniach bardzo wysokich, jak twoje (też mam ponad 6 m wys salon z sufitem katedralnym ). Blanka z kratek ma 41 i szerokość ponad 90. ALE... producent nie oferuje go do domów z rekuperacją. Poza tym ma drzwiczki otwierane na bok. W tej wersji mają ją moji znajomi odkąd się pojawiła w ofercie Kratek, czyli już kilka sezonów i o rok krocej ma ją forumowa Barbara74. Nie wiem jak u Basi, ale u moich znajomych poza zapadnięciem się rusztu w pierwszym sezonie (kratki wymieniły na nowy poprawiony) ten wkład funkcjonuje bardzo dobrze. Palą w nim potężnie całą zimę polanami 70 cm i grubości 20-30 cm. Podetnę przy okazji skrzydło Kratkom. Tak sobie zernęłam na ich stronę, a tam niespodzianka Wkład MB120 z gilotyną jest opisany jako nadający się do rekuperacji. Wiem, że to bzdura. Jakby w nim nie rozpalać. Po laicku, czy też fachowo „do gory nogami”, drań zawsze w jakimś momencie zadymi do pomieszczenia z bardzo ciekawego miejsca – zadymia lewą stroną znad szyby. Ciekawe czy inne modele kratkowe z gilotynami też cierpią na tę przypadłość? Zainteresowanym chętnie opiszę bardziej szczegółowo radości z kłopoty podczas palenia w tym modelu. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts