Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich i o radę proszę.

Chcemy z mężem zamontować wkład kominkowy, który chcemy następnie obudować. I już na wstępie pojawiają się problemy, bo wkład jesteśmy zmuszeni podłączyć do komina, do którego podłączony jest już kocioł 17kw. Mąż twierdzi, że to żaden problem, bo podłączy wkład nad stropem parteru (remontujemy obecnie stary dom, mąż to typ "złota rączka") i będzie ok. Ale ja już oczami wyobraźni widzę cofający się dym z kotła do kominka i duszący nas w nocy. :p Mąż twierdzi, że jak każda baba przesadzam. Mam wybrać wkład, który mi się podobna i dla niego sprawa jest zamknięta. No więc poczytałam co nieco i wychodzi, że to powinien być tak naprawdę piec a nie jakiś tam zwykły wkładzik, bo drzwiczki muszą być szczelne. Oczywiście rozglądam się za wkładem z dopływem powierza z zewnątrz (innego nie biorę pod uwagę). No i padło na wkłady firmy kratki. Typy to Basia 15 i Zibi 12. Ten drugi wiem, że jest do rekuperacji, gdzie u nas będzie/jest wentylacja grawitacyjna. Wymiar komina w środku 24x24cm.

Da się to w ogóle zrobić? Czy te dwa wkłady się nadają?

Sorki, jeśli gadam od rzeczy (pewnie macie niezłą polewkę :D) ale jestem zielona w temacie i będę wdzięczna za rozjaśnienie umysłu. :)

Edytowane przez Ruth

Ruth oto przepis: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

§ 145. 1. Trzony kuchenne i kotły grzewcze na paliwo stałe oraz kominki z otwartym paleniskiem lub zamkni ́tym wkładem kominkowym o wielkości otworu paleniskowego kominka do 0,25 m 2 mogą być przyłączone wyłłcznie do własnego, samodzielnego przewodu kominowego dymowego, posiadającego co najmniej wymiary 0,14x0,14 m lub średnicę 0,15 m, a w przypadku trzonów kuchennych typu restauracyjnego oraz kominków o większym otworze paleniskowym — co najmniej 0,14x0,27 m lub średnię ́ 0,18 m, przy czym dla większych przewodów o przekroju prostokątnym należy zachować stosunek wymiarów boków 3:2.

2. Piece na paliwo stałe, posiadające szczelne zamknięcie, mogą być przyłączone do jednego przewodu kominowego dymowego o przekroju co najmniej 0,14x0,14 m lub średnicy 0,15 m, pod warunkiem zachowania różnicy poziomu włączenia co najmniej 1,5 m oraz nieprzyłączania więcej niż 3 pieców do tego przewodu.

Jak masz wątpliwości zaproś kominiarza.

Remiks, ja ten przepis znam, dlatego napisałam co w przypadku, gdy wklad kominkowy jest szczelny, z doplywem powietrza tylko z zewnątrz, czyli de facto jest piecem. Chyba że to moja nadinterpretacja. Dlatego też napisałam, że mąż myśli o podłączeniu kominka nad stropem parteru, czyli byłoby zachowane te 1,5m (odnoszę się do § 145. 2.)

Remiks, ja ten przepis znam, dlatego napisałam co w przypadku, gdy wklad kominkowy jest szczelny, z doplywem powietrza tylko z zewnątrz, czyli de facto jest piecem. Chyba że to moja nadinterpretacja. Dlatego też napisałam, że mąż myśli o podłączeniu kominka nad stropem parteru, czyli byłoby zachowane te 1,5m (odnoszę się do § 145. 2.)
De facto tej jakości "piec" jest szczelny kilka pierwszych tygodni palenia....

Raczej to nadinterpretacja. § 145. 2.mówi o piecach podłączonych do jednego przewodu a Ty masz kocioł i wg Ciebie "piec" co niczego nie zmienia bo patrz § 145. 1. "kotły grzewcze na paliwo stałe ... mogą być przyłączone wyłącznie do własnego, samodzielnego przewodu kominowego dymowego".

Kotła z kominkiem bym nie łączył.....

Nie pomagasz. ;)

To zapytam z innej strony. Czy możesz polecić jakiś piec kominkowy z przeszklonymi drzwiczkami, który można zabudować? W prostej formie, jak te wymieniane przeze mnie Kratki? Czy takowe w ogóle są? Bo jedyne, jakie jestem w stanie wyszukać to kozy, które mnie nie interesują.

EDIT: Remiks, dzięki za wyjaśnienie.

Nie pomagasz. ;)

To zapytam z innej strony. Czy możesz polecić jakiś piec kominkowy z przeszklonymi drzwiczkami, który można zabudować? W prostej formie, jak te wymieniane przeze mnie Kratki? Czy takowe w ogóle są? Bo jedyne, jakie jestem w stanie wyszukać to kozy, które mnie nie interesują.

EDIT: Remiks, dzięki za wyjaśnienie.

Z chęcią pomagam, jak to jest tylko możliwe ;) ...Z kozą to kolejny przykład "świrowania". Kozy i piece kominkowe są po to, by ich nie zabudowywać. Do zabudowy szuka się wkładów, które mogą mieć drzwiczki identyczne jak kozy...

wkład jesteśmy zmuszeni podłączyć do komina, do którego podłączony jest już kocioł 17kw. Mąż twierdzi, że to żaden problem

To mnie ubawiło.:)

przyłącze kotła na wysokości 1,75m, kocioł skam-p premium 17kW,
To wyklucza już podłączenie czegokolwiek do tego samego kanału ze Skam-p-em.

Wymiar komina w środku 24x24cm.

To za duży przekrój komina do tego kotła, tylko zabiera miejsce w chałupie, najlepiej rozebrać i przebudować na dwa.

Można wsadzić dwa prostokątne wkłady stalowe do tego komina i będą dwa kanały dymowe na kocioł i mniejszej mocy kominek.

mąż to typ "złota rączka"

Lub dorobić komin zaczynający się od pięterka i wychodzący w stropie na parter.

Do tego kominka potrzebny też jest kanał wentylacyjny otwarty w tym pomieszczeniu.

Edytowane przez animuss

Raczej to nadinterpretacja. § 145. 2.mówi o piecach podłączonych do jednego przewodu a Ty masz kocioł i wg Ciebie "piec" co niczego nie zmienia bo patrz § 145. 1. "kotły grzewcze na paliwo stałe ... mogą być przyłączone wyłącznie do własnego, samodzielnego przewodu kominowego dymowego".[/quoteO

Oczywista oczywistość ... Piece kaflowe podłączano do jednego kanału DYMOWEGO wychodząc z założenia że będą ona palone niejednocześnie , dodatkowo cały system sprawdzał się w czasach gdy były one używane codziennie w okresie grzewczym a ciepło które zawsze było w masie pieca przed ponownym rozpaleniem zabezpieczało przed cofnięciem się spalin z komina .

Wkład kominkowy to nie jest piec.

Napoleoński.jpg

IMG_0477c.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B

Piotrze, dzięki. :)

To mnie ubawiło.:)

To wyklucza już podłączenie czegokolwiek do tego samego kanału ze Skam-p-em.

To za duży przekrój komina do tego kotła, tylko zabiera miejsce w chałupie, najlepiej rozebrać i przebudować na dwa.

Można wsadzić dwa prostokątne wkłady stalowe do tego komina i będą dwa kanały dymowe na kocioł i mniejszej mocy kominek.

Lub dorobić komin zaczynający się od pięterka i wychodzący w stropie na parter.

Do tego kominka potrzebny też jest kanał wentylacyjny otwarty w tym pomieszczeniu.

Animuss, dzięki za głos w sprawie.

Mąż się nie godzi (:D) na zmniejszenie lub upychanie dwóch kanałów do jednego komina (chociaż sama się zastanawiałam przez moment czy taka opcja jest możliwa i chciałam o to zapytać). Mimo, iż sam zauważył, że trochę za dużo mu paliwa przez zimę zeszło i dlatego wymyślił, że zamontuje w kominie przepustnicę, którą będzie regulował przepływ dymu/ciąg komina. Nie wiem czy to dobry pomysł. Jakoś nie jestem przekonana. Ma to sens?

Stanie więc najprawdopodobniej na domurowaniu małego komina do obecnego, bo innej opcji nie widać. Kanał wentylacyjny w pomieszczeniu, gdzie ma stanąć kominek już jest. Dodatkowo chcemy jeszcze poprowadzić powietrze z zewnątrz kanałem pod wkładem. Powinno być chyba ok?

A starego komina nie widać, bo jest wmurowany w naprawdę grube ściany. ;)

Teraz tylko wytłumaczyć mężowi, że nie obudowuje się kominka suporexem. :D Już mi się zdenerwował. No ale skoro chce mieć kominek, który bądź co bądź luksusem jest, to niech się liczy z kosztami. Niestety. Dałam mu alternatywę w postaci ekokominka. Nie zgadza się. To nie.Remontujemy się 3 lata i możemy i kolejny rok. Nie? ;) :lol2:

salon.pngWP_20170504_001.jpgWP_20170504_002.jpg

Droga Pestko. To zdjęcia planu salonu oraz rysunek aranżacji wnętrza z programu sweethome. Na niebiesko sofa i fotel, kominek w rogu, obok tv (kable już tam są), za kanapą jakaś mała witrynka lub stolik z lampką (żółte), druga witrynka po drugiej stronie okna, stół, mały stolik przed kanapą. Okno tarasowe jest przesuwne, od strony kanapy to fix. Chyba nie chcę narożnika bo wtedy nie zmieści się fotel a salonie chciałabym mieć też trochę miejsca na bibeloty, trochę książek. Wymyśliłam kominek w rogu bo wydaje mi się, że taki będzie lepiej widoczny i dostęp będzie łatwiejszy, ale nie jetem przekonana. Kominek ma mieć funkcje tylko ozdobne. Ogrzewanie jest gazowe, podłogowe. Z deweloperem nie udało mi się dzisiaj porozmawiać. Chyba z majówki jeszcze nie wrócił :) Pozdrawiam serdecznie.